Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.07.2016 12:12 | Šport
Video

Ruská skokanka nezvládla v Kremli olympijský sľub: Takto lomcovali emócie Isinbajevovou!

Do dejiska OH 2016 odcestovala dnes výrazne preriedená ruská výprava, ktorú postihol vo viacerých športoch dopingový škandál.

Z pôvodnej 387-člennej nominácie sa v Riu de Janeiro pre zákaz od medzinárodných športových federácií nepredstaví viac ako 100 športovcov. Najviac absencií počítajú Rusi v atletike, jediná zástupkyňa "kráľovnej športu", ktorá bude hájiť ruské farby, je diaľkarka Darja Klišinová.

Tresty pre ruský šport prišli aj v plávaní, veslovaní či kanoistike. Naopak, v džude alebo tenise sa môžu predstaviť celé ruské tímy. Krajina môže prísť pred začiatkom OH 2016 ešte aj o vzpieračov. Pri opätovnom testovaní vzoriek z OH 2008 a 2012 sa našlo viacero pozitívnych nálezov. Z hier v Londýne sa našli u štyroch Rusov, vrátane troch medailistov.

Sľub prezidentovi Ruska Vladimírovi Putinovi zložila za ruských olympionikov skokanka o žrdi Jelena Gadžijevna Isinbajevová. Dvojnásobná olympijská víťazka sa pri svojej reči v Kremli neubránila slzám. Na olympiáde v Riu štartovať nemôže.

Vlajkonosičkou nebude

 

Isinbajevová nebude na slávnostnom otvorení olympiády v Riu de Janeiro vlajkonoškou ruskej výpravy. Podľa jej trénera Jevgenija Trofimova prišiel s týmto návrhom poslanec ruského parlamentu a bývalý profesionálny majster sveta v boxe Nikolaj Valujev. Sama atlétka, ktorá kvôli zákazu od medzinárodnej federácie IAAF nesmie na hrách súťažiť, ale túto možnosť odmietla.

"My už vlajkonosiča máme, bude to volejbalista Sergej Teťuchin, olympijský víťaz a znamenitý športovec," napísala na sociálnych sieťach Isinbajevová, ktorá kandiduje do komisie športovcov MOV, ale ešte sa nerozhodla, či do Ria odcestuje.

"Ja by som skôr chcel Lenu vidieť v žrdkárskom sektore a so zlatou medailou," povedal Trofimov k uvažovanej úlohe svojej zverenkyne na otvorení hier 5. augusta. "Chápem ale, že by pre ňu bolo (po účasti na otváracom ceremoniáli OH) veľmi ťažké sledovať len z tribúny súťaž, na ktorú nás IAAF nepustila," dodal kouč čtyřiatřicetileté svetovej rekordérky a dvojnásobnej olympijskej víťazky.

IAAF zakázala kvôli systematickému dopingu v Rusku štart v Riu celej atletickej výprave. Na OH nesmie pretekať ani zhruba štyridsiatka ďalších ruských športovcov, ktorým štart nepovolili príslušné medzinárodné federácie. Rusku hrozilo aj vyradenie celej výpravy, k tomuto riešeniu však Medzinárodný olympijský výbor nakoniec nesiahol.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: juk, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Súčasný podpredseda exekutívy EÚ Maroš Šefčovič.
Maroš Šefčovič o najväčších povolebných výzvach inštitúcií EÚ: Nastolenie mieru a boj s konkurenciou!
(ilustračné foto)
Počasie sa vyzúri: Bude to sila, v TÝCHTO krajoch platí výstraha!
Ilustračné foto
Nehoda na bratislavskej D1: Zrážka 3 áut s kamiónom!
Izraelská armáda vyzvala obyvateľov východného Rafahu na evakuáciu
Izrael udrel v noci a nekončí: Zastavenie prepravy humanitárnych zásielok?
K tragédii došlo v sobotu v jednej z hlohoveckých bytoviek.
Mrazivé DETAILY synovraždy v Hlohovci: Zabila Samuela († 19) láska k otcovi?!
Rozsiahly zásah polície: Výbušniny na školách nahlásili na veľkom území Slovenska!
"Lezec" dopadol na tvrdý betón.
Policajti v šoku: Keď je zlá hlava, trpí celé telo! Keby to nebolo na VIDEU, neverili by ste
Na satelitnej snímke mesto Rafah (uprostred) v Pásme Gazy 4. mája 2024. Izraelská armáda v pondelok 6. mája vyzvala obyvateľov vo východnej časti mesta Rafah ležiaceho na juhu Pásma Gazy, aby sa dočasne presunuli do "humanitárnej oblasti".
Je zo zlé, varuje už aj UNICEF: 600 000 deťom hrozí ďalšia katastrofa!
Na snímke pápež František.
Úsmevné slová pápeža Františka: Nezvyčajný príkaz najmenšej armáde sveta
Na archívnej snímke z 22. apríla 2024 turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Erdogan telefonoval s vodcom Hamasu: Kto vie, čo by si o tomto myslel Izrael
Dcéra Kate po svojom otcovi pátra pomocou sociálnych sietí.
David šiel osláviť dôchodok: Zvláštna SMS a potom... Slová užialenej rodiny
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putinova inaugurácia v tieni vojny: Británia oznámila rázny krok