Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.08.2016 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Ďalší prevratný návrh pápeža Františka: Chcem, aby ženy krstili a sobášili!

Pokrokový pápež! Hlava rímskokatolíckej cirkvi Otec František sa snaží o jednu zmenu za druhou. Najnovšie urobil prvý krok k zrovnoprávneniu žien v cirkvi, ktoré by sa mohli po čase stať diakonkami,teda pravou rukou kňazov.

To, či sa postavenie žien v cirkvi posilní a budú môcť napríklad kázať na omšiach, posúdi novovzniknutá komisia. Nový Čas sa pýtal Slovákov, či by vysviacku žien privítali.

František sa môže zapísať do histórie ako pápež, ktorý od základov zmení rímskokatolícku cirkev. Nedávno totiž vyhlásil, že kresťania by sa mali ospravedlniť homosexuálom za príkoria, ktoré im spôsobili, a naposledy vyzval na zmiernenie postoja k islamu, ktorý sa podľa neho nemá spájať s násilím. Tentoraz vytvoril špeciálnu 12-člennú komisu zloženú až z piatich žien, ktorá má posúdiť postavenie žien v cirkvi a vyhodnotiť, či by sa kresťanky mohli stať diakonkami. V katolíckej cirkvi ženy nemôžu prijímať sviatosť kňazstva. Komisia by mohla tento stav čiastočne zmeniť.

 

Mohli by kázať aj krstiť

Diakon je nižší stupeň sviatosti kňazstva. V princípe je pomocníkom kňaza, no môže sobášiť, pochovávať, ale aj krstiť, čo by v budúcnosti mohli aj ženy. Nadšencov zrovnoprávnenia žien však schladzujú hlasy zvnútra slovenskej cirkvi. „Ustanovenie žien do kňazskej služby v katolíckej cirkvi v budúcnosti nepredpokladáme. To však neprotirečí rovnakej dôstojnosti mužov i žien,“ konštatoval Martin Kramara, hovorca Konferencie biskupov Slovenska, s tým, že prácu komisie budú so záujmom sledovať. Pridáva sa k nemu aj katolícky kňaz Juraj Drobný. „Ženy nemôžu prijímať sviatosť kňazstva, čo potvrdil aj pápež František. Komisia by mala skúmať službu žien v cirkvi,“ uviedol Drobný.

Otvoriť galériu

Čo na to rehoľné sestry

Ani slovenské rehoľné sestry nie sú presvedčené o správnosti tohto kroku. „Požiadavka vyplynula zo stretnutia s rehoľnými sestrami, ale nemyslím si, že sa to podarí. Ženy v zmysle služby cirkvi, to áno, ale aby robili to čo muži diakoni, teda sobášili či krstili, tak to nie. To je úloha mužov diakonov,“ uviedla predstavená rehole vincentiek sestra Alžbeta.

V minulosti rímskokatolícka cirkev však svoje diakonky mala, no v 4. storočí sa ich pôsobenie zrazu skončilo. V ostatných kresťanských cirkvách, ako sú protestanti či anglikáni, sú ženy diakonky bežnou záležitosťou. Do cirkevnej hierarchie sa vrátili najmä v priebehu 19. storočia.

Čo môže diakon(ka)

  • krstiť, sobášiť, pochovávať
  • kázať na omšiach
  • pomáhať vo farnosti
  • riadiť charitu

Kto je diakon

  • duchovný s nižšou sviatosťou ako kňaz
  • môže sa ním stať aj ženatý muž (viac ako 40 rokov a po 10 rokoch manželstva)
  • duchovný aj bez absolvovania teologickej fakulty

Čo môže iba kňaz

  • slúžiť omšu
  • spovedať
  • pomazávať chorých
  • po poverení biskupom môže aj birmovať

Kto môže byť kňazom

  • môže ním byť iba slobodný muž s teologickým vzdelaním

Pápež otvoril diskusiu Miroslav Kocúr, teológ:

Otvoriť galériu

Otvára to debatu, ktorá sa zdala uzatvorená. Učenie katolíckej cirkvi je v tomto smere podmienené tradičnými výkladmi, ktoré nezohľadňovali v dejinách cirkvi úlohu ženy tak, ako sa vníma v modernej spoločnosti. Zdá sa, že úrad pápeža Františka začína zohľadňovať moderný vývoj. Je to isté nóvum a tento posun sa v konzervatívnych kruhoch bude vnímať ako príliš progresívny. Katolícka cirkev na Slovensku nepripúšťala žiadnu otvorenú diskusiu, ale keď to príde ako nariadenie zhora, ľudia si na to po čase zvyknú. Tí tradiční veriaci s tým nebudú musieť úplne súhlasiť.

Mnohí Slováci by diakonky uvítali

Michal Chudík (34), zamestnanec autoservisu Autolumi, Trenčín:

Otvoriť galériu

Viem si to predstaviť veľmi dobre a súhlasím s tým. Nechápem, prečo by ženy v cirkvi nemali mať rovnaké práva a rovnaké postavenie ako muži. Taktiež by sa už cirkev mala konečne poriadne zamyslieť a dovoliť katolíckym kňazom ženiť sa.

Miroslav Štefek (38), stolár, Vrbovce:

Otvoriť galériu

Neviem si predstaviť, že by ženy vykonávali túto funkciu. Vždy to robili len muži. Myslím si, že by to malo zostať len pri mužoch, majú podľa mňa väčšiu autoritu. Podľa mňa by pápež toto jednoznačne mal prehodnotiť. Podľa mňa majú ženy dostatočné postavenie, môžu byť katechétky, ako aj kostolníčky, a tak sa aktívne zapájať.

Romana Tóthová (33), Most pri Bratislave:

Otvoriť galériu

V evanjelickej cirkvi to robia ženy bežne, napríklad krstia deti. Nevidím dôvod, prečo by to nemohli robiť aj v katolíckej cirkvi.

Július Blažek (56),  podnikateľ, Trnava:

Otvoriť galériu

Viem si úplne živo predstaviť, že by ženy vykonávali takúto funkciu. Prečo by to ženy nemali robiť? Možno by to vedeli lepšie ako muži. Určite by mal túto novinku zaviesť. Určite si zaslúžia lepšie postavenie, minimálne také, aké majú samotní kňazi.

Michal Kadilak (83), dôchodca, Michalovce:

Otvoriť galériu

Nevidím v tom problém, aj iné cirkvi majú ženy duchovné. Bude to podľa mňa krok správnym smerom. Ženy budú prínosom.

Ladislav Ďaďovský (88), dôchodca, Michalovce:

Otvoriť galériu

Považujem to za veľmi rozumné. Prečo by ženy mali byť diskriminované? Ak sa toto pápežovi podarí presadiť, autorita cirkvi veľmi stúpne.

Jaroslav Ševčík (56), lesný inžinier, Považská Bystrica:

Otvoriť galériu

Môj názor je ten, že ženy môžu vykonávať aj tento druh práce alebo zamestnania. Mentálne sú na to vybavené rovnako ako muži.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lm, šiš, Novy Cas, nov, nh, hc

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Boje na Ukrajine sa zintenzívnili, Rusko spustilo ofenzívu: Zelenskyj odhalil, ako to je na fronte
Foto
Totálny výbuch Juraja Slafkovského: Takéto slová by nechcel nikto počuť!
(ilustračné foto)
Ukrajinu čakajú ťažké časy: To, čo ju podľa USA čaká, vôbec neznie dobre
Foto
Česká expertka si rýpla do Slafkovského: Riešite ho, akoby neexistovali iní hráči!
Medzi bratmi Harrym a Williamom vládnu napäté vzťahy.
Karol zasadil Harrymu ďalšiu ranu: To, čo William dostal od kráľa, brat ťažko predýcha
Prezidentka navštívila Ukrajinu: Vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov
Ruský prezident Vladimir Putin
Putinov prejav odhalil aj to, čo chcel ukryť: Stačil malý detail a ľudia spozorneli
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
cropped view of senior man playing with puzzles
13 zvykov, pri ktorých hrozí zvýšené riziko demencie: Sú celkom bežné! Tomuto sa určite vyhnite
Ilustračné foto
Afganistan zasiahli ničivé záplavy: Hlásia desiatky obetí, počet môže ešte narásť
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Ako dopadlo hlasovanie OSN o posilnení Palestíny? Za toto hlasovalo Slovensko!
Americký prezident Joe Biden
Správa, ktorú potrebujú ako soľ: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu