Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.08.2016 13:35 | Správy | Domáce správy

Mestská poslankyňa chce premenovať známu ulicu v Bratislave: Pripomína bolestnú históriu!

Názvy dvoch ulíc, Čapajevova ulica a známejšia Námestie hraničiarov, v bratislavskej Petržalke by sa mali premenovať.

Myslí si to mestská poslankyňa Iveta Plšeková. Tá túto tému po niekoľkých rokoch opätovne otvorila na tohtotýždňovom pietnom podujatí odhaľovania pamätníka 18-ročnému Hartmutovi Tautzovi, obeti bývalého komunistického režimu, ktorý pred 30 rokmi tragicky zahynul na československo-rakúskej hranici na úteku za slobodou.

Poslankyňa je totiž presvedčená, že aj práve takouto zmenou by sa ľudia mohli ľahšie vysporiadať s minulosťou. "V Petržalke sa po roku 1989 zmenili mnohé názvy ulíc. Menili sa, lebo niesli predtým názvy rôznych komunistických pohlavárov, rôzne spriatelené názvy komunistických štátov, ale dva názvy ostali. Pre mňa sú veľmi bolestivé," uviedla Plšeková. Poukazuje pritom na to, že Námestie hraničiarov nesie názov po ľuďoch, ktorí slúžili na obranu socialistickej vlasti na hranici a zatýkali tých, ktorí sa snažili utiecť za slobodou. Po ďalšom vrahovi je podľa nej pomenovaná aj Čapajevova ulica. "Ak chceme byť hrdými demokratmi, nemôžeme sa snažiť budovať identitu na názvoch spojených s týmito komunistickými pohlavármi a zlými činmi," podotkla.

V tejto súvislosti preto spolu s Petržalským okrášľovacím spolkom podáva na mestskú časť návrh na zmenu názvu oboch spomínaných ulíc. Ako uviedla pre TASR, podobný návrh sa pritom objavil už zhruba pred desiatimi rokmi, kedy to ale celé akosi odišlo do stratena. Návrh mal vtedy stroskotať na tom, že podľa kompetentných by takéto zmeny priniesli nemalé problémy a boli by náročné napr. pri vybavovaní nových dokladov.

Otvoriť galériu

 

Na to však poukazuje miestna samospráva aj v súčasnosti. Podľa nej treba totiž zohľadniť aj fakt, že každé premenovanie vyvolá následné zmeny v občianskych preukazoch, sídlach spoločností, označení budov, zásahy do grafikonu MHD, prekreslenie máp a podobne. To môže spôsobiť nemalé finančné a časové náklady zo strany obyvateľov, podnikateľov aj mestskej časti. Pozitívnym faktom by bolo aspoň to, že doklady by sa v takomto prípade vymieňali zadarmo. "Ak je potrebné vydať nový doklad, či už občiansky preukaz, vodičský preukaz, pas alebo osvedčenie o evidencii vozidla, pri zmene nezavinenej občanom, napríklad pri zmene názvu obce, ulice alebo jej číslovania, v takom prípade sa správny poplatok nevyberá," vysvetlila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

"Nebolo by to určite jednoduché. Myslím si, že momentálne má Petržalka úplne iné priority a potreby, ktoré si vyžadujú naši obyvatelia," skonštatoval starosta Petržalky Vladimír Bajan s tým, že je ale na poslankyni, čo urobí. "Hodnotiť však z pohľadu politika históriu je vždy nebezpečné. Netrúfal by som si o nikom povedať, že je vrah bez toho, aby som mal konkrétny dôkaz," podotkol.

Podľa stanoviska samosprávy však môže Petržalka takéto uznesenie prijať, ak bude v návrhu dostatočne zdôvodnené a preukázané, že pomenovania predmetného námestia a ulice odkazujú na vrahov a ľudí, ktorí konali proti ľudskosti a poslanci zároveň uznajú tento návrh ako opodstatnený. Konečné slovo ale bude mať bratislavské mestské zastupiteľstvo, petržalský miestny parlament môže takéto zmeny len odporučiť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody