Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.08.2016 07:38 | Správy | Domáce správy

Koaličná #Sieť si bude voliť predsedu: Kto sú hlavní kandidáti a akú majú šancu?

Voľba predsedu strany na najbližšie dva roky. To je hlavný bod sobotnajšieho snemu koaličnej strany #Sieť, ktorý zasadne v Trnave.

Nový šéf politického subjektu bude musieť získať aspoň tri pätiny hlasov od avizovaných 142 delegátov. Predsedom #Siete by zatiaľ chceli byť dvaja kandidáti. Ide o členov straníckeho predsedníctva Eduarda Adamčíka a Tomáša Stoklasu. Adamčík je poslancom NR SR a šéfom strany v Košickom kraji, Stoklasa, ktorý je regionálnym predsedom v Nitrianskom kraji, sa do parlamentu v marcových voľbách neprebojoval. Súčasný predseda Radoslav Procházka má svoje rozhodnutie o kandidatúre oznámiť až priamo na sneme.

Adamčík je kandidátom nespokojných poslancov #Siete, ktorí kritizujú Procházku. Do tejto skupiny patria ešte Martin Fedor, Andrej Hrnčiar, Katarína Cséfalvayová a Igor Janckulík. Tí najskôr hrozili, že sa snemu vôbec nezúčastnia. Mali totiž pochybnosti o férovej súťaži. Ich postoj sa zmenil po stredajšom (10.8.) predsedníctve, kde došlo ku konsenzu. Predstavitelia strany sa dohodli na zozname delegátov aj na návrhu volebného poriadku, ktorý definitívne odobrí snem.

V ňom sa píše, že ak v prvom kole žiadny kandidát na predsedu nezíska požadovanú trojpätinovú väčšinu hlasov od prítomných delegátov, nasleduje druhé kolo. Toho sa môžu zúčastniť aj kandidáti, ktorí kandidovali v prvom kole. Ak ani v druhom kole žiaden uchádzač nezíska potrebnú väčšinu hlasov, nasledovať bude tretie kolo. Tu môžu kandidovať aj uchádzači z prvého alebo druhého kola. V prípade, ak ani v treťom kole žiadny kandidát nezíska trojpätinovú väčšinu, predsedajúci snem ukončí s tým, že najneskôr do troch mesiacov zvolá predsedníctvo nový snem. Rovnaké pravidlá a postup majú platiť aj pri voľbe prvého podpredsedu, podpredsedov a členov predsedníctva. 

 

Na zvolenie prvého podpredsedu sa vyžaduje súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých delegátov snemu a na zvolenie podpredsedov a členov predsedníctva súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných delegátov snemu.

Procházka po stredajšom predsedníctve medzi novinárov neprišiel. Formou tlačovej správy odkázal, že predsedníctvo dosiahlo konsenzus na pravidlách rokovania mimoriadneho snemu a jednohlasne osvedčilo aj zoznam jeho delegátov. "Z mojej strany tým boli splnené všetky povinnosti zabezpečiť riadny priebeh snemu a otvorenú a férovú súťaž na ňom. Teším sa na ňu a jej výsledky budem v plnom rozsahu rešpektovať," uviedol.

Adamčík pred novinármi v stredu vyhlásil, že pätica nespokojných poslancov mala najskôr pochybnosti, či nebudú nejaké osobné útoky a triky, ktoré môžu ovplyvniť férovú súťaž kandidátov na predsedu. "Celé naše konanie smeruje k tomu, aby snem mal férový priebeh. Snemu sa zúčastníme," deklaroval.

Podľa Fedora je však neštandardné, ak sa pripravuje prelomový snem strany, kde sa má rozhodovať o najvyšších orgánoch a tri dni pred jeho konaním nebolo jasné, kto naň pôjde a neprebehla debata o jeho pravidlách. "Až dnes (10.8.) členovia predsedníctva rozprávali o tom, ako má snem vyzerať. A to nás viedlo k vyjadreniu pochybností," vysvetlil. Pätica poslancov vyjadrila už dávnejšie Procházkovi nedôveru. Stranícky šéf totiž podľa nich nemá predpoklady na vedenie politického subjektu. Vytvorili si Platformu za zodpovednú politiku.

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Európsky parlament v Štrasburgu
V Európskom parlamente sa toto stalo historicky prvýkrát: Týka sa to žien
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Maďarsko spravilo kontroverzný krok: Týka sa to sexuálnych menšín
Ulicami Londýna sa preháňali splašené armádne kone.
Foto
FOTO Strach, krv a zmätok! Splašené kone spôsobili v Londýne horor: Ľudí museli odviezť do nemocnice
Princezná bojuje s rakovinou.
Kate sa počas boja s rakovinou dozvedela niečo nečakané: O TOMTO ani len nesnívala!
predseda vlády SR Robert Fico
Premiér: Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku 100-tisíc eur
Tunisia. Djerba island. Guellala village
Mrazivý objav: Pri pobreží obľúbenej dovolenkovej krajiny našli mŕtve telá
Peter Pellegrini
Aktualizované
Zmeny vo fungovaní Fondu na podporu umenia: Hlas chce prísť v koalícii s návrhmi
(ilustračná foto)
Počasie sa zbláznilo, bude SNEŽIŤ: V týchto krajoch platí výstraha!
Do Slava na motorke narazilo auto, prežil zázrakom.
FotoVáš Tip
Desivá nehoda na Považí: Slavov prvý výjazd na motorke skončil takmer tragicky! Čo mu zachránilo život?
Ondrej Lunter.
V Banskobystrickom kraji končia dve ambulancie: Hrozí urgentný nedostatok lekárov!
(ilustračné foto)
Inšpekcia zobrala súkromníkovi 3 tigrov! Znepokojivé, čo je za tým
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Šimkovičová o detailoch STVR: Čo deklaruje nový názov a takto vznikne rada!