Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.08.2016 10:51 | Správy | Domáce správy

Procházka sa rozhodol! Definitívne vyjadrenie o kandidatúre na predsedu Siete

,,Nebudem sa viac uchádzať o kandidatúru. S okamihom zvolenia nového predseda sa vzdám."

Radoslav Procházka viac nebude kandidovať na predsedu koaličnej strany #Sieť. Oznámil to na zasadnutí sobotnajšieho straníckeho snemu v Trnave. Práve na sneme sa bude voliť nový predseda strany a až doteraz nebolo jasné, či sa o tento post bude uchádzať aj Procházka. Odchádzajúci šéf #Siete naznačil, že sa chce usilovať o post, na ktorom bude užitočný. O čo ide, však nespresnil.

"Chcem odísť slobodný a jediné čo oslobodzuje, je pravda. Pravda je, že ja nie som hrdina, ktorý sa teraz obetuje. Z objektívnych aj subjektívnych dôvodov necítim morálne právo stranu viesť," povedal Procházka v prejave pred delegátmi.

Ako prvý dôvod svojho rozhodnutia uviedol výsledok v marcových parlamentných voľbách na úrovni 5,6 percenta, ktorý zaostal za očakávaniami. "Najsilnejší objektívny dôvod odísť prišiel vo chvíli, keď ma začali opúšťať ľudia, ktorých som navrhol, presadil a dostali sa aj do parlamentu. Lídrom je človek, ku ktorému sa ostatní pridávajú, nie od ktorého odchádzajú. Odo mňa odišlo osem ľudí, a to sa nedá 'obkecať'. Je to moje zlyhanie," priznal Procházka.

 

Podľa jeho slov každý z nespokojencov mal svoje dôvody na odchod. Niektorým podľa svojich slov Procházka rozumie, z niektorých sa mu však obracia žalúdok. "Vyčerpal som vlastnú kapacitu kompromisov pre stranu," podotkol.

Procházka delegátov upozornil, že ak chce strana komunikovať, potrebuje reálny obsah. "Koho tam vonku zaujímajú vnútorné spory? Máte historickú povinnosť brániť a rozvíjať európsku podstatu Slovenska. Treba hovoriť o výhodách členstva SR v EÚ," apeloval. Strana má podľa jeho slov trvať aj na nezávislosti policajnej inšpekcie a jej odklonení od policajného prezidenta a ministra vnútra.

"Môj odchod dáva strane príležitosť na celkovú katarziu. Pokus o katarziu by mal mať formu aj nového názvu pre stranu. Dohodnite sa vy, čo má byť tou podstatou," povedal Procházka. Podľa jeho slov má zmysel komunikovať aj s mimoparlamentnými stranami, resp. uvažovať o spojení. Spomenul KDH, SDKÚ-DS či Šancu.

Kandidátmi na predsedu #Siete tak zostávajú dvaja členovia straníckeho predsedníctva. Ide o Eduarda Adamčíka a Tomáša Stoklasu. Ak v prvom kole žiadny kandidát na predsedu nezíska požadovanú trojpätinovú väčšinu hlasov od prítomných delegátov, nasleduje druhé kolo. Toho sa môžu zúčastniť aj kandidáti, ktorí kandidovali v prvom kole. Ak ani v druhom kole žiaden uchádzač nezíska potrebnú väčšinu hlasov, nasledovať bude tretie kolo. Tu môžu kandidovať aj uchádzači z prvého alebo druhého kola. V prípade, ak ani v treťom kole žiadny kandidát nezíska trojpätinovú väčšinu, predsedajúci snem ukončí s tým, že najneskôr do troch mesiacov zvolá predsedníctvo nový snem. V takom prípade Prohcázka ostane predsedom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!