Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.08.2016 16:00 | Správy | Servis | Rodina

Ako z dieťaťa vychováte olympionika? Toto radia tréneri a rodičia našich medailistov!

Slovensko vychovalo už množstvo úspešných športovcov. Naposledy sa zaskveli deblkanoisti Ladislav a Peter Škantárovci, vo vodnom slalome v brazílskom Riu získali zlatú medailu.

Túžite po tom, aby aj z vášho dieťaťa bol úspešný športovec? Nový Čas sa pýtal trénerov a rodičov tých, ktorí vo svete športu uspeli, čo pre to treba urobiť? Ako dieťa viesť k športu a aké zásady mu vštepiť?

Ako z dieťaťa vychovať olympionika? V prvom rade dieťa si musí zvoliť správny šport. Problém je, že drvivá väčšina rodičov nevie, ako postupovať. „Vyberá dieťaťu šport systémom pokus-omyl. V horšom prípade dieťa robilo šport, v ktorom jeden z rodičov mal nenaplnené ambície zo svojho detstva,“ hovorí Martin Hlôška, viacnásobný majster Slovenska v karate, ktorý pracuje v občianskom združení Sport­Analytik. Keď si dieťa zvolilo vhodný šport, potrebuje najmä podporu rodičov. V tejto fáze býva veľa problémov, mnohí rodičia svoje ratolesti neprimerane zaťažujú.

Otvoriť galériu

„Je dobré, keď dieťa vediem k športu nenásilne. Viete, akcia vyvoláva reakciu, nátlak vyvoláva odpor,“ hovorí detská psychologička Eva Fischerová. Talent pomôže rozvíjať športová škola, dôležitý je dobrý kolektív, tréner. Potom je to najmä o práci a vytrvalosti. „A hlavne treba absolvovať športovú kariéru bez vážnejších zranení,“ dodáva Hlôška.

Deti vyrastali v lodenici

 

Ladislav Beňuš, otec Mateja Beňuša, strieborného olympionika z Ria

Otvoriť galériu

Obaja s manželkou sme vrcholoví športovci. Naše deti vyrastali v lodenici. Môžem povedať, že s Matejom sme nikdy nemali problém, že by nechcel trénovať. Už v 15 rokoch bol majstrom sveta, takže sme vedeli, že niečo z neho bude.

Čo radím rodičom?

Najdôležitejšie pre rodičov je, že by si mali uvedomiť, či to chce ich dieťa, alebo je to len ich chce nie.

Kanoistiku si vybral sám

Stanislav Škantár, otec Petra Škantára, zlatého olympionika z Ria

Otvoriť galériu

Bývali sme na sídlisku, ale v blízkosti boli kopce a svahy, takže či v zime, či v lete mohol Peter stále športovať. Ako rodičia sme ho k športu viedli, ale pomáhal nám sám, pretože ho to bavilo a ako deväťročný si sám vy bral, že sa bude venovať kanoistike.

Čo radím rodičom?

1. Obetujte čas aj peniaze Najmä keď sú deti menšie a ne majú možno ešte takú vôľu.

2. Vytvorte pozitívny vzťah Nemusíte zisťovať, ako je dieťa talentované, základom je, aby si vytvorilo disciplínu a pozitívny vzťah k pohybu.
Správny šport si nájde aj samo.

Testujú, čo dieťaťu vyhovuje

Občianske združenie SportAnalytik testuje a identifi kuje športový talent detí a mládeže od 5 do 15 rokov. Využíva metódu vyvinutú v Kanade v rámci popularizácie športu medzi deťmi a mládežou. Kanadskí vedci otestovali 100-tisíc detí na základe požiadaviek jednotlivých športových zväzov. Testovanie detí trvá dve a pol až tri hodiny, stojí 33 eur.

Základné pravidlá

1. Výber športu

Pestujte pohybové aktivity, chodievajte spolu von, na plaváreň, futbal či atletiku a rozprávajte mu o tom, ako sa ten-ktorý šport robí. Určite nepostupujte spôsobom: skúsime a uvidíme.

2. Vytvorte správne prostredie

Prvoradá je podpora rodičov. „Dieťa sa najlepšie rozvíja v prostredí istoty,“ tvrdí detská psychologička Eva Fischerová. A už vôbec nie je správne, ak si rodič chce cez dieťa naplniť svoje nesplnené ambície z detstva.

3. Disciplína je dôležitá

Jedine tvrdá cesta vedie k úspechu. Žiacky tréner Miroslava Šatana Jozef Nemec rodičom odporúča, aby trocha pritvrdili. „Deťom musíte prízvukovať: Čo si dnes spravil pre hokej, futbal, plávanie, koľko zhybov si urobil, koľko klikov? Deti si viedli tréningové denníky, ja som to kontroloval,“ tvrdí Nemec.

4. Stop psychickému nátlaku

Nenásilná cesta je najlepšia, nepodmieňujte záujem dieťaťa o šport svojou láskou k nemu. „Veľa agresivity aj veľa depresií má korene v narušenom obraze sebaocenenia, sebahodnotenia,“ hovorí detská psychologička Eva Fischerová.

5. Spolupracujte s trénerom

Tréner musí vedieť, ako na to, ale bez rodičov sa to nedá. Je to v rodičoch. „Len vtedy dieťa môže byť úspešné, keď oni budú pomocnou rukou trénera,“ odporúča hokejový tréner Jozef Nemec.

6. Oceňte snahu

Deti nevedia prehrávať, lebo sú hodnotené predovšetkým za výkon, v škole aj doma. Musíte ich to naučiť. „Naučiť dieťa, že nezdar neznamená koniec, možnože tadiaľto cesta nevedie, ale život je aj o prehrách,“ hovorí psychologička Eva Fischerová.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, joc, hum

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!