Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.09.2016 16:00 | Šport | Hokej

Mužstvo Európy hľadá tímovú chémiu: Vonku každý rozprával po svojom, po vstupe do šatne sa všetko zmenilo!

Tím Európy, v ktorom sa predstaví aj šesť slovenských hokejistov, začal so spoločnou prípravou na Svetový pohár v Toronte (17. septembra - 1. októbra).

Najbližšou úlohou trénera Ralpha Kruegera je stmeliť nesúrodé mužstvo tvorené hráčmi ôsmich národností a pripraviť ho na náročné boje na prestížnom podujatí.

Keď Krueger sledoval reprezentantov európskeho výberu, ako sa schádzajú na úvodný tréning vo Videotron Centre v kanadskom Quebecu, uvedomil si, že slovenskí hokejisti sa medzi sebou rozprávajú po slovensky a švajčiarski po nemecky. Po vstupe do šatne sa to však zmenilo. "Keď sa obliekali do dresov, každý rozprával po anglicky. Všetci hovorili jednou rečou. Bol to dôkaz, že tvoríme jeden tím," vyslovil sa bývalý kouč švajčiarskej reprezentácie či Edmontonu Oilers pre oficiálnu webstránku NHL.

Práve vlastná identita bola jedným z hlavných otáznikov, keď vedenie NHL zverejnilo svoj zámer usporiadať Svetový pohár aj s Tímom Európy tvoreným zmesou hráčov zo starého kontinentu mimo Ruska, Fínska, Švédska a Česka. Slovenskí hokejisti tak nezostavili vlastné reprezentačné mužstvo a musia sa uspokojiť s účasťou v spoločnom európskom tíme. V ňom sa predstavia brankár Jaroslav Halák, obrancovia Zdeno Chára, Andrej Sekera a útočníci Tomáš Tatar, Marián Hossa a Marián Gáborík. V Tíme Európy majú svoje zastúpenie aj Nemecko (5), Švajčiarsko (4), Dánsko (3), Rakúsko, Nórsko, Slovinsko a Francúzsko (po jednom hráčovi). Multinárodné zloženie mužstva ešte zvýrazňuje manažment a realizačný tím s generálnym manažérom Miroslavom Šatanom, prezidentom tímu Nemcom Franzom Reindlom a kanadskými trénermi Ralphom Kruegerom a Paulom Mauriceom. Aj to primälo Cháru, aby tento výber premenoval z Tímu Európy na "Tím sveta".

 

Hoci hráči budú bojovať za spoločný európsky tím a na dresoch sa im bude vynímať veľké písmeno E, na rukávoch budú mať malé národné vlajočky. Krueger by bol rád, keby individuálne identity zostali zachované. "Najväčšou výzvou je uchopiť to celé ako súťaž, v ktorej budú hráči reprezentovať svoje krajiny. To je priorita číslo jeden, nechceme im to vziať. Je jedno, či je vo výbere jeden hráč či šiesti jednej národnosti. V prvom rade hrajú za svoje krajiny," zdôraznil tréner. Mužstvo sa tak bude snažiť nájsť vlastnú tvár. "Máme niekoľko dní, možno týždeň, pokiaľ to celé vypukne," povedal Chára. "Budeme tak hľadať vlastnú identitu, budovať spoločné priateľstvá, hľadať niečo, na čo môžeme byť hrdí. Potom by sme to radi preniesli na ľad a podávali dobré výkony," poznamenal kapitán Bostonu Bruins.

Tím Európy nepatrí medzi najväčších favoritov turnaja, čo si uvedomujú aj samotní hráči. "Nebude na nás vyvíjaný taký tlak ako na ostatné tímy. Nie sme favoriti, no radi by sme sa postarali o rozruch. Máme v tíme niekoľko skvelých hokejistov. Bude to o hľadaní chémie, vytvorení jednoliateho kolektívu," domnieva sa Švajčiar Roman Josi, obranca Nashvillu Predators. "Spája nás spoločné puto - všetky tieto krajiny zvyknú bývať podceňované a všetci hráči sa tak budú chcieť ukázať. Bude prácou nás trénerov, aby sme zástupcov jednotlivých štátov spoločne prepojili. Na rukách budú mať národné vlajky a tie by mali nosiť s hrdosťou," dodal Krueger.

Európsky výber bude v A-skupine v torontskom Air Canada Centre čeliť postupne USA, Česku a domácej Kanade. Ešte pred turnajom odohrá tri prípravné stretnutia, prvý v noci na piatok proti výberu mladých severoamerických hviezd.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Tibor odfotil kačičky užívajúce si "jazero" na sídlisku, ktoré vytvorili výdatné dažde.
FotoVáš Tip
Silné dažde zaplavili bratislavský Ružinov, Tibor zachytil poriadnu kuriozitu: Jeho FOTO baví slovenský internet!
Triangle AdvanteX TC101 bola diskvalifikovaná.
Foto
Prezúvanie pneumatík je v plnom prúde: Exkluzívny rebríček vám pomôže vybrať tie najlepšie
Na snímke slovenskí hokejisti sa tešia z gólu v zápase Rakúsko - Slovensko na hokejovom turnaji o Nemecký pohár.
Hokejoví fanúšikovia, spozornite: Neznámy páchateľ ponúka falošné lístky! Takýto trik používa
Filip Kuffa odmieta, že by porušil zákon.
Výbor neprijal uznesenie k preletu vrtuľníka nad národným parkom: Takto to Kuffa zdôvodnil
Group of male and female coworkers having lunch break eating pizza together in office
Šetríte čas obedovými „menúčkami“? Prekvapí vás, kde sú najdrahšie... A nie je to Bratislava!
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD).
Blanár o konflikte na Blízkom východe: Slovensko nepodporí sankcie, čo by zasiahli viac občanov SR ako Irán
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz.
Pomsta Iránu? Aha, čo chce spraviť Nemecko kvôli útoku na Izrael
Komička Evelyn (33) prichádza s jednou zmenou za druhou.
Foto
Evelyn si zbalila kufre: Nemierila však za teplom! Komičku na cestách postretlo niečo nádherné
Taliansky premiér Mario Draghi.
Taliansky expremiér sa nezdržal: Ostré slová o Európskej únii! Prídu reformy
Chodkyňu po zrážke s autom v Tepličke nad Váhom previezli do nemocnice.
Zranenú chodkyňu po zrážke s autom previezli do nemocnice: Na ceste spravila zásadnú CHYBU!
Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel
Mala by vláda urovnať vzťahy s Českom? Najviac súhlasných reakcií prišlo z tohto kraja
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Na Ukrajine došlo k tomu, čoho sa Zelenskyj obával: Strašné následky!