Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.08.2016 18:53 | Správy | Zahraničné správy

Zemetrasenie pochovalo ľudí pod troskami: Záchranárom sa podarilo vyslobodiť osemročné dievčatko!

Talianski záchranári bojujú s časom pri hľadaní preživších po zemetrasení v strednej časti krajiny.

Osemročné dievčatko vytiahli živé z trosiek domov v talianskom mestečku Pescara del Tronto, jedného z troch miest, ktoré vážne poškodilo zemetrasenie. Tlačová agentúra AP uviedla, že po západe slnka bežali ulicou dve ženy kričiac: "Ona je živá!" Šéf požiarnikov Danilo Dionesei potvrdil, že dievčatko vyslobodili živé a dopravili do blízkej nemocnice. O jej stave nič bližšie nepovedal. Talianska ministerka zdravotníctva Beatrice Lorenzinová povedala, že medzi 120 obeťami zemetrasenia v centre Talianska je veľa detí. Povedala to pri svojom odchode - pešom - zo zničeného mestečka Amatrice, ale taktiež neuviedla žiadne presnejšie počty.

Otvoriť galériu
Taliansky záchranári bojujú s časom.
Zdroj: liveleak.com, tivi.sk

V zóne zemetrasenia podľa nej zatiaľ nechýba krv, ale obyvatelia majú iné zdravotné potreby, najmä psychologické. Oblasť najviac zasiahnutá zemetrasením je obľúbeným oddychovým miestom pre Talianov v závere leta. Rimania majú stredoveké osady len 90 minút jazdy z hlavného mesta a mnohí z nich si v nich zriadili letné domy. Ministerka konštatovala, že záchranná operácia ide dobre. "Žiaľ, už sme si na tento fenomén (zemetrasenia) zvykli," dodala.

"Toto je mŕtve mesto. Je úplne zničené," povedal pre DPA 20-ročný Federico Rocchi, študent z najviac postihnutého mestečka Amatrice v talianskych Apeninách. Dodal, že pri zemetrasení stratil veľa priateľov. Zemetrasenie s magnitúdou 6,2 nastalo 76 kilometrov juhovýchodne od Perugie, vo veľmi malej hĺbke okolo päť kilometrov pod povrchom zeme. Po zemetrasení nasledovalo ešte nadránom vyše 50 dotrasov, najsilnejší mal magnitúdou 5,4.

Otvoriť galériu

 

V dôsledku zemetrasenia zostali bez strechy nad hlavou tisíce ľudí. Len v obci Accumoli ich je podľa starostu Stefana Petrucciho okolo 2500, obývateľný nezostal jediný dom. V okolí najhoršie zasiahnutých miest záchranári a dobrovoľníci stavajú stanové mestečká a poľné kuchyne, kde sa môžu ukryť tisíce ľudí, ktorí v dôsledku zemetrasenia prišli o strechu nad hlavou. Agentúra DPA však píše, že napriek veľkému zničeniu nádej na záchranu ľudí uviaznutých pod troskami je stále veľká.

V meste Pescara del Tronto vytiahli z trosiek živého chlapca. Lekári tiež vyslobodili z ruín v Amatrice šesťročného chlapca, napriek tomu, že jeho dvojča je nezvestné, informovala tlačová agentúra ANSA. Starosta Amatrice Petrucci sa niekoľko hodín po zemetrasení sťažoval v televízii Rainews 24, že na miesto stále nedorazili záchranárske služby. Neskôr popoludní tam však prišli záchranári so psami aj s ťažkou technikou.

Otvoriť galériu

Nemecký Červený kríž upozornil, že záchranárov čaká ťažká práca, pretože postihnutý región leží v horskej a zle prístupnej oblasti. "Záchranári sa pohybujú v prostredí, ktoré je ťažké (pre orientáciu), nielen v dôsledku ruín a trosiek, ale aj kvôli terénu, kde hrozí zrútenie alebo zosuv pôdy," povedal predstaviteľ horských záchranárov Klemens Reindl.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej