Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.07.2016 12:10 | Tip od Vás | Slovensko
Video

Pred 40 rokmi sa stala naša najväčšia letecká katastrofa: Alenku († 21) do lietadla smrti posadila láska!

Čierny deň v našej histórii. Práve vo štvrtok si pripomíname 40. výročie najväčšej leteckej katastrofy na území bývalého Československa.

Dňa 28. júla 1976 sa do jazera Zlaté piesky v našom hlavnom meste zrútilo lietadlo Iľjušin IL-18. Smrť tu našlo 76 cestujúcich a členov posádky. Smútok v duši najmä v týchto dňoch nosí aj Mária Rapošová (66). Pri hroznej tragédii prišla o sestru Alenku († 21). Z jej príbehu doslova mrazí.

Bolo krásne prázdninové ráno. Jazero Zlaté piesky sa už začínalo napĺňať prvými kúpajúcimi, keď zrazu zbadali, že nad vodnou plochou robí divné pohyby lietadlo, ktoré sa nakoniec o 9.37 hodine zrútilo do vody. Zubatá si sem prišla až pre 76 ľudí - členov posádky a pasažierov, ktorí do Bratislavy cestovali z Prahy. Počtom obetí sa táto dráma stala najväčšou leteckou katastrofou v bývalom Československu. Oči pre plač zostali pre mnohých rodinných príslušníkov obetí. Jednou z nich je aj bývalá zamestnankyňa Slovenského rozhlasu Mária Rapošová (66). V lietadle smrti zahynula jej sestra, študentka práva Alenka Javorská († 21).

Otvoriť galériu

Hrozivá predtucha

Mária sa dodnes nevie zmieriť s tým, ako kruto sa s nimi osud zahral. „Už 40 rokov sa pýtam, prečo musela zomrieť moja sestra. Práve v tomto období je pre mňa veľmi smutný čas. Výročie si pripomíname každý rok, ale teraz je to o to ťažšie. Je to síce dlhý čas, ale zostáva to v nás,“ hovorí so slzami v očiach Mária. Svoju sestru videla naposledy tri týždne pred tragédiou, obidve sa chystali do Paríža - Mária na dovolenku a Alenka študovať francúzštinu. „Pred dovolenkou sme ležali v posteli a hovorila mi, že sa bojí letieť. Povedala mi, že keby sa niečo stalo, aby jej mama dala biele šaty do truhly. Upokojovala som ju. Ale asi to bol osud, lebo sa nakoniec aj tak stalo,“ spomína Mária. Jej sestra sa už domov nikdy nevrátila.

Otvoriť galériu

Smrť pre lásku

Alenka sa po jazykovom kurze vrátila z Paríža do Prahy a osudnou sa jej stala láska.  „Mala v Prahe priateľa. Preto sa rozhodla, že domov nepôjde s partiou vlakom, ale zostane dlhšie a kúpi si letenku. Dokonca ešte dobiehali autobus na letisko. Keby ho nestihla, možno by ešte žila,“ uvažuje sympatická dôchodkyňa. Alenka nemala šancu na prežitie, sedela v prednej časti lietadla, ktoré sa zapichlo do zeme. Mária sa hroznú správu dozvedela až o dva dni, keď sa vrátila z Paríža domov. "Identifikovať ju bol môj brat. Keď som sa ho pýtala, ako vyzerala, povedal mi, aby som si ju uchovala takú, ako som ju poznala. A ten obraz už v sebe nosím 40 rokov,“ dodala Mária.

Otvoriť galériu

AKO DOŠLO K TRAGÉDII

Otvoriť galériu
Ako došlo k tragédii
Zdroj: infografika NČ

HAVÁRIA LIETADLA IL-18

28. júla v roku 1976

- krátko po pol desiatej ráno sa do jazera na Zlatých pieskoch v Bratislave zrútilo lietadlo IL-18. Havária sa zapísala do dejín ako najtragickejšia letecká nehoda Československých aerolínií (ČSA) na území Československa.

- Až 76 ľudí na palube lietadla tragicky zahynulo. Z pôvodne 7 preživších v nasledujúcich dňoch štyria zomreli na otravu z výparov z leteckého benzínu, ktoré im rozožrali pečeň. Nažive ostali len 3 pasažieri.

- Sovietsky Iľjušin IL-18 bolo viacúčelové turbovrtuľové lietadlo z konca 50. rokov 20. storočia. Posledný stroj mali ČSA vyradiť až v roku 1990. Kapacita lietadla bola 90 miest a maximálna rýchlosť 675 km/hod.

- Let ČSA č. 001 mal v osudný deň cestujúcich prepraviť z Prahy do Bratislavy. Prvé odchýlky od normálnej trajektórie letu zaznamenali len niekoľko kilometrov od nášho hlavného mesta.

- 2 motory na pravom krídle stroja ostali odstavené. Najskôr pre nesprávny spôsob priblíženia a prudké klesanie lietadlu prestal fungovať motor číslo 3, čo stroj začalo brzdiť. Druhý pilot mal preto jeho vrtuľu vypraporovať, omylom však vypol aj 4. motor.

- Po havárii sa trup lietadla rozlomil a nad hladinou zostala zadná časť aj s kormidlom. Pomôcť sa snažili všetci - kúpajúci sa, záchranári, okoloidúci. Dlho sa tajilo, že smrť väčšiny cestujúcich nastala utopením.

- Po 38 rokoch od tragédie, v auguste 2014, obetiam leteckej havárie na Zlatých pieskoch v Bratislave odhalili mramorový pamätník.

- Aj spevák Pavol Hammel (67) mal byť na palube lietadla IL-18. Na letisku v Ruzyni si však po kúpe palubnej vstupenky na chvíľu zdriemol a našťastie prespal aj odlet lietadla. Doma ho čakala rodina, ktorá ho chvíľu považovala za mŕtveho.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, nh, Eva Pristašová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument