Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.08.2016 06:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Andy Timková si vďaka silikónom prešla peklom: Keď jej ich vybrali, bolo to jasné!

Kedysi sme ju vídali na obrazovke Markízy ako moderátorku. Dnes je Andrea Pavlík Timková nadšenou propagátorkou zdravej stravy.

Jedno je však isté, hoci má táto akčná žena po päťdesiatke, nikto by to o nej nepovedal. Andy, ako ju familiárne prezývajú, sa rozhovorila o pijaviciach, astme aj silikónových implantátoch. 

Pred desiatimi rokmi ste odišli z Markízy, kde ste pracovali už od začiatku vysielania televízie. Nechýba vám práca v televízii?

Nechýba, pretože občas chodím propagovať bylinky do Telerána, a to mi stačí. Po každom vysielaní mám asi 160 neprijatých hovorov, čo znamená, že táto téma ľudí zaujíma. Myslím si, že odísť je umenie, a každý človek by to mal zvážiť. Takže som odišla, bolo to ťažké, ale neľutujem to.

 

Krátko po tom ste si s manželom Stanom Pavlíkom (61) otvorili realitnú kanceláriu. No okrem toho ste aj veľkou propagátorkou zelenej stravy. Ako ste sa k nej vlastne dostali?

Kedysi som mala astmu a aj v Markíze som s ňou veľmi bojovala. Musela som si dávať počas vysielania pozor, aby som sa nezasmiala, lebo by nasledoval kašeľ, a to by bolo pomaly na výpoveď. Ako lekárske dieťa som bola proti všetkým alternatívnym spôsobom liečenia. Kamarátka ma potom poslala na vyšetrenie k alternatívnej liečiteľke, ktorej som hneď povedala, že jej neverím. Ona sa mi len smiala. Bylinkovými preparátmi mi veľmi pomohla, vysadila som kortikoidy, čo nikomu neodporúčam. Nakoniec sa mi stav upravil, zostala som bez liekov, a tak to je už 15 rokov. Myslím, že z lekárskeho hľadiska je to takmer nemožné, ale dnes už neviem, čo je astma.

Pomoc u vás vyhľadávajú aj chorí a bezradní ľudia, neobávate sa, že by ste im mohli svojimi radami skôr uškodiť?

Minule sa mi jedna pani priznala, že ju pred stretnutím so mnou vlastný manžel varoval, či si vážne myslí, že ju môže liečiť moderátorka. Ja by som to tak nenazvala, ani sama seba nenazývam liečiteľkou. Párkrát sa mi podarilo jednoduchými radami, ako sú zmena raňajok či pridanie zelených potravín do jedálneho lístka, významne pomôcť pri zdravotných problémoch. Ale meniť ľuďom stravu je ťažké, lebo ľudia sú „konzervy“ a stále chcú jesť dokola len to nezdravé, a popritom sa chcú zbaviť zdravotných problémov. To je tá Einsteinova teória šialenstva - robiť veci rovnakým spôsobom a očakávať iný výsledok.

Otvoriť galériu

Kameňom úrazu je teda stravovanie. V čom robia podľa vás ľudia najväčšie chyby?

Často sa ma pýtajú, čo majú vlastne jesť. Keď im poviem, aby v prvom rade odstránili cukor a bielu múku, majú pocit, že nemajú čo jesť. Ale potom ochutnajú pšenovú kašu a zistia, že im vlastne pomáha a cítia sa lepšie. Stravovací režim treba meniť pomaly a postupne. Aj jedna zdanlivo jednoduchá zmena môže urobiť kolosálny pokrok. Väčšina ľudí takmer vôbec neraňajkuje, čo je obrovská chyba. Alebo keď im poradím, aby si začali variť bylinkové čaje, pocítia veľkú úľavu. Napríklad taký stavikrv vtáčí rastie pri každom chodníku a pomáha pri problémoch s urogenitálnym traktom. Má úžasné účinky, a preto rastie všade, lebo ho všetci potrebujú. Príroda nám dáva, čo nám chýba, len my ako takí „mulovia“ to nechceme vidieť. Je to zdanlivo jednoduché, len keď sa máme zbaviť croissantíkov, štyroch keksíkov denne a piatich káv, tak je to asi náročné.

Ale pokiaľ viem, aj vy občas neodmietnete šťavnaté pečené koleno alebo poriadny vyprážaný rezeň...

