Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.07.2016 13:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava
InfografikaVideo

Slovenské zbrane za stámilióny eur končia v rukách ISIS: Prečo posielame zbrane teroristom?!

Po expanzných zbraniach, ktoré zabíjali v Mníchove a v Paríži má Slovensko v EÚ ešte väčší problém. Ukazuje sa, že naše zbrane končia v konfliktných zónach v Iraku a Sýrii a všetko sa to deje so súhlasom slovenskej vlády.

Z Bratislavy za posledný rok a pol odletelo minimálne 19 obrovských zásielok so zbraňami do Saudskej Arábie. To by bolo ešte v súlade so zákonom, no vláda sa však prizerá aj tomu, ako zbrane ďalej putujú do Iraku či Sýrie. A to už úplne legálne nie je!  Novému Času sa jednu takúto zásielku zbraní z bratislavského letiska podarilo zachytiť!

Nezávislí novinári zo Sarajeva odhalili, že z krajín Strednej a Východnej Európy sa na Blízky Východ za posledný rok poslali zbrane za 1,2 miliardy eur. Ide najmä o krajiny ako Srbsko, Bosna a Hercegovina, Česko, Chorvátsko, Rumunsko, či Bulharsko a silný podiel má aj Slovensko. Z Bratislavy totiž odletelo minimálne 19 zbraňami naplnených lietadiel. Všetky končili v Saudskej Arábii, ktorá dodávkami zbraní otvorene podporuje jednotlivé strany bojujúce v Iraku, Sýrii, či Jemene.

Otvoriť galériu

So slovenskou pečiatkou

 

Každý vývoz zbraní zo Slovenska musí schváliť ministerstvo hospodárstva cez takzvanú exportnú licenciu. Obchodník so zbraňami musí ukázať, kto je konečný užívateľ zbraní. „Ak je to saudská armáda, tak je to formálne v poriadku, lebo Saudská Arábia nie je na čiernej listine. Obchod je tak odobrený oboma vládami,“ konštatuje bývalý politický riaditeľ ministerstva obrany Jaroslav Naď.

Trochu iný pohľad má na to zástupca Amnesty International. „Sú dôkazy, že zbrane končia v rukách ilegálnych zložiek, ktoré porušujú ľudské práva, čo je v rozpore s medzinárodnými zmluvami. Ak o tom teda štáty vedia, mali by okamžite prestať s takýmto vývozom zbraní,“ uviedol Patrik Wilcken. „Možno sa krajiny ako Bulharsko, Slovensko, či Chorvátsko za takýto biznis nehanbia, ale rozhodne by sa mali,“ pritvrdila švédska europoslankyňa Bodil Valero, ktorá má na starosti oblasť zbraní. Podľa nej takéto obchody sú proti zákonom EÚ.

S tým však nesúhlasí naše ministerstvo hospodárstva. Síce potvrdilo, že schválilo vývoz zbraní do Saudskej Arábie, ale všetko je v poriadku. „Z preverených informácií nemáme poznatky o tom, žeby zbrane vyvezené na základe povolenia MH SR končili mimo územia Saudskej Arábie,“ konštatoval hovorca ministerstva hospodárstva Michal Dzurjanin. Názvy firiem nechcel uviesť s tým, že ide o tajnú informáciu.

Otvoriť galériu
Zdroj: infografika NČ

Schránková firma

Zo Slovenska vyvážala do Saudskej Arábie spoločnosť Eldon a Kelson. Minimálne Eldon pôsobí ako schránková firma. V luxusnej administratívnej budove totiž nemajú kanceláriu, ale iba poštovú schránku. V oboch firmách figuruje Ivan Ješek z Banskej Bystrice. Bezepečnostný analytik Martin Dubéci je prekvapený, že taká neznáma firma vyváža zbrane za milióny eur. „Vôbec by ma neprekvapilo, keby to bola krycia firma pre SIS, ktorá také veci môže robiť. Ale to už by bolo hrozné, že na vojne zarába aj štát,“ dodal Dubéci. Eldon ako prostredník mal do Saudskej Arábie podľa balkánskych novinárov vyviesť vyše milióna nábojov, protitankové strely a guľomety v hodnote asi 32 miliónov eur.

Slovensko je dvojtvárne

Martin Dubéci, bezpečnostný analytik

- Prekáža mi dvojtvárnosť. Súčasná vláda sa nemôže tváriť, že konflikty v Sýrii a Iraku sa nás netýkajú, keď ministerstvá schvaľujú vývoz zbraní, hoci nepriamo, do týchto krajín. Na jednej strane podporujeme v Sýrii Asada a na druhej strane naše zbrane končia v rukách povstalcov proti nemu, v horšom prípade ich získa ISIS. Jednoducho si dohodnime otvorene a legálne našu stratégiu a účasť v týchto konfliktoch. Ako potom môžeme kritizovať napríklad Rusko za vyzbrojovanie proruských rebelov na Ukrajine, keď robíme to isté?

Otvoriť galériu

Vývoz je v poriadku

Jaroslav Naď, bezpečnostný analytik

- Legálne to je v poriadku, lebo nevyvýžame zbrane do zakázaných krajín. Navyše každý obchod je odobrený oboma vládami. Každý vývoz musí mať takzvaný certifikát konečného užívateľa, čo môže byť saudská armáda. Čo so zbraňami potom spravia, je už iná vec. Všetky vývozné licencie však u nás preverujú ministerstvo hospodárstva, rezort obrany či zahraničných vecí. K tomu sa pridáva Vojenské spravodajstvo a SIS. Ak čo i len jeden povie, že má pochybnosti, tak vývoz zbraní zakážu, čo sa deje pravidelne. Ja to vidím skôr ako obchodnú vojnu zbrojárskych firiem. Najmä zo Západu sa nevedia dostať na Blízky Východ a naše v zmysle V4 a Balkánske krajiny sú pre nich konkurencia. Ak by sme zbrane nedodali my, tak to spraví ktokoľvek iný, ale naši ľudia by prišli o prácu.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Lukáš Milan, NOVÝ ČAS

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť