Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.08.2016 11:10 | Správy | Politika

Fidel Castro má už 90: Štyri kľúčové body v živote veľkého Kubánca!

Feliz cumpleaños El Comandante! Všetko najlepšie, veliteľ - tento víkend asi najpoužívanejšia fráza na Kube. Dlhoročný vodca komunistickej revolúcie Fidel Castro oslavuje 90 rokov.

Pri moci bol takmer polstoročie, keď v roku 2008 odovzdal moc svojmu mladšiemu bratovi Raúlovi (85). Fidela však na Kube oslavujú i nenávidia. Fidel Castro je známy nielen svojou dlhou vládou, ale aj prejavmi. Na pôde OSN mu patrí zatiaľ rekord, keď 26. septembra 1960 hovoril bez prestávky štyri a pol hodiny o kapitalizme. Jeho najdlhší prejav však mal sedem hodín a desať minút. Takmer jednu pracovnú zmenu rečnil na zjazde Komunistickej strany Kuby v roku 1986. „Revolúcia nie je prechádzka ružovou záhradou. Revolúcia je boj na život a na smrť medzi budúcnosťou a minulosťou,“ vyhlásil pred svojimi spolustraníkmi.

Castra preslávila jeho uniforma, ktorú nosil v čase kubánskej revolúcie za oslobodenie ostrova. Neskôr vyhlásil, že vojenskú uniformu si vyzlečie, až keď bude komunizmus na celom svete. Neskôr od toho ustúpil a prezliekol sa do šuštiakovej súpravy Adidas z kapitalistického Nemecka. V jednom zo svojich posledných verejných prejavov v roku 2005 vyhlásil: „Kuba kvitne a je to raj v duchovnom zmysle. Radšej zomrieme v raji, ako keby sme slúžili v pekle,“ odkázal neprajníkom.

Otvoriť galériu
Fidel Castro.
Zdroj: reuters

Kuba počas Castra ekonomicky trpela obchodným embargom zo strany USA najmä po rozpade Sovietskeho zväzu, ktorý Castra podporoval. V roku 1962 pre sovietske rakety na Kube takmer vypukla nukleárna vojna. Po nástupe Raúla a Baracka Obamu v USA sa vzťahy oboch krajín zlepšili, Američania mohli legálne cestovať na Kubu.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Zo života diktátora

 

Nemanželské dieťa

Fidel Castro sa narodil 13. augusta 1926 zo vzťahu bohatého farmára Ángela Castra y Argiza s kuchárkou Linou Ruz Gonzálezovou. Za manželku si ju vzal, až keď mal Fidel 15 rokov. Vyštudoval právo na Havanskej univerzite a aktívne ako ľavičiar sa zapájal do politického života.

Skončil v base

Otvoriť galériu

Po neúspešných pokusoch o zákonné zbavenie moci diktátora Batistu Castro neúspešne zaútočil na kasárne Moncada a Bayamo a skončil vo väzení. Počas pobytu za mrežami sa s ním rozviedla manželka a jeho nepriatelia sa ho pokúsili otráviť.

Zrušil voľby

Otvoriť galériu

V roku 1955 odišiel do Mexika, kde sa spoznal s Ernestom „Che“ Guevarom. Spolu začali vojenskú kubánsku revolúciu. Batistu porazili. V roku 1959 sa stal veliteľom armády a odmietol voľby, keď vyhlásil: „Najprv revolúciu, voľby neskôr.“

Vzdal sa funkcie

Vo februári 2008 odovzdal moc bratovi Raúlovi. Dovtedy podľa kubánskej tajnej služby údajne prežil 638 pokusov o atentát. Americká CIA priznala 8 pokusov medzi rokmi 1960 – 1965. O desiatky ďalších sa pokúsili antikomunisti. Niektoré atentáty boli bizarné - explodujúce cigary či otrávené kokteily.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lm, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?