Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.08.2016 11:55 | Správy | Domáce správy
Video

Bugárovci navrhujú zmenu zákona: Cyklistom chcú povoliť 3 malé pivá

Pivárom by sa mali povoliť opraty! Teda minimálne tým, ktorí si po 2 až 3 pivách sadnú na bicykel.

S takýmto návrhom prichádzajú do parlamentu poslanci vládnej strany Most-Híd. Po novom by cyklistom, ktorí nafúkali 0,5 promile, mohli policajti zapriať akurát tak šťastnú cestu. Doteraz im pritom hrozila mastná pokuta, keďže zákon na Slovensku nepripúšťa žiadnu toleranciu alkoholu. Ministerstvo vnútra návrh prekvapivo neodsúdilo, čiže v parlamente s veľkou pravdepodobnosťou dostane zelenú. Čo na popíjanie popri cyklovýpravách hovoria odborníci?

Nápad z dielne poslancov strany Most-Híd nie je na pretrase prvýkrát. Doteraz sa im zákon pretlačiť nepodarilo, pomôcť však môže fakt, že strana Bélu Bugára je vo vláde. Dať si dve či tri malé pivká a mať v krvi 0,5 promile by tak po novom nemali policajti trestať pokutou. Cyklisti však musia rátať s tým, že prípustné to bude len v obciach a na cyklistických cestičkách.

Jeden z predkladateľov zákona poslanec Gábor Gál tvrdí, že sa touto mierou zhovievavosti len priblížime európskym krajinám. „Množstvo alkoholu, ktoré by sme týmto zákonom povolili, len minimálne ovplyvní psychické, senzorické a motorické funkcie cyklistu, čiže to nebude mať vplyv na bezpečnosť cestnej premávky,“ tvrdí poslanec, ktorý je sám cyklistom. Doteraz vraj pri preháňaní sa na svojom dvojkolesovom tátošovi nepil. „Keďže chodím nadránom, tak vtedy ešte chuť na pivo nemám. Ak však zákon prejde, tak nejaký radler si rád dám,“ povedal Novému Času.

 

Zmena politickej nálady

Ministerstvo vnútra Roberta Kaliňáka je tentoraz k svojim koaličným partnerom ústretové. „Môžeme prezradiť, že v radoch dopravnej polície sa o poslaneckom návrhu už intenzívne diskutuje,“ potvrdili nám z rezortu vnútra. Policajti sú aj v súčasnosti k istému množstvu alkoholu v krvi zhovievaví, hoci v zákone stále figuruje Slovensko ako krajina s nulovou toleranciou. „Je to v súlade s názorom Slovenskej súdnolekárskej spoločnosti, ktorá považuje hladinu alkoholu v krvi do 0,21 promile za bezvýznamnú,“ tvrdí ministerstvo. S týmto názorom súhlasia aj zástupcovia Slovenského zväzu cyklistiky (SZC). „Ja osobne to schvaľujem. Ide len o cyklocesty, človek pri športe veľa vypotí, takže ak si dá jedno pivo desinu, nevidím v tom žiaden problém,“ skonštatoval športový riaditeľ SZC Pavol Gálik pre Nový Čas.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Nie všetci sú za

S týmito názormi sa nestotožňuje šéf Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica. Štúdie totiž dokazujú, že správanie človeka sa nemení len do hladiny 0,2 promile. „0,5 je pre viacerých príliš veľa a už u nich môže dôjsť k ovplyvneniu pozornosti či reakčného času,“ hovorí známy psychiater. Navyše ľudia len ťažko dokážu odhadnúť, či už povolenú hranicu prekročili alebo nie. „Prevenciou by podľa mňa bolo, aby cyklisti nosili pri sebe dregery a hladinu alkoholu si jednoducho zmerali,“ dodáva Okruhlica.

Schvaľujete chmeľové osvieženie?

Jozef Kikuš (64), dôchodca, Bánovce nad Bebravou:
- Som zásadne proti tomu, aby mali cyklisti povolený alkohol, absolútne
nesúhlasím, aj keby šlo len o jedno malé pivo.

Otvoriť galériu

Branislav Kotúč (51), manažér, Košice:
- Pri horskej cyklistike a náročných terénoch na trasách okolo sto kilometrov jedno alebo dve pivá absolútne nezavážia. Pri cestnej cyklistike a najmä spôsobe jazdy niektorých vodičov áut je požitie alkoholu čistá samovražda!

Otvoriť galériu
- Neviem, možno jedno pivo by som povolil, ale viac určite nie. Dve pivá je príliš, to už je cítiť, tvrdé vôbec nie.
Otvoriť galériu
- Myslím si, že na bicykli to pivko je v pohode. V aute určite nie, ale na bicykli prečo nie? Také dve pivká na cyklochodníku sú ideálne.
Otvoriť galériu
- Podporujem takéto rozhodnutie a som za. Veľmi rád si dám počas výletov na bicykli pivko. Dokonca ma veľmi osvieži aj radler.
Otvoriť galériu
Michal Balko (22)
Zdroj: anc

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS, Martin Čeliga, Katarína Nagyová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose