Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.08.2016 13:03 | Správy | Domáce správy

Príbeh hrdinky SNP Juliany: Hrozbou boli Nemci i partizáni! 30 metrov od smrti

Pred 72 rokmi Slováci so zbraňou v ruke povstali na obranu svojej vlasti proti nacistom. Bezprostredným impulzom vypuknutia Slovenského národného povstania 29. augusta 1944 bol vpád nemeckej armády na územie vojnovej Slovenskej republiky.

Proti okupantom sa postavila časť slovenskej armády, partizáni a pridávali sa k nim tisícky ľudí. Mnohé ich hrdinské príbehy sú známe, o iných sa dodnes hovorí iba v kruhu rodiny. To, čo my dnes nazývame hrdinstvom, oni brali v tých časoch ako svoju samozrejmú povinnosť voči svojej vlasti. 

Juliana Bohunčáková (87): Hrozbou boli Nemci aj partizáni

Liptovská Teplička leží uprostred hlbokých lesov pod Kráľovou hoľou na začiatku Nízkych Tatier. Boli tu hneď tri partizánske oddiely a priamo v Tepličke pôsobila partizánka skupina Jánošík. Po vypuknutí povstania narukovalo z dediny 150 chlapov do Brezna. Veľa pamätníkov už nežije, ale pani Juliana Bohunčáková si na tie krušné časy dodnes jasne spomína.

Otvoriť galériu

„Prvýkrát som sa stretla s partizánmi, keď sme im odnášali jedlo,“ začala svoje rozprávanie bodrá starenka Júlia. „Vachtar vybubnoval v dedine, že treba doniesť jedlo do starej školy. To bolo aj trikrát do týždňa. Doniesla som zemiaky a múku. ‚A slaninu alebo mäso nemáte? To máme jesť jalové halušky?‘ opýtal sa jeden z partizánov. Tak som pekne zašla domov, našim som povedala, nech mi odkroja kus slaniny, a odniesla som im ju. Inokedy prišli partizáni k nám domov a chceli nám zobrať vola. Na mäso. Otec nechcel dovoliť, na gazdovstve sme ho potrebovali. A tak im sľúbil, že im strelí v lese divinu. Partizánom sa to tak zapáčilo, že o týždeň prišli znova, nech strelí...“

 

Štrnásťročná Julka chodila pracovať do Svarína s otcom do lesa. Sadila stromčeky a spala v lesnej chate aj s inými ženami. Raz, keď dolinou stúpali k chate, videli dvoch partizánov, ako si lopatkami kopú jamu. „Zrazu na nás vybehli dvaja Nemci s puškami a kričali: ‚gewek bude schisn!‘ Boli sme možno 30 metrov od nich, keď sme počuli výstrely a chlapci už ležali v hroboch. Keď sme boli už skoro hore v doline, prišli k nám ďalší partizáni. Boli hladní a museli sme sa s nimi podeliť o všetko naše jedlo, čo sme mali na celý týždeň. A v chate, kde sme prespávali, sme zase našli Nemcov. ‚Vy ste partizáni,‘ povedali a chceli nás zastreliť. Našťastie lesník vedel po nemecky a vysvetlil im, že tam pracujeme. Vyhnali nás von a za naším chrbtom chata vyletela do vzduchu. So všetkým, čo sme tam mali. Nemci, partizáni, prestrelky... To bola naša každodenná súčasť života od leta 1944 až do konca vojny.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, iglu, den

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo