Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.08.2016 10:01 | Správy | Politika
Infografika

Odhalení až na kosť! Ktorá politická strana je najbohatšia a najchudobnejšia?

Financovanie politických strán sa od nepamäti spája s istou mierou tajomstva. Verejní činitelia sa pri otázkach na darcov či možných zákulisných sponzorov vykrúcajú, ako môžu.

Štát sa pochybnostiam snaží zabrániť aj povinným zverejňovaním výročných správ, ktoré majú podrobne opisovať finančné toky. Koľko toho vlastnia najpopulárnejšie hnutia?

Najnovšími majetkovými údajmi z roku 2015 sa budú čoskoro zaoberať v parlamente. Štátna komisia pri kontrole výročných správ našla aj niekoľko nezrovnalostí. „Najčastejšie nedostatky spočívali najmä v predložení niektorých súčastí výročnej správy iba vo fotokópii, v nepredložení potvrdení inštitúcií, v neuvedení úplnych osobitných evidencií a prehľadu o príjmoch politickej strany,“ hovorí predseda komisie Eduard Bárány.

Neprekvapivo najbohatšou stranou sa stal Smer Roberta Fica, ktorý sa mohol oprieť o vyše deväť miliónov eur. „Majetok politickej strany je zo 75 % tvorený z príspevku zo štátneho rozpočtu za výsledky volieb do NR SR v roku 2012,“ uvádzajú smeráci. Z peňazí kryjú náklady na politickú činnosť. Pomerne sporovliví sa ukazujú u Obyčajných ľudí Igora Matoviča, ktorí sa chvália viac ako dvojmiliónovým majetkom. „Peniaze dlhodobo používame rozumne. Preto bola vždy takmer celá hodnota majetku uložená v banke,“ povedal nám hovorca Daniel Mitas. Väčšinu peňazí následne investovali do volieb. Medzi najmajetnejšie neparlamentné strany patrili SMK s 1,1 miliónom eur a KDH so 460-tisími eur.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

 

Nemali peniaze

Vzhľadom na povesť multiotecka a milionára Borisa Kollára vyznieva prekvapivo, že strana Sme rodina pôsobí ako chudobný príbuzný. Jej majetok tvoril len niečo vyše 20-tisíc eur. „Keďže politická strana ešte v priebehu roka nevykonávala aktívnu činnosť, výnosy strany neboli žiadne,“ uviedli jej zástupcovia. Poradie najbohatších strán sa pritom môže čoskoro zmeniť. Vďaka tohtoročným parlamentným voľbám dostanú v najbližších 4 rokoch na účty milióny eur.

 

CHÝBA TRANSPARENTNOSŤ

Politológ Tomáš Koziak upozorňuje, že pri financovaní je najdôležitejša otázka transparentnosti. „Finančné správy sú oficiálnym výstupom, ktoré idú von, ale politické strany nežijú a nefungujú len na báze oficiálnych prostriedkov. Majú, bohužiaľ, veľa možností, ako prísť k čiernym peniazom a potom ich využiť vo svoj prospech,“ povedal odborník.

Podľa neho sa proti tomu dá bojovať prísnym právnym rámcom. Všetky páky na jeho prijatie však majú práve politici. „Je to začarovaný kruh, ale je to záležitosť elementárnej politickej kultúry,“ dodal Koziak.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov