Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.08.2016 10:59 | Šport | Futbal

Boj o život na ihrisku Spartaka Trnava: Futbalista Daniel po súboji s brankárom prestal dýchať!

Keby nebolo rýchleho zásahu, mladý talentovaný útočník mohol dopadnúť veľmi zle! Slovenský reprezentant a futbalista Spartaka Trnava Daniel Dubec (18) sa doslova druhýkrát narodil.

V zápase s Podbrezovou došlo medzi ním a protivníkovým brankárom k hlavičkovému súboju, po ktorom mladík ostal nehybne ležať na trávniku. Ratoval ho tréner Ivan Dubíny, ktorý je povolaním lekár. Paradoxom je, že patrí k súperovmu tímu. Nechýbalo veľa a zápas staršieho dorastu U – 19 medzi Spartakom Trnava a Podbrezovou sa mohol skončiť hroznou tragédiou. Iba šesť minút po úvodnom hvizde sa odohral súboj o loptu medzi brankárom Podbrezovej Samuelom Hrubcom a trnavským útočníkom Danielom Dubcom.

 

Na ihrisku Spartaka sa obaja dorastenci vo vzduchu zrazili hlavami tak nešťastne, že Dano spadol na zem, kde ostal nehybne ležať. „Chlapec len chrčal a niekoľko sekúnd vôbec nedýchal. Ja s domácim trénerom a masérom sme mu utekali na pomoc,“ opisuje hrozné chvíle vedúci družstva Podbrezovej Andrej Smékal. Jeho kolega, tréner Ivan Dubíny, medzitým v tíme trnavských hráčov na lavičke zisťoval, či tam majú lekára. „Odpovedali mi, že nie, a preto som okamžite utekal mladíkovi na pomoc,“ opisuje dramatické chvíle Dubíny, ktorý je aj doktor.

Otvoriť galériu

Rozhodovali minúty

Dubíny zranenému chlapcovi okamžite vytiahol zapadnutý jazyk a dal ho do stabilizovanej polohy. Išlo o minúty. Našťastie, Daniel sa zakrátko prebral a začal komunikovať. Po tejto dráme už zápas nepokračoval. Všetci sa totiž báli, čo bude s mladým hráčom. Dano bol prevezený do nemocnice, kde sa pomaly zotavuje zo zranení. „Bol som v bezvedomí, spomínam si iba na pár okamihov zápasu. Pamätám si, ako som sa pozeral na loptu a potom som sa zobudil, až keď prišla záchranka na ihrisko,“ vybavuje si sekundy pred nešťastím Daniel.

Otvoriť galériu
Tréner Ivan Dubíny.
Zdroj: zpfutbal

Talentovaný futbalista je si vedomý, kto bol jeho anjelom strážnym. Vedia to aj Danielov otec i tréner Spartaka Trnava. „Som presvedčený, že rýchly zásah trénera Dubínyho mu zachránil život. Ak by hoci len dve-tri minúty nemal okysličený mozog, mohol zostať celý život ležiaci,“ dodáva tréner Stanislav Macek, ktorý kategoricky odmieta, že by na ihrisku nemali svojho lekára. Dubíny tvrdí, že urobil len to, čo bolo treba. „Som nekonečne šťastný, že všetko dobre dopadlo, lebo to vyzeralo veľmi zle,“ dodal kouč Podbrezovej.

Aké zranenia utrpel:

  • otras mozgu
  • narazená sánka
  • posunuté zuby
  • monokel na lícnej kosti
  • chýbal mu kúsok z pery, zašité ústa

 

Zsolt také šťastie nemal

V máji 2015 sa odohral podobný prípad, avšak s tragickým koncom. Mladý futbalista Zsolt († 15) sa v zápale hry zrazil s viacerými hráčmi a táto vo futbale bežná situácia mala ďalekosiahle následky. Mladý obranca utrpel vnútorné poranenia. Napriek úsiliu lekárov a celého personálu sa jeho život nepodarilo zachrániť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zuzana Šišovská, Novy Cas, Denisa Horváthová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!