Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.08.2016 11:54 | Správy | Domáce správy

Kiska a Fico poslali sústrastné telegramy do Talianska: Je ťažké slovami vyjadriť ten smútok

V súvislosti so stredajším zemetrasením v centrálnej časti Talianska poslal prezident SR Andrej Kiska sústrastný telegram prezidentovi Talianskej republiky Sergiovi Mattarellovi.

TASR o tom informovala Elena Bianchi z Kancelárie prezidenta SR. Kiska vyjadril aj v mene slovenských občanov hlbokú sústrasť talianskemu prezidentovi i rodinám a blízkym obetí. Zároveň podotkol, že Slovensko je Taliansku pripravené poskytnúť pomoc, ktorú by zasiahnutá krajina potrebovala.

"S hlbokým pohnutím som prijal správu o ničivom zemetrasení, ktoré zasiahlo región stredného Talianska. Je ťažké nájsť slová, ktoré by vyjadrili smútok nad obeťami tejto tragickej udalosti a nad utrpením ľudí, ktorí zostali bez domova," uviedol Kiska.

Otvoriť galériu

V súvislosti so stredajším zemetrasením v centrálnej časti Talianska poslal aj predseda vlády SR Robert Fico sústrastný telegram premiérovi Talianskej republiky Matteovi Renzimu. TASR o tom informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Fico v mene celej vlády vyjadril úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí zemetrasenia a potvrdil pripravenosť Slovenska poskytnúť Taliansku pomoc, ktorú by krajina považovala za užitočnú. Zároveň talianskemu premiérovi tlmočil svoj zármutok nad následkami ničivého zemetrasenia v strednom Taliansku, ktoré si vyžiadalo početné obete na ľudských životoch, rozsiahle materiálne škody a škody na kultúrnom dedičstve krajiny.

Otvoriť galériu

Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS), bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský vyjadril hlbokú sústrasť slovenskej cirkvi príbuzným obetí nočného zemetrasenia v Taliansku. Vo štvrtok (25.8.) bude za všetky obete tohto nešťastia slúžiť svätú omšu. Informuje o tom Tlačová kancelária KBS.

"S veľkým zármutkom sme sa dozvedeli správu o tragédii, ktorá postihla obyvateľov v Taliansku. Spájame sa s vami v modlitbách za všetky obete a prosíme aj za ich príbuzných a pozostalých," uviedol Zvolenský v kondolenčnom telegrame predsedovi Konferencie biskupov Talianska kardinálovi Angelovi Bagnascovi.

Otvoriť galériu

Silné zemetrasenie, ktoré v noci na stredu zasiahlo strednú časť Talianska, si zatiaľ vyžiadalo najmenej 21 mŕtvych a desiatky zranených. Miestne úrady predpokladajú, že pod troskami zrútených budov sa nachádzajú stovky ľudí.

 

Hypocentrum hlavného otrasu, ktorý mal podľa talianskych seizmológov magnitúdu 6,0, sa nachádzalo v provincii Perugia juhovýchodne od mestečka Norcia v hĺbke iba štyri kilometre. Tento otras bol zaznamenaný o 03.36 h a po ňom nasledovali desiatky dotrasov, pričom najsilnejší mal magnitúdu 5,5.

Zem sa triasla v oblasti od regiónu Lazio cez Umbriu a Marche po pobrežie Jadranského mora. Slabé záchvevy zeme bolo cítiť aj v talianskej metropole Rím.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Otrasný čin sa stal ráno v Dlhej nad Váhom. Len 27-ročný muž tam po hádke zavraždil svojho dedka.
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka