Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.08.2016 08:55 | Správy | Zahraničné správy

Slovenka o ničivom zemetrasení v Taliansku: Diali sa čudné veci, všetci mali strach!

Prešli si peklom. Obyvateľov stredného Talianska vytrhli z ich spokojného spánku obrovské otrasy.

V stredu krátko po pol štvrtej ráno sa začala chvieť zem a  príbytky ľudí sa za pár sekúnd premenili na kopu trosiek. Viac ako 100 ľudí v ruinách svojich domovov neprežilo, boli medzi nimi aj malé deti. Aj niekoľko hodín po nešťastí sa ľudia zúfalo snažili vyslobodiť seba a svojich blízkych. Zemetrasenie so silou 6,2 stupňa Richterovej škály pocítili na vlastnej koži aj Slováci.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Zaplavil ich žiaľ a beznádej. Deti aj dospelí z celej sily kričali a kopali, aby sa dostali spod ťažkých kameňov. Po hroznom zemetrasení ostalo nezvestných viac ako 150 obyvateľov strednej časti Talianska. Hypocentrum hlavného otrasu, ktorý mal podľa talianskych seizmológov magnitúdu zhruba 6,2, sa nachádzalo v provincii Perugia juhovýchodne od mestečka Norcia. Stalo sa tak v stredu krátko po pol štvrtej ráno. Nikto ani len netušil, že sa prebudí do tak desivého rána. Netrvalo dlho a po tomto otrase nasledovali desiatky ďalších dotrasov, pričom najsilnejší mal magnitúdu 5,5.

Otvoriť galériu

Nedožili sa ďalšieho dňa

 

Medzi obeťami tejto smutnej tragédie bola aj mladá rodina. Počas pokojného spánku zabili trosky príbytku oboch rodičov, ich osemmesačné bábätko a deväťročného synčeka. Ďalšieho novorodenca našli záchranári bez známok života. Vytiahli ho z trosiek zrúteného domu. Medzi tými, ktorí sa nachádzali neďaleko zemetrasenia, bola aj Renata Morion. „Cítila som silné otrasy, ktoré trvali večnosť. Potom znovu a trvali vyše pol hodiny. Bolo to desivé,“ povedala pre The Guardian.

Otvoriť galériu

Mestá pohltil krvavý prach

Zem sa triasla aj v oblasti rozprestierajúcej sa od regiónu Lazio cez Umbriu po pobrežie Jadranského mora. Slabé záchvevy cítili aj ľudia v Ríme. Otrasy zaznamenal aj Američan Michael Gilroy, ktorý sa v tom čase nachádzal dvesto kilometrov od epicentra. „Zrazu som mal pocit, že posteľ podo mnou sa hýbe,“ povedal pre CNN. Niekoľko mŕtvych hlásili v malej obci Pescara del Tronto v regióne Marche, ktorú z bezpečnostných dôvodov celú evakuovali. O život prišli aj obyvatelia dediny Accumoli a mesta Amatrice, ktoré sa z minúty na minútu úplne zmenilo.

Otvoriť galériu
Zdroj: tasr

Tam, kde boli kedysi malebné historické domy a budovy, sú len trosky, pod ktorými ešte môžu dýchať bezbranní ľudia. „Mesto Amatrice prestalo existovať, celé je v troskách,“ povedal starosta Sergio Pirozzi. O strechu nad hlavou prišli tisícky ľudí. Postaviť by pre nich mali stanový tábor. To však podľa starostu nie je pre ťažko skúšaných ľudí ideálne riešenie, keďže teploty posledných nocí nepresiahli 10 stupňov Celzia. Otrasy pocítli aj Slováci žijúci a dovolenkujúci v tejto krajine. Podľa rezortu diplomacie sú všetci v poriadku, ministerstvo však neodporúča cestovať do oblasti stredného Talianska.

Otvoriť galériu

Otrasy pocítili aj Slováci

Toto som ešte nezažil
Ján Figeľ (56), osobitný vyslanec EÚ pre náboženské slobody vo svete
- Momentálne som v Rimini na konferencii. Okolo pol štvrtej nadránom som sa zobudil na to, že sa so mnou hýbe posteľ a trasú sa steny. Keď som sa pozrel na strop, luster sa kýval ako kyvadlo hodín. Trvalo to asi pol minúty. Bol som prekvapený a šokovaný zároveň. Chvíľu som premýšľal, či sa nepresuniem niekam do rohu, keby sa niečo dialo. Napadlo mi, že sa môže preboriť strop, kam sa skryjem v izbe. Bolo to neobvykle silné, zemetrasenie som už zažil v Grécku, ale toto bolo oveľa horšie.

Otvoriť galériu
Ján Figeľ
Zdroj: tasr

V noci sa diali čudné veci
Andrea Peigerová (19), študentka
- V Taliansku som na mesačnej dovolenke u kamarátky, momentálne som v Ríme. Ja mám tvrdý spánok, ale celý dom, kde bývame, bol hore nohami. Pod ľuďmi sa triasla posteľ a búchali dvere, ako keby ich chcel niekto vyraziť. Nikto nevedel, čo sa deje. Hoci to trvalo len krátko, všetci mali poriadny strach.

Otvoriť galériu

V tejto oblasti Talianska je takéto zemetrasenie pomerne bežné
Seizmologička Lucia Fojtíková
Zemetrasenie s magnitúdou 6 a viac tu zaznamenajú približne 10-krát za 100 rokov. Škody závisia nielen od veľkosti zemetrasení, ale aj od toho, v akej hĺbke bolo hypocentrum zemetrasenia, od lokálnych geologických podmienok, ale aj od kvality postavených budov a veľkosti infraštruktúry.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Kristína Gáliková, Katarína Nagyová, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu