Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.08.2016 11:55 | Správy | Politika
Video

Sieť sa už celá roztrhla, piati poslanci odišli do Mosta-Híd: Odídencov zo Siete ulovil Bugár!

Po raketovom vstupe na politickú scénu pád na totálne dno! Radoslav Procházka (44) mal pred marcovými voľbami do parlamentu jasnú víziu.

Jeho strana chcela šéfovať pravici a on mal záujem meniť Slovensko z kresla premiéra. Nič z toho sa však nesplnilo. Zadlžená Sieť vyšla z volieb s nízkou dôverou Slovákov a priaznivcov pobúrila vstupom do koalície so Smerom. Teraz stranu opúšťajú piati poslanci na čele s Andrejom Hrnčiarom a niekdajšia Procházkova pýcha bude mať čo robiť, aby miliónové dlhy splatila.

Diery v Sieti sú väčšie a väčšie, niet však toho, kto by ich polátal. Pätica poslancov Národnej rady - Andrej Hrnčiar, Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová, Igor Janckulík a Eduard Adamčík, ohlásila svoj definitívny odchod zo strany. Dôvodom ich zdrhnutia má byť dlhodobá nespokojnosť s fungovaním strany. Pre tú si odídenci založili vlastnú platformu Za zodpovednú politiku. Sú presvedčení, že v Sieti sa ani po výmene predsedu za Romana Brecelyho nič nemení. „Neexistuje žiadna garancia zmeny spôsobu doterajšej komunikácie a štýlu práce. Nemôžeme ďalej niesť zodpovednosť za dianie v strane,“ uvádzajú vo vyhlásení. Sieti tak ostávajú už len posledné dva hlasy - jej zakladateľa Radoslava Procházku a poslankyne Aleny Bašistovej.

Odchod im vyčíta

 

Sieť opúšťajú vlastní a navyše sa topí v šialených dlhoch. Na volebnú kampaň totiž v júli minulého roka vzal Procházka úver takmer 3 000 000 eur, na ktorý ručil vlastným majetkom a preferenciami strany. „Na odchod pätice poslancov zo Siete nie je dnes žiadny relevantný dôvod. Vnímame ho ako posledný v dlhom rade dôkazov o obchodníckom postoji týchto ľudí k výkonu mandátu. Prípadné vypovedanie koaličnej zmluvy počas predsedníctva Slovenska považujeme za politické hazardérstvo,“ povedal súčasný predseda Brecely. Podľa jeho slov bolo cieľom odídencov ublížiť vlastnej strane. „V tejto chvíli vnímam túto skupinu poslancov ako pekný darček pre každého, kto ich bude chcieť politicky kanibalizovať,“ dodáva Brecely. Odchod poslancov neteší ani poslankyňu Alenu Bašistovú, no zatiaľ ostáva členkou strany.

„Hájim záujmy svojich voličov. Preto ostávam v Sieti. Moja ďalšia podpora koalície bude závisieť hlavne od toho, ako bude vláda plniť svoj volebný program v sociálnej oblasti,“ pre Nový Čas uviedla Bašistová.

Vstupujú do Mostu

Od začiatku bolo jasné, že z troch koaličných partnerov majú hrnčiarovci k bugárovcom programovo najbližšie. Vzájomnú spoluprácu potvrdili v stredu na spoločnom brífingu. „Pätica poslancov vstupuje do klubu Most-Híd ako jeho integrálna súčasť. V každom prípade je to posilnenie našej strany, čo nám dáva väčší priestor na presadzovanie našich programových priorít,“ povedal po rokovaní predseda Most-Híd Béla Bugár. „Nenašli sme ani jeden problém, ktorý by nás rozdeľoval. Dohody budeme dodržiavať," vysvetlil Andrej Hrnčiar, s ktorým zo Siete odišli ďalší štyria poslanci. O tom, či sa štvorkoalícia zmení na trojkoalíciu, Bugár nateraz nehovorí. „Vzniká nová situácia, keď aj druhá strana má 15 poslancov, takže sa tým bude musieť zaoberať koaličná rada a na úrovni premiéra," dodal bugár.

Je to čisto Procházkova zodpovednosť

Ján Baránek, politológ: - Sieť sa pre politickú kampaň v parlamentných voľbách veľmi zadlžila a má jedinú možnosť, ako dlhy splatiť. Splácať bude dovtedy, kým bude v parlamente. Dostáva od štátu peniaze za hlasy a tie idú strane, a nie poslancom. V jej záujme je, aby toto funkčné obdobie bolo také, aké má byť, teda 4 roky.

Tomáš Koziak, politológ: - Všetko je raz prvýkrát a toto sa rozhodne dalo očakávať. Pnutie v rámci Siete sa začalo už zlým volebným výsledkom, atmosféra sa zhoršila, keď strana vstúpila do koalície so Smerom, a toto je len pokračovanie tohto zlého vývoja. Slovensko je svedkom veľmi zvláštnej situácie. Sieť bola od začiatku úplne Procházkovo dieťa a Procházka nesie absolútnu zodpovednosť aj za vzostup, aj za pád Siete, ako aj jej voličských preferencií. Aj keď dochádza k zmene vedenia strany, títo ľudia tú stranu už nedokážu udržať. Môže za to Procházkova istá zvláštna charakterová vlastnosť a názorová nekonzistentnosť. Nezvládol pozíciu, do ktorej sa dostal. Vidím to tak, že Sieť bude existovať už len symbolicky, na regionálnej úrovni, no nemyslím si, že by strana išla do ďalších volieb. Postupne zanikne.

Otvoriť galériu
Dlhy Siete
Zdroj: anc

Otvoriť galériu
Vzostupy a pády
Zdroj: anc

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Noema Hipká, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!