Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Mamička Nataša po traumatickom pôrode prehovorila: Radikálne rozhodnutie?

Mamička Nataša (32) z Trenčína nikdy nezabudne na to, ako svoju prvorodenú dcérku priviedla na svet.

V najlepšej slovenskej pôrodnici v Trenčíne si prešla peklom, jej krásne dievčatko z nej doslova vypadlo v pôrodnici na zem. Dcérka, ktorá podľa Natašiných slov dostala medzi sestričkami prezývku Letuška, je našťastie v poriadku. Spolu s priateľom i s právnikom Jozefom Lukajkom však Nataša zvažuje právne kroky proti trenčianskej nemocnici, ktorej pôrodnica vyhrávala jedno ocenenie za druhým.

Pre Natašu (32) to bol prvý pôrod v živote, teraz však vraví, že možno aj posledný. Kým Nataša už cítila hlavičku a aj s priateľom sa snažili zalarmovať personál nemocnice, sestrička podľa mamičkiných slov len prehodila, že na pôrod je ešte skoro, zapla rádio a odišla. „Poznačilo ma to tak, že druhé dieťa by som už asi nechcela. Je tam strach z toho, čo sa môže stať. Keď si to už človek prežil, tak si povie, že radšej nie, ako by som to mala zažiť znovu,“ hovorí mamička. Hororový pôrod je doživotnou traumou nielen pre ňu, ale aj pre jej priateľa, ktorý sa tiež mohol len bezmocne prizerať. „Ale povedať nám, že som si vlastné dieťa mala pri pôrode chytať buď ja, alebo on...“ krúti hlavou Nataša. Jej dcérka dostala podľa jej slov od sestričiek aj prezývku - Letuška. „No my ju tak nevoláme,“ dodáva so smutným úsmevom.

Nepadlo jediné slovo

 

Po hroznom zážitku nastali pre rodičov chvíle strachu o dieťatko. „Prišla doktorka, malú zdvihla zo zeme a prešli sme na pôrodné lôžko, kde mi len prestrihli pupočnú šnúru a malú odniesli na vyšetrenia,“ vraví Nataša, ktorá je zdesená aj z toho, ako sa personál nemocnice po pôrode správal. „Boli šokovaní, ale nepadlo tam ani slovo. Zostalo vyslovene ticho. Všetci odišli, po nejakom čase im môj priateľ povedal, že to správanie je neprijateľné, že mohli padnúť aspoň nejaké slová útechy alebo ospravedlnenie,“ opisuje ďalej mamička. „Očakávala som psychologickú pomoc, ktorá neprišla,“ dopĺňa Nataša.

Minúty, keď po pôrode čakali, či je ich dievčatko v poriadku, boli ťažké. „Človek rátal s tým, že aj keď malá prežila, určite to bude mať následky. Tridsať minút sme sa s priateľom len pozerali pred seba a čakali, čo príde,“ dodala mamička, ktorá spolu s priateľom zvažuje aj právne kroky. Nový Čas oslovil aj primára Petra Kaščáka. „Nie je možné vyvodiť konkrétnu zodpovednosť a niekoho trestať, lebo išlo o zhodu okolností a náhodu a nedošlo k pochybeniu konkrétnej osoby,“ uviedol primár. Prípad už má na stole Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Právnik: chceme, aby sa to nezopakovalo

Jozef Lukajka, právnik z Advokátskej kancelárie BÁNOS

- Aj na základe výsledkov vyšetrovania Úradu pre dohľad posúdime, či niekto pochybil, a ak áno, tak v akom rozsahu a prečo. Následne sa rozhodneme, či podáme žalobu o odškodnenie, a takisto v akej výške. Budeme trvať na tom, aby boli prijaté preventívne opatrenia, aby sa rovnaký prípad v budúcnosti neopakoval.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Tatiana Michalková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Novým francúzskym ministrom zahraničných vecí sa stal 38-ročný Stéphane Séjourné.
Šéf francúzskej diplomacie prišiel s novým návrhom: Posilniť by sa mala spolupráca v oblasti európskej obrany
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!