Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.08.2016 12:58 | Správy | Zahraničné správy

Záber, ktorý trhá srdce: Táto fotka ukazuje hrôzu v Sýrii aj bez slov!

Sýrski opoziční aktivisti zverejnili otriasajúci videozáznam, ktorý zachytáva malého chlapca, zachráneného z trosiek po nálete v meste Aleppo.

Zábery vydeseného a vyčerpane pôsobiaceho chlapca, ako sedí celý zaprášený a so zakrvavenou tvárou na oranžovej stoličke v sanitke, stelesňujú hrôzy spôsobované bojmi v tomto severosýrskom meste. Obrázok z videa sa veľkou rýchlosťou šíri v sociálnych médiách, napísala v správe svetová agentúra AP.

Lekári v Aleppe identifikovali chlapca ako päťročného Umrána Dakníša. Lekár Usáma abú al-Iz potvrdil, že dieťa priviezli do nemocnice známej ako "M10" v stredu večer so zranenou hlavou po nálete na štvrť Katardží ovládanú povstalcami. Chlapec však neutrpel poranenia mozgu a neskôr ho z nemocnice prepustili. Lekári v Aleppe používajú krycie názvy pre nemocnice, ktoré sa podľa ich slov systematicky stávajú terčmi vládnych náletov. Abú al-Iz uviedol, že to robia "z obáv, že sa do ich zdravotníckej siete infiltrujú bezpečnostné sily a potom zaútočia na sanitky, keď budú prevážať pacientov z jednej nemocnice do druhej". 

Otvoriť galériu

Nálet sa uskutočnil pri západe slnka počas zvolávania na modlitby, okolo 19.20 h miestneho času. Opoziční aktivisti vyhlásili, že útok vo štvrti Katardží si vyžiadal celkovo osem obetí na životoch vrátane piatich detí. Záchranári a novinári prišli do tejto štvrte krátko po nálete a začali vyťahovať obete z trosiek. "Podávali sme si ich z jedného balkóna na druhý," povedal fotoreportér Mahmúd Raslan, ktorý vytvoril uvedenú snímku. Dodal, že takto prešli jeho rukami tri telá bez života, na čo mu podali zraneného chlapca.

Na videu, zverejnenom v stredu večer organizáciou protivládnych aktivistov Aleppo Media Center, vidieť muža, ako odnáša chlapca z chaotickej nočnej scény do sanitky. Chlapec vyzerá omráčane, oči má široko otvorené, unavené a prázdne. Prejde si rukou po zakrvavenej tvári, pozrie si na ňu a utrie si ju o stoličku v sanitke.

Umrána zachránili z trosiek čiastočne zničeného bytového domu spolu s jeho troma súrodencami vo veku jeden, šesť a 11 rokov a tiež jeho matkou a otcom. Nikto z nich neutrpel vážne zranenia, ale dom sa krátko po záchrane rodiny zrútil.

Reakcie na záber Umrána na stoličke sú podľa AP podobné ako v prípade fotografie Ajlana Kurdího, utopeného sýrskeho chlapca, ktorého telo sa našlo na pláži v Turecku a ktorý sa stal symbolom tragického zomierania počas migračnej krízy.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali