Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.08.2016 06:03 | Správy | Zahraničné správy
FotoVideo

Obraz skazy! Silné zemetrasenie zničilo talianske mestá: Počet obetí sa dramaticky zvýšil!

Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,2 zasiahlo v stredu v noci strednú časť Talianska, s epicentrom južne od mesta Perugia. Počet obetí sa zvýšil na 38. Miestne úrady predpokladajú, že pod troskami zrútených budov sa nachádzajú stovky ľudí, informovala agentúra ANSA

Nachádzate sa vy alebo vaši príbuzní v časti Talianska, ktorú zasiahlo zemetrasenie? Napíšte nám na tip@novycas.sk


 

Otvoriť galériu
Taliansko zasiahlo zemetrasenie.
Zdroj: Reprofoto/Rainews24

Hypocentrum hlavného otrasu, ktorý mal podľa talianskych seizmológov magnitúdu 6,0, sa nachádzalo v provincii Perugia juhovýchodne od mestečka Norcia v hĺbke iba štyri kilometre. Tento otras bol zaznamenaný o 03.36 h a po ňom nasledovali desiatky dotrasov, pričom najsilnejší mal magnitúdu 5,5.

Otvoriť galériu

Zem sa triasla v oblasti od regiónu Lazio cez Umbriu a Marche po pobrežie Jadranského mora. Slabé záchvevy zeme bolo cítiť aj v talianskej metropole Rím,  kde úrady vykonali z bezpečnostných dôvodov pred otvorením pre verejnosť kontrolu svetoznámeho Kolosea.

Otvoriť galériu

Desať mŕtvych bolo doteraz hlásených z malej horskej obce Pescara del Tronto v regióne Marche, ktorú z bezpečnostných dôvodov celú evakuovali, ďalej šesť z dediny Accumoli a päť z mestečka Amatrice, ležiacich v regióne Lazio. V Accumoli zahynula pod troskami svojho domu aj rodina s dvoma malými deťmi.

Väčšina mestečka Amatrice, ležiaceho 140 kilometrov severovýchodne od Ríma a hojne navštevovaného turistami, sa ocitla v troskách. Pacientov tamojšej regionálnej nemocnice museli evakuovať. Amatrice je momentálne ťažko dostupná, keďže prístupové cesty i samotné ulice blokujú trosky budov. Na jednej z prístupových ciest sa navyše zrútila časť mosta.

Otvoriť galériu

Taliansky denník Il Messaggero informuje o minimálne 38 mŕtvych a niekoľkých zranených. Podľa polície dve osoby zahynuli v obci Pescara del Tronto. Má ísť o starší manželský pár. Obete sú však aj v mestách Amatrice, Posta a Arquata del Tronto. je pravdepodobné, že obetí bude ešte viac. "Mnohí sú ešte pod troskami. Pripravujeme miesto pre telá," priznal starosta Amatrice Sergio Pirozzi.

Otvoriť galériu

Starosta mesta Amatrice hovorí, že zemetrasenie zničilo polovicu mesta. Ľudia sú uväznení pod troskami a vyzýva na pomoc. "Všetko je zničené," uviedol zdrvený obyvateľ pre televíznu stanicu Rai. Na miestach prebiehajú záchranárske práce.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Podľa denníka Repubblica, záchranári vytiahli spod trosiek budovy v oblasti Accumoli sedemročného chlapca. "Spod trosiek počuť výkriky jedného z dvoch detí," cituje šéfa záchranárov taliansky denník. Sedemročný chlapec bol spolu so štvorročným bratom na návšteve u starej mamy. Počas zemetrasenia sa skryli pod posteľ. 

Otvoriť galériu

V Ríme sa budovy chveli zhruba 20 sekúnd, informuje denník La Repubblica. Úrad talianskeho premiéra Mattea Renziho oznámil, že vláda je v spojení s miestnymi orgánmi civilnej obrany. V nemocniciach sa zgrupujú ľudia, ktorí sú ochotní darovať krv. 

Otvoriť galériu

 

Otrasy postihli aj mestečko Nursia (Norcia), kde sa okolo roku 480 n.l. narodil sv. Benedikt, považovaný za zakladateľa západoeurópskeho mníšstva. Vážne poškodená je miesta katedrála. Desiatky turistov, ktorí sa v tom čase v Nursii nachádzali, vybehli v panike do ulíc.

V roku 1997 poškodilo zemetrasenie jeden z klenotov Umbrie, Baziliku sv. Františka v meste Assisi. Podľa františkánskych mníchov, ktorí sú jej správcami, nespôsobili dnešné otrasy na bazilike viditeľné škody.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: vem, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!