Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.09.2016 04:00 | Správy | Domáce správy

Pes a človek sú priateľmi už tisíce rokov: Tieto 4 veci ste o štvornohých miláčikoch možno nevedeli

Sú nám bližšie ako iné zvieratá, no ich povahu vedci systematicky preskúmali len nedávno. Niektoré nové poznatky spochybňujú to, čo sa medzi chovateľmi a majiteľmi dlho považovalo za samozrejmé.

Ako sa naši štvornohí kamaráti naučili vychádzať s ľuďmi, prečo sú pre nich dôležitejší ako alfa samec svorky a prečo to dokonca aj rodených lovcov a  bojovníkov niekedy ťahá viac na pohodlnú pohovku? 

 
Ako ovplyvňuje plemeno povahu?

Menej, ako si mnohí myslia. To, že dobermany sú ostražité, zlaté retrievery prítulné a chrty naháňajú všetko, čo sa hýbe, síce vo všeobecnosti platí, ale nie pri každom jedincovi danej rasy. Charakterové vlastnosti sa totiž dedia oveľa menej ako farba srsti, postava alebo iné vonkajšie znaky. Lovecký pud sa napríklad presadí len pri 75 % potomstva. Dokonca aj v niekoľkých desaťročných dynastiách chrtov sa stále rodia aj vyslovení „peciváli“.

Potrebuje pes vodcu?

Pravidlo, že potrebujú autoritatívneho „vodcu svorky“, ktorý od nich neustále vyžaduje podriadenosť, vychádza zo štúdií uskutočnených na vlkoch v zoologických záhradách, ktoré skutočne zvádzajú agresívne súboje o pozície vo svorke. Je to dané najmä tým, že tieto svorky boli umelo vytvorené človekom. Vlky žijúce vo voľnej prírode vytvárajú skôr rodinné zoskupenia – vzťahy jednotlivých členov sú charakteristické viac spoluprácou ako hierarchiou. Ako ukazujú najnovšie štúdie, divožijúce psy sa správajú trochu inak: netvoria pevné svorky ani spoločne nelovia. Ich sociálne inštinkty závisia skôr od ich najdôležitejšieho zdroja potravy, ktorým je človek. Britský zoológ John Bradshaw z toho vyvodzuje záver: psy nechcú prioritne poslúchať, ale žiť v harmonickom vzťahu s človekom.

Ako si vybrať vhodného psa?

Nie na základe jeho vzhľadu. Rasa len čiastočne vypovedá o charaktere psa, nehovoriac o krížencoch. Oveľa spoľahlivejší je vlastný test: je to pes, ktorý sa rád hladká? Chce sa hrať, keď ho na to vyzvete? Ak áno, je to jeden z prejavov tolerancie a odolnosti proti stresu – čo sú osobnostné črty, ktoré sa nedajú ovplyvniť výchovou. Kto chce vedieť, akú povahu bude mať šteňa, mal by sa informovať, akí sú jeho rodičia - ak je niektorý z nich nápadne agresívny alebo príliš bojazlivý, budú takí pravdepodobne aj potomkovia.

Prečo si ľudia rozumejú so psami?

Je to dané najmä tým, že ich spája vyše 20 000-ročný vzťah. Ten zmenil predovšetkým psy: z pôvodne plachého vlka sa cieleným šľachtením stal spoločník, ktorý človeku nielen dôveroval, ale naučil sa vytvárať s ním väzby alebo chápať jeho pocity. Psy majú schopnosť, ktorú nemajú dokonca ani ľudoopy - rozumieť ľudským gestám. Napríklad vystretý prst ukazujúci na pochúťku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona