Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.08.2016 07:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Toto boli kedysi televízne hviezdy! Čo dnes robia redaktori Československej televízie?

Pamätníkom sa určite oživia spomienky. Tváre a hlasy týchto televíznych redaktorov a moderátorov poznalo celé Československo!

Bývalí pracovníci Hlavnej redakcie Televíznych novín Československej televízie sa dodnes každý rok stretávajú. A tak sme niektorých z nich vyspovedali, ako sa im vodí a čo si myslia o súčasnej televízii.

Peter Maťašovský (67): Reportér z polí

Otvoriť galériu

Kto by si nepamätal najznámejšieho televízneho poľnohospodára a jeho zapálené: „Hlásime sa vám zo žat­vy...“ Mal pod palcom všetky roľnícke družstvá, poznal každý lán poľa, traktor či kombajn. Jeho reportáže z Agrokomplexu si staršia generácia pamätá dodnes. V televízii bol od roku 1974 do roku 2003. V súčasnosti je v dôchodku, takmer 10 rokov pracoval ako recepčný.

V jeho šľapajach idú dnes jeho dve dcéry, Alžbeta pracuje ako redaktorka v RTVS a Petra je hovorkyňou na ministerstve životného prostredia. Čo sa podľa najznámejšieho poľnohospodárskeho redaktora zmenilo za posledné desiatky rokov? „V prvom rade je to rýchlosť, akou sa informácia dostáva k tomu, komu je adresovaná. Čo sa týka profesionality, stále je to asi najslabšia stránka veci. Ale mladí redaktori potrebujú čas...“

Andrea Bugošová (65): Učí budúcich žurnalistov

Otvoriť galériu

Blondínka a veselá optimistka a priateľka. Tak ako kedysi ochotne poradila mladým kolegom, aj dnes odovzdáva svoje skúsenosti novej generácii žurnalistov na Fakulte masmediálnej komunikácie v Trnave. Do spravodajstva ČST nastúpila v roku 1972, od roku 1989 robila večerné spravodajstvo až do roku 1998, keď nastúpila do rozhlasu.

Do STV sa vrátila ako vedúca vydania v spravodajstve, kde pracovala až do roku 2012. Na margo dnešnej situácie vraví: „Asi vás sklamem, ale ja to vôbec nesledujem! Ja si ešte dosť sama seba vážim, aby som sa nechala tyranizovať cez televíznu obrazovku. Prezentačná úroveň moderátorov a redaktorov je nedokonalá, majú zlú slovenčinu. Oni sa neprihovárajú, ale na diváka vykrikujú.“

Svetozár Košický (71): Na dôchodku aj taxikárčil

Otvoriť galériu

 

Sveťo, ako ho familiárne volali nielen kolegovia, ale aj diváci, nastúpil do televízie v roku 1970 ako externý spolupracovník, od roku 1975 pracoval už ako interný zamestnanec. Bol televíznym hlásateľom, moderátorom aj športovým komentátorom. Jeho príjemný vzhľad a hlas diváci milovali a uverili mu všetko, čo zahlasoval. Pracoval vo vnútropolitickej rubrike, po prepustení z televízie v roku 2003 dostal ponuku z Večerníka, kde istý čas písal, a neskôr robil PR manažéra a pracoval aj v oblastí realít.

Už ako dôchodca robil sedem rokov v taxislužbe, teraz chalupárči na Záhorí a teší sa z 14-mesačného vnúčika Adamka. Napriek tomu, že ho z domovskej televízie prepustili, nezanevrel na ňu. „Slovenská televízia dala zadosťučinenie novinárskemu poslaniu. Škoda však, že RTVS nepochopila, že obal predáva. Darmo to tí ľudia robia profesijne dobre, keď mám pocit, že sa ocitám v roku 1978. Atraktivita od zvučky cez džingle až po spracovanie reportáží, kde absentuje nápad, tam ustrnula,“ myslí si bývalá spravodajská hviezda.

Leopold Moravčík (72): Z televízie ku Gašparovičovi

Otvoriť galériu

Málokto bol taký rozhľadený odborník na zahraničie ako on. Pamätníci si ho pamätajú s typickou briadkou, ktorá mu zostala dodnes. V hlavnej redakcii Televíznych novín robil v rokoch 1969 - 1990, potom odišiel do printových médií, tri roky pracoval aj v prezidentskej kancelárii u Ivana Gašparoviča. Kam sa podľa neho posunulo dnešné spravodajstvo? „Chýbajú špecialisti na jednotlivé oblasti, ktorí by fundova­ne ovládali problematiku svojej zverenej oblasti. Poklesla aj jazyková úroveň,“ myslí si Moravčík.

Juraj Paška (77): Chýbajú osobnosti

Otvoriť galériu

Akákoľvek nečakaná udalosť bola preňho doslova vodou na mlyn. Vedel reagovať s absolútnym pokojom. Pracoval ako redaktor od roku 1977, posledné dva roky (1988 – 1990) ako korešpondent ČST v Moskve. Po roku 1990 sa stal majiteľom reklamnej agentúry. Na dnešné spravodajstvo v televíziách sa pozerá trochu skepticky. „Je nešťastím nového porevolučného spravodajstva, že odišli všetky novinárske osobnosti a nastúpila mládež. Po­učujú nás holobriadkovia a národ to prijíma...“ myslí si Paška.

Ivan Paška (72): Odborník na peniaze

Otvoriť galériu

Brat ďalšieho televizáka Juraja Pašku patril medzi najskúsenejších v oblasti ekonomiky, bankovníctva. Charakterizovali ho najmä distingvovaný prejav, erudovanosť a pracovitosť. V televízii odpracoval 29 rokov, najskôr ako asistent kamery, potom bol kameramanom, redaktorom a zahraničným spravodajcom v Bulharsku. Dva roky robil poradcu pre médiá prezidentovi Zväzu priemyslu SR, následne až do odchodu pracoval v Národnej banke Slovenska.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Čo všetko čaká dnes poslancov? Schôdzu začali návrhom na zmeny v zložení parlamentných výborov
(ilustračné foto)
Kus žltého papiera vydražili za obrovskú sumu! Neuhádnete, čo je za tým
Tragédia na Spiši vzala život aj Lucke († 17).
Foto
Tragédia na Spiši: Otec Ľuboš prezradil, čo našli v mobile nebohej Lucky († 17)! Chytí vás za srdce, čo urobil potom
Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva
(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Ilustračné foto
Viaceré komplikácie v doprave v Bratislave: Tu sa zrazili 3 autá! Kde všade sa zdržíte?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech
Ilustračné foto
Dokedy nás bude trápiť mrazivé počasie? Slováci, pripravte sa: To vôbec nevyzerá dobre!
(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia