Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.08.2016 09:04 | Šport | Šport mix
Video

Zosnulá olympionička Čáslavská († 74) si prešla rajom i peklom: Od hrdinky po nepriateľa štátu!

Zatiaľ čo po olympiáde v Mexiku 1968 patrila športová gymnastka a sedemnásobná olympijská víťazka Věra Čáslavská k najobdivovanejším osobnostiam planéty, pár mesiacov potom bola komunistickým režimom vyhlásená za nepriateľa ľudu a nemohla zohnať prácu.

Po novembri 1989 sa opäť vrátila do popredia záujmu ako poradkyňa prezidenta či predsedníčka Českého a Čs. olympijského výboru, po rodinnej tragédii sa však stiahla do ústrania. V utorok večer 30. augusta legendárna gymnastka po ťažkej chorobe zomrela vo veku 74 rokov.

Počas svojej fenomenálnej kariéry vybojovala "Zlatá Věra" na 140 medailí vrátane 11 olympijských, štyrikrát sa stala majsterkou sveta a jedenásťkrát majsterkou Európy. V roku 1968 bola vyhlásená najlepšou športovkyňou sveta a v roku 2001 bola zaradená k Emilovi Zátopkovi medzi Športové legendy.

Zo športovej legendy upratovačka

Narodila sa 3. mája 1942 v Prahe a s gymnastikou začínala v 14 rokoch pod vedením svojej slávnej predchodkyne Evy Bosákovej. Vďaka nesmiernej usilovnosti a tréningovej drine vystúpila až na vrchol. So svojimi trénermi vymýšľala čoraz ťažšie prvky, ktoré potom dokázala zacvičiť s bravúrou a eleganciou.

Po striebru zo súťaže družstiev na OH 1960 v Ríme získala o štyri roky neskôr v Tokiu štyri medaily vrátane troch najcennejších, o ďalší triumf ju pripravil pád na bradlách. Galapredstavenie na hrách v Mexiku jej vynieslo dokonca štyri zlaté (vrátane obhajoby vo viacboji) a dve strieborné.

 

"V Mexiku skončila moja - v podstate jednoduchá - športové cesta, pre mňa osobne krásna a čímsi čistá. Ak pád z bradiel v Tokiu bol mojou malou osobnou tragédiou, potom víťazstvo v Mexiku nemohlo nič zmeniť na našej tragédii národnej," vyhlásila v reakcii na invázii vojsk Varšavskej zmluvy po tom, čo v Mexiku naposledy uchvátila svojimi zostavami celý svet.

Krátko po triumfálnom návrate do Československa ju ako jeden zo symbolov Pražskej jari čakali výsluchy Štátnej bezpečnosti, a keď aj napriek nátlaku odmietla odvolať svoj podpis pod manifestom Dvetisíc slov, upadla do nemilosti. Než mohla začať trénovať mladé talenty, musela si niekoľko rokov zarábať napríklad upratovaním domov.

Rodinná tragédia

Koncom 70. rokov dostala Čáslavská spolu s manželom Jozefom Odložilem, za ktorého sa vydala počas OH 1968 v Mexiku, povolenie vycestovať aj s deťmi Radkou a Martinem do krajiny, v ktorej bola aj vďaka svojej rozprávkovej svadbe stále veľmi populárna. Obaja sa dva roky venovali miestnym talentom, ich manželstvo však utrpelo vážne trhliny a po 19 rokoch skončilo rozvodom. V auguste 1993 došlo na diskotéke v Domašove k potýčke medzi Odložilem a ich synom Martinom, pri ktorej niekdajší strieborný olympionik utrpel vážne zranenia, ktorým o pár dní neskôr podľahol. Po zdĺhavom procese bol Odložil mladší odsúdený na štyri roky väzenia, avšak vzápätí mu vtedajší prezident Václav Havel, pre ktorého Čáslavská začiatkom 90. rokov pracovala ako poradkyňa, udelil milosť.

Niekdajšiu gymnastickú kráľovnú, ktorá bola v tom čase aj predsedníčkou ČOV a členkou MOV, poznamenala celá udalosť a jej následná medializácia natoľko, že musela byť nadlho hospitalizovaná v psychiatrickej liečebni. Vtedy sa stiahla do ústrania a niekoľko rokov žila v dome s opatrovateľskou službou. Pred štyrmi rokmi o nej natočila režisérka Olga Sommerová dokument Věra 68.

Od mája minulého roka bojovala s rakovinou pankreasu. Českým športovcom na tohtoročných olympijských hrách v Riu de Janeiro predpovedala 14 medailí a v osobnom liste sa prihovorila u predsedu MOV Thomasa Bacha za umožnenie štartu Martiny Sáblíkovej v cyklistickej časovke na hrách. Medzinárodná športová arbitráž CAS však štart Sáblíkovej v Riu zamietla.

"Nikdy som nebola taká, akú si ma ľudia vysnívali. Ale tí ľudia, alebo celý národ mi dávali silu, aby som prekonala únavu a strach. Nikdy som nebola tak odvážna a sebavedomá, aby som hľadala silu len sama v sebe," povedala v minulosti držiteľka rady vyznamenaní vrátane štátnej medaily za zásluhy.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke