Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.08.2016 10:55 | Správy | Politika

Danko ukázal zmeny v parlamente: Takto zatočím s neposlušnými poslancami!

Už je to čierne na bielom! Predseda parlamentu Andrej Danko (41) po pár týždňoch od škandalóznej schôdze predstavil novú verziu rokovacieho poriadku.

Poslanci budú mať po novom zakázané v pléne viacero činností - jesť, nahrávať si schôdzu či nosiť transparenty. Ak nebudú poslúchať, parlamentný šéf ich bude môcť na celý deň vykázať zo sály či iniciovať uloženie pokuty až 4 000 eur.

Jednou z najväčších zmien bude presne časovo vymedzený úsek na vystúpenie poslanca v rozprave - 20 minút. Doteraz sa bežne stávalo, že zákonodarcovia rečnili aj hodinu a nikto nemohol nič spraviť. „Účelom navrhovanej zmeny je zabezpečiť efektívnosť rokovaní Národnej rady za súčasného rešpektovania ústavou garantovaných práv poslanca,“ odôvodňuje nové pravidlá Dankova kancelária.

Pracovnú verziu zmeny rokovacieho poriadku zverejnil Denník N. Obmedzenie dĺžky rečníckeho času je podľa šéfa Národnej rady bežnou praxou v Rakúsku či vo Francúzsku. Od nových pravidiel si sľubuje zvýšenie kultúry v parlamente. Danko pôvodne zvažoval aj zavedenie parlamentnej stráže či presne vymedzené oblečenie, ktoré sa zatiaľ do konkrétneho návrhu neprebojovali. O veľkej reforme ešte budú rokovať. Viacerí opoziční poslanci už avizujú, že ide o útok na práva opozície.

 

Čo po novom čaká poslancov

1. Len papierové a elektronické poznámky

Poslanec bude môcť použiť poznámky v papierovej alebo elektronickej podobe bez možnosti obrazovo-zvukovej prezentácie. Politológ Ján Baránek si myslí, že to nie je správne. „Grafy a prezentácie sa bežne v dnešnej dobe využívajú a debata o zákonoch môže byť aj vysoko odborná, kde môžu v pléne len pomôcť,“ povedal odborník. Grigorij Mesežnikov dodáva, že to je skôr krok späť a v rozpore so súčasným trendom. 

2. 20 minút na prejav

Dĺžka prejavu poslanca bude po novom len 20 minút. „To je dostatočná dĺžka. Ak niekto nie je schopný povedať za 20 minút svoj názor, tak je málo vzdelaný alebo nevie formovať myšlienky,“ myslí si Baránek. Mesežnikov to naopak považuje za škandalózny návrh a tvrdí, že vystúpenie poslancov by nemalo byť limitované. „Je lepšie, keď sa dlhšie debatuje v parlamente ako na iných fórach,“ skonštatoval odborník. 

3. zákaz transparentov

Otvoriť galériu

Jedným z najkontroverznejších bodov je zákaz nosenia plagátov, letákov či transparentov do sály. „Toto by som určite nezavádzal, príde mi to zbytočné. Aplikoval by som tam skôr etiku a slušnosť - že tieto transparenty nemôžu urážať ľudskú dôstojnosť či nemôžu obsahovať klamlivé alebo urážajúce informácie,“ otvorene hovorí Baránek. 

Otvoriť galériu
Často sa stávalo, že poslanci do sály doniesli koláče či bonboniery, čo chce Danko rovnako uťať. „Tu vidím problém napríklad pri diabetikoch, ktorí častokrát potrebujú niečo zjesť. Určite nikto nepríde do sály s táckou polievkou, ryžou či krkovičkou. Pokiaľ si tam donesie malý sendvič, tak je to na zváženie,“ myslí si Baránek. Mesežnikov dodáva, že to podčiarkuje komiku viacerých bodov. 

5. zákaz používať mobilné telefóny

Tento bod už čiastočne funguje aj v súčasnosti. Nové pravidlá však upravujú aj audiovizuálne prenosy zo sály napríklad na sociálne siete. „V dnešnej dobe to považujem za spochybniteľné, keďže žijeme v digitálnej dobe,“ uvažuje Baránek s tým, že súkromné telefonovanie je samozrejme neprijateľné. Mesežnikov si však myslí, že niekedy môže nastať situácia, kedy treba urýchlene komunikovať, čo patrí ku každodennej kultúre. 

Otvoriť galériu

6. Poslanca vykážu na celý deň

Poslanca, ktorý porušuje pravidlá a hranice slušnosti najskôr predsedajúci vyzve na zachovanie poriadku. Ak ho neposlúchne, tak poslanca môžu vykázať zo sály do konca rokovacieho dňa s tým, že hlasovať mu bude umožnené. „Je to naformulované pomerne vágne a považujem to za ľahko zneužiteľné. Pokiaľ by však reálne porušoval ten poriadok - vykrikovaním či inými spôsobmi, tak je tá sankcia oprávnená,“ komentuje opatrenie Baránek. 

7. Pokuta až 4 000 eur

Ak mandátový výbor zistí, že poslanec narušil poriadok, odporučí, aby mu NR SR uložil pokutu do výšky 2 000 eur. Ak to je opakovane tak až 4 000 eur. „Môže to byť hodnotené ako súčasť represií voči nepohodlným poslancom,“ hovorí Mesežnikov. Baránek by sa zameral na celkovú kultúru v parlamente ako fyzické kontakty či vulgarizmy. „Všetko je to otázka definovania a je to spochybniteľné,“ ukončil odborník.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!