Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.07.2016 05:40 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Minister predstavil prelomovú štúdiu, ktorá má zachrániť zdravotníctvo: Takto nám utekajú peniaze!

V zdravotníctve máme poriadne medzery! Ak trpíte nejakou ťažkou chorobou, pravdepodobnosť, že na ňu umriete, je na Slovensku omnoho vyššia ako v okolitých krajinách.

Tieto zistenia odobril aj zdravotníctva Tomáš Drucker (38), ktorý komentoval výsledky projektu Hodnota za peniaze z dielne Inštitútu finančnej politiky. Tí v rámci svojej analýzy slovenského zdravotníctva skritizovali najmä neefektívne narábanie s finančnými prostriedkami v slovenskom zdravotníctve, ale napríklad aj vysokú spotrebu liekov na Slovensku či nízky počet zdravotníckych zamestnancov.

Ide o výsledky projektu, ktorý by mal pomôcť štátnym orgánom zefektívniť míňanie verejných prostriedkov. Podľa údajov IFP by sme totiž len v budúcom roku mohli ušetriť v zdravotníctve oproti plánu 138 miliónov eur. „Chceme sa zamerať na efektivitu nemocníc, spotrebu liekov, fungovanie záchraniek či zdravotných poisťovní,“ vyhlásil Drucker na tlačovej konferencii a dodal, že by nemalo ísť o šetrenie, ale o zvyšovanie efektivity.

Tento plán schvaľujú aj odborníci, no zároveň upozorňujú na ďalšie problémy. „Chýba nám všeobecná koncepcia zdravotníctva. Ministri sa menia, no 15 - 20 rokov tu nie je žiadny spracovaný materiál, čo a ako by sa malo robiť,“ hovorí predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay.

1. Obrovský dlh nemocníc

 

Jednou zo zásadných otázok posledných rokov je zadlžovanie nemocníc. Napriek viacerým kolám oddlžovania sa nepodarilo tento trend zastaviť a v prvom štvrťroku 2016 dosiahli záväzky 13 najväčších nemocníc pod ministerstvom zdravotníctva 567 miliónov eur. „Podmienkou ďalšieho oddlžovania je zefektívnenie hospodárenia nemocníc,“ píše sa v analýze IFP. Podľa výpočtov inštitútu by sa len v Univerzitnej nemocnici v Bratislave dalo zefektívniť prevádzku o 16,1 milióna eur a nákupy až o 20 percent, čo predstavuje 15,2 milióna eur.

2. Neefektívne a neúmerne ziskové poisťovne

IFP konštatuje, že aktuálny systém verejného zdravotného poistenia nevytvára tlak na efektívnosť poisťovní, na fungovanie poisťovní dáva Slovensko viac ako iné krajiny, problematicky pôsobí aj neúmerne vysoký zisk poisťovní. „Aj z peňazí poistencov, ktoré idú do poisťovní, sa uberá, napríklad sa z nich financuje chod Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou,“ vysvetľuje Szalay s tým, že kritizuje taktiež výšku príspevkov do správneho fondu zdravotných poisťovní.

3. Oveľa menej sestier ako v EÚ

Otvoriť galériu
Počet sestier
Zdroj: anc

V porovnaní s krajinami EÚ a OECD je na Slovensku málo zdravotných sestier a ich počet naďalej klesá. „V porovnaní s krajinami EÚ a OECD má Slovensko nižší počet všeobecných lekárov a viac špecialistov,“ konštatuje sa v analýze. Podľa Szalaya sú dôvodom tohto stavu nízke platy v zdravotníctve.

4. Na lieky dávame o 200 eur viac ako ostatní

Otvoriť galériu
Výdavky na lieky
Zdroj: anc

„Slovensko síce má jedny z najnižších cien liekov v EÚ, no v prepočte na obyvateľa dáva na lieky viac než okolité krajiny,“ píše sa v správe. V porovnaní s ostatnými krajinami V4 dávame v prepočte na obyvateľa na lieky o 200 eur viac. Analýza poukazuje na fakt, že na Slovensku máme vysokú spotrebu liekov, taktiež sa tu predávajú takzvané nákladovo neefektívne lieky.

5. Priveľa návštev lekára

Otvoriť galériu

V priemernom počte návštev u lekára sa ľudia na Slovensku taktiež vymykajú priemeru negatívnym smerom. Kým ľudia v EÚ priemerne navštívia lekára sedemkrát ročne, na Slovensku je to až 11. „Zdravotné poisťovne by napríklad mohli motivovať ľudí chodiť na preventívne zdravotné prehliadky, tým by sa predišlo zisteniam ochorení vo vyššom štádiu,“ hovorí Szalay.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Kapitán

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!