Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.08.2016 10:38 | Šport

Legendárny plavec neuspel: Phelps sa ďalšieho zlatého kovu nedočkal!

Americký plavec Michael Phelps nepridal do svojej zbierky piatu zlatú olympijskú medailu z Ria.

Vo finále na 100 m motýlik skončil na druhej pozícii so stratou 75 stotín sekundy na víťaza Josepha Schoolinga zo Singapuru, ktorý triumfoval v olympijskom rekorde 50,39. Phelps sa podelil o striebro s majstrom sveta Chadom le Closom z Juhoafrickej republiky a Maďarom Lászlóom Csehom, všetci traja dosiahli navlas rovnaký čas - 51,14.

"Ani neviem, či som niekedy zažil delenie medzi dvoch ľudí. Trojnásobné je už poriadne divoké," komentoval nezvyčajnú situáciu hviezdny Phelps, ktorý tesne prišiel o štvrté olympijské zlato z jednej disciplíny za sebou. Jeho celková olympijská bilancia napriek tomu vyráža dych - v zbierke má 22 zlatých medailí a celkovo 27 cenných kovov z OH (22-3-2). Najúspešnejší olympijský športovec všetkých čias svoju kvalitu potvrdil, keď po prvej päťdesiatke zaostával, na obrátke bol až šiesty, ale vytrvalými tempami dokázal stratu stiahnuť a dohmatol nakoniec druhý. "Je to trochu zvláštny, ale dôstojný spôsob, ako ukončiť moje individuálne štarty na olympiáde. Nemôžem si sťažovať," dodal Phelps pre agentúru AP. Fenomenálny Američan sa rozlúči sobotňajším štartom v polohových pretekoch na 4x100 m.

Phelps už v noci na piatok získal trinástu individuálnu zlatú medailu na olympijských hrách, vďaka čomu prekonal "bradatý" rekord tisícročia viažúci sa s menom Leonidasa z Rodosu. Legendárny antický olympijský hrdina, pred naším letopočtom univerzálny atlét, získal pri štyroch olympijských účastiach (164-152 pred n.l.) celkovo tucet medailí. Phelps je ozdobou nielen svojej éry, ale aj celej histórie. V roku 2008 získal osem zlatých medailí a prekonal tak famózny rekord svojho krajana Marka Spitza z roku 1972. Pre "Žraloka z Baltimore" je Rio 2016 piatou olympiádou, čo sa zatiaľ nepodarilo žiadnemu americkému plavcovi. V olympijskom bazéne štartoval Phelps prvýkrát v Sydney 2000, keď mal iba pätnásť rokov. Medailu síce nevybojoval, zato však získal ostrohy do budúcej kariéry, ktorú pretkávajú rekordné zápisy.

 

Obrovskú radosť mal 21-ročný Schooling, ktorý získal pre Singapur prvé plavecké zlato na OH. "Som úplne mimo. Neviem, či sa to skutočne stalo, je to skrátka bláznivé," rozplýval sa šťastný víťaz, ktorý po triumfe neveriacky krútil hlavou.

Výsledky:
      1. Joseph Schooling (Sing.) 50,39 s, 2. László Cseh (Maď.), Michael Phelps (USA) a Chad le Clos (JAR) všetci +0,75 s, 5. Ču-chao Li (Čína) +0,93, 6. Mehdy Metella (Fr.) +1,19, 7. Tom Shields (USA) +1,34, 8. Alexander Sadovnikov (Rus.) +1,45

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
KDH chce odvolať Dolinkovú: Namietajú zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť