Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.07.2016 04:00 | Správy | Domáce správy

Účastníci Dúhového pochodu si nedávali servítku pred ústa: Prečo sme vyšli do ulíc!

Po ročnej prestávke sa Dúhový PRIDE vrátil do bratislavských ulíc. Gejovia a lesbičky sa spolu s ostatnými podporovateľmi snažili upozorniť na znevýhodnenie pred zákonom a pokúsili sa zbúrať predsudky.

Dúhový pochod sa nezaobšiel bez odporcov. Proti sa ostro postavili kotlebovci z Ľudovej strany Naše Slovensko, desiatky policajtov ich udržali pekne skrátka. Na Bratislavskom hrade sa zasa stretli prívrženci tradičných párov a iniciatívy Hrdí na rodinu. Nový Čas medzi účastníkmi pochodu našiel príbehy, ktoré dokazujú, že dúhovým našincom sa od ostatných dostáva čoraz viac pochopenia. 

 

Dúhový pochod podporilo ministerstvo zahraničných vecí, proti čomu sa pre zmenu postavila Slovenská národná strana. Z vládnych politikov podporila homosexuálov europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD). „Sme jedna z posledných európskych krajín, kde si ľudia rovnakého pohlavia nemôžu vyznať lásku aj oficiálne,“ uviedla.

Kotlebovci neuspeli

Otvoriť galériu

Krátko po 12. hodine sa pred Hlavnou stanicou v  Bratislave začala zhromažďovať viac ako stovka kotlebovcov s transparentmi. Keďže svoj protest dopredu nenahlásili, políciu sa snažili presvedčiť, že ide len o spontánnu petičnú akciu. To však poprel jeden z účastníkov v rozhovore so spolustraníkom. „Kde je Karol? Na kraji povedali, že sem musíme ísť a on už nie je na treťej akcii po sebe. Aj ja by som radšej bol niekde na chate!“ hneval sa jeden z  členov strany. Približne 150 kotlebovcov pod dozorom polície, kukláčov aj vrtuľníka vyšlo do ulíc. Pred Prezidentským palácom si pustili hymnu a zaznelo niekoľko príhovorov. Polícia im však zabránila, aby sa priblížili k Dúhovému pochodu. Po neúspechu sa kotlebovci rozpadli a rozišli sa na nákupy.

Sú rovnakí ako my

Alex (17), Gelnica a Patrícia (17), Prievidza

Otvoriť galériu

Považujeme za veľmi dôležité, aby si všetci uvedomili, že členovia LGBTI komunity sú rovnakí ako my ostatní, a preto by mali mať aj rovnaké práva. Chodíme na veľmi liberálnu školu, a hoci tam máme veľa lesbičiek a gejov, všetci sme na nich vlastne hrdí a podporujeme ich, a tak by to malo byť všade. Registrované partnerstvo by u nás už konečne mali povoliť.

Slovensko je už pripravené

Giuseppe Reggio (25), Žilina

Otvoriť galériu

Narodil som sa v Taliansku, ale žijem v Žiline. To, že som gej, som priznal pomerne skoro, už v  7. triede na základnej. Doma som to povedal až potom. Boli tam obavy, ale nakoniec ma všetci podporujú. No máme v  rodine rehoľné sestry... Ale aj pre ne som Božie dieťa. Otec je Talian, taká južanská krv, takže mám veľa súrodencov, a tak sa nemusí báť, že nebude mať vnúčatá. Aj keď sme menšina, tak sme všetci rovnocenní, každý máme naprí- klad rovnakú telesnú teplotu 36,5 °C. Keď je už 20 krajín v Európe pripravených na zrovnoprávnenie a  rešpektujú LGBTI ľudí, tak prečo by tam nemohlo byť aj Slovensko?

Pravda bola ťažká

Roman Samotný (32), Moravany nad Váhom

Otvoriť galériu

Som z  malej obce, kde byť gejom je mimoriadne náročné. Mal som sťastie, že sme luteráni, lebo deti z katolíckych rodín to majú oveľa ťažšie. Už v 12-13 rokoch som v sebe cítil, že niečo je iné, ale nemal som žiadne informácie o gejoch či lesbičkách. Iba som počúval, že títo ľúdia sú úchyláci, chorí a ešte aj bezdomovci sú v spoločenskom rebríčku vyššie. To je neuveriteľný tlak na každé dieťa. Nakoniec v 16 rokoch som to povedal mojej kamarátke. Jej reakcia nebola úplne odmietavá, čo ma posmelilo. Tak som to povedal aj mame. Tá to považovala najprv za pubertálny výstrelok. Neskôr pochopila, že nie a teraz ma plne podporuje.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Lukáš Milan, Novy Cas, Noema Hipká

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!