Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Šofér autobusu smrti je na slobode: Prvýkrát prehovoril o nešťastí v Polomke!

Z basy je vonku, no ťažoba na duši ostáva. Ján Minarovič (53) si odsedel polovicu z 8,5-ročného trestu, ktorý dostal za to, že v roku 2009 zavinil nesmierne tragickú zrážku autobusu s vlakom.

Pri nešťastí zahynulo 12 ľudí, ktorých viezol na lyžovačku. Vodiča autobusu smrti podmienečne prepustili a súd rozhodol aj o odškodnom pre poškodených. Spolu by malo ísť až o 331 000 eur, avšak rozhodnutie zatiaľ právoplatné nie je. Nový Čas našiel Minaroviča v jeho firme, kde vôbec prvýkrát od nehody otvorene prehovoril o svojich pocitoch.

Vo väzení si odsedel polovicu trestu, dostal 12 pochvál a splnil všetky podmienky, aby mohol ísť von. „Zaradil som sa do pracovného života, ale od tej nehody nesiem stále so sebou traumu,“ hovorí s bolesťou v hlase Ján Minarovič. Len ťažko a cez slzy vraví, že všetci v autobuse boli jeho priatelia.

„Boli to najlepší kamaráti. Kto tam bol, vie, že som nemohol vidieť ten vlak. Neboli tam vhodné výhľadové pomery, zabezpečený priechod, spravená cesta, dopravné značenie, aké malo byť. Bola to pasca,“ spomína na najhorší deň svojho života vodič. Zároveň smutne konštatuje, že keby vlak videl alebo počul, určite by nevošiel na priecestie. „Je mi to ľúto. Každý deň si na to spomeniem, je to strašná tragédia, ktorú budem niesť vo svojom srdci do konca života,“ dodáva utrápene.

Súd rozhodol

Podľa najnovšieho rozsudku má on a poisťovňa zaplatiť 331 000 eur do troch mesiacov od nadobudnutia jeho právoplatnosti. Poškodení chceli spolu až 800 000 eur, no súd im nakoniec priznal oveľa menej. „Nepochybne nehoda, a tým smrť príbuzných navrhovateľov bola spôsobená odporcom a nič na tom nemení zlý stav cesty pred priecestím, prípadne vyskočenie rýchlosti autobusu, alebo či počul alebo nepočul zvukové výstražné znamenie vlaku,“ zhodnotil sudca.

 

Pri určení výšky odškodného však prihliadal aj na to, že dopravné značenie na mieste nešťastia nespĺňalo zákonné požiadavky, vlak šiel rýchlejšie, ako mal, a tiež, že súdený vodič po nehode pomáhal zraneným. Podľa hovorcu trenčianskych súdov Romana Tarabusa mal Ján Minarovič poistenie za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla. Je preto pravdepodobné, že odškodné napokon zaplatí poisťovňa.

Zahynulo 12 ľudí

K veľkému nešťastiu došlo 21. februára 2009. V autobuse cestovali priatelia z okolia Bánoviec nad Bebravou na lyžovačku do Polomky. Ich cesta sa skončila pár metrov pred svahom, keď do autobusu, ktorý šoféroval J. Minarovič, na priecestí narazil vlak. Zomrelo 12 ľudí, ďalší sa vážne zranili, viacerí majú dodnes trvalé následky. Vodiča súd poslal za zavinenie nehody na 8,5 roka za mreže. Odškodné spolu vo výške 800-tisíc eur žiadalo od neho 26 ľudí - zranení a príbuzní obetí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Tatiana Michalková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Aktualizované
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?