Jasné, nerobím si násilie. Jem všetko, s výnimkou bravčového mäsa, lebo cítim, že mi nerobí dobre. Mám pocit, že dnešné mäso je toxické. Keď mám chuť na kuracinu, odoberám ju z čisto domácich zdrojov od chovateľov. Prevažnú časť mojej stravy však tvorí zelenina, ktorú pripravujem na pare alebo na grile. K tomu si dám kozí jogurt s chia semenami a s horčicou. Niektorí hovoria, že sa z toho nenajedia, ale to majú len vopred zakódované v hlave.

Otvoriť galériu

Ako reagoval váš otec, vyštudovaný lekár, keď ste sa začali venovať liečbe zelenými potravinami?

Otec bol v tom čase už dosť starý a sám mal zdravotné problémy. Dnes má 90 rokov a trpí demenciou, pretože bol otrokom svojich presvedčení. Mal rád lieky, užíval ich celý život a neveril v detoxikáciu organizmu. Keď sa dnes na neho pozriem, je mi z toho smutno. Kedysi mal „encyklopedickú hlavu“ a pri vedomostných súťažiach vedel odpovedať na každú otázku. Dnes nevie ani to, ako sa volá jeho žena, a nespoznáva nás.

Vráťme sa však k vám. Teraz ste zástankyňou prírodného životného štýlu, ale v minulosti ste patrili k ženám, ktoré sa hrdili silikónovými implantátmi v prsníkoch. Prečo ste si ich dali vybrať?

Škodili mi. Je možné, že keď som začala so zelenými potravinami, tie mi pomohli implantáty z tela „vypudiť“. Silikónový implantát prirodzene do tela nepatrí, čiže telo sa ho chce v niektorých prípadoch zbaviť. Mne začal implantát v ľavom prsníku tvrdnúť, bolelo to a bolo to veľmi nepríjemné. Keď mi ho vybrali, nebol poškodený, ale úplne zmenil farbu. Telo mi dávalo jasný signál, že ho nechce.

Otvoriť galériu

Ste nadšenou propagátorkou zdravého životného štýlu a pokiaľ viem, neváhate preň strhnúť aj svoje okolie. Nepozerajú na vás občas ľudia ako na mimozemšťanku?

Minule ma niekto prosil o radu, ako bojovať s kŕčovými žilami. Keď som im povedala, že najlepšie sú na to pijavice, začali cúvať a odmietať ich. To, ako pijavice pomáhajú, mám odskúšané na sebe. Bolí to menej a je to lacnejšie ako operácia!

Ako sa bežný človek dostane k pijaviciam a kde sa dajú zohnať?

Nikomu neodporúčam prikladať si pijavice laicky bez odborného lekárskeho dozoru. Keď sa pijavica zahryzne do žily, rana neprestáva krvácať.

Ale vy máte s pijavicami už svoje skúsenosti. Dokonca ich skladujete doma v pohári...

Áno, mám svoje pijavice a prikladať ich som sa priučila od jednej doktorky. Keby niekto odo mňa chcel tento zákrok, nebudem to robiť. Je to morda, pretože o pijavice sa treba starať a väčšinou ich treba po použití hneď zahlušiť, s čím sa treba stotožniť. Môj muž bol nedávno po operácii kolena, a keď chcel, aby som mu naň priložila pijavicu, odmietla som, že mu nebudem dávať moje pijavice. (Smiech) Nedovolím si to a nechcem to podceňovať.

Aj vy ich po použití zahlušíte?

Nie, ja to nerobím. Pijavica dokáže v prírode žiť rok aj pol bez potravy a živí sa planktónom. Potom, keď sa niekde prisaje, je krv pre ňu pochúťkou ako pre ľudí krémeš. Takže im len mením vodu a ony vydržia. A keď si ich niekedy na dvadsať minút priložím na telo a ony sa prisajú, prídu si na svoje.

V čom vám už pomohli?

Riedia krv, čistia ju, a keď­že som po starej mame migrénový typ, tak mi veľmi pomohli. Prikladala som si ich na temeno hlavy, nohy aj pečeň. Keď sa skončí procedúra s pijavicami, treba mať kľudový režim, lebo rany dosť krvácajú.

Otvoriť galériu
Pijavica lekárkska
Zdroj: iStock

HIRUDOTERAPIA

Je liečba pijavicou lekárskou. Zázračné pijavice pomôžu pri chudnutí, artróze i hemoroidoch. Liečba však nie je vhodná pre každého a musí ju realizovať odborník. Pijavice sa nesmú používať pri onkologických ochoreniach, zlej zrážanlivosti krvi či v tehotenstve. Procedúra spočíva v ich opakovanom prikladaní (40 až 60 pijavíc), výsledkom čoho je aj zlepšenie látkovej premeny organizmu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, Alexandra Kováčová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!