Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.08.2016 16:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Rakovská, Yxo aj Sajfa podľahli novému šialenstvu: Zistili, že je to peklo!

Je to ako vírus. Pokémonmánia sa po rokoch vrátila s ešte väčšou silou.

Rozprávkové postavičky sú totiž hlavnými hrdinami hry pre smartfóny Pokémon Go, ktorá sa v krátkom čase stala najúspešnejšou mobilnou hrou všetkých čias! Hra, pri ktorej „chytáte“ kreslené postavičky na reálnych miestach, za pár dní spôsobila u mnohých ľudí doslova závislosť. Prepadli jej deti aj dospelí, naše celebrity nevynímajúc. Pozrite sa, kto z nich už zopár pokémonov chytil, a zameriame sa aj na to, akým iným vášňam ešte podľahli známe osobnosti slovenského šoubiznisu. 

Hra Pokémon Go sa odohráva vo virtuálnom svete, ale cez mobilný telefón usmerňuje hráčov na skutočné miesta, kde zbierajú animované postavičky pokémonov. Lovca týchto kultových postavičiek spoznáte podľa sklonenej hlavy nad mobilom. Málokedy sa na love nachádza sám, väčšinou hrá s partiou priateľov, ktorí si medzi sebou vymieňajú informácie, kde sa aký pokémon nachádza. Hra má svoje výhody aj nevýhody. Vďaka chytaniu postavičiek môžete prejsť denne aj niekoľko kilometrov. Nebezpečenstvo spočíva v tom, že hráči strácajú pri hre pozornosť. Napríklad americká pohraničná stráž zadržala dvojicu maloletých Kanaďaniek, ktoré nelegálne prekročili hranicu, keď prenasledovali pokémonov a nevšimli si, že pritom opustili svoju krajinu a vstúpili na územie Spojených štátov.

Otvoriť galériu
Barbora Rakovská tiež hľadá Pokémonov.
Zdroj: Andrea Jacenková, Nový Čas víkend

Hrá Yxo, Barbora aj Sajfa

 

„Prišlo to z týždňa na týždeň a ja som zaznamenal, že je to nejaké mega populárne. Zapojil som sa do toho kvôli deťom a hlavne ma zaujímal ten fenomén, lebo predsa len žijeme v digitálnom čase a chcel som vedieť, o čom to celé je. A zistil som, že je to úplné peklo,“ hovorí spevák a gitarista skupiny Hex Tomáš Yxo Dohňanský. „Podľa mňa je to naozaj úplná hlúposť. Už som však chytil dvoch pokémonov. Tohto druhého som nevedel dostať a totálne ma to hnevalo,“ hovorí rozhorčene. Podľa Yxa je však fajn, že mladých ľudí táto hra vytiahla von z izieb a chodia vďaka nej do prírody.

Otvoriť galériu

Moderátorka Barbora Rakovská sa o pokémonoch dozvedela z rádia, kde pracuje. „Všimla som si, ako vychádzali prvé informácie, že niečo ako éGo existuje, a zaujalo ma, že sa pokémoni vôbec vracajú späť. Potom to už išlo ako domino efekt – všetci to chceli vyskúšať, všetci to chceli mať. A je z toho svetové pobláznenie,“ hovorí Barbora. Hra sa páči aj jej dcérke Amii. „Amia má rada, ak to zapnem niekde v parku, a pozeráme, či nie je pokémon blízko nás. Mobil jej však nepožičiavam, sama túto hru teda nemá ako hrať. Je s tým však úplne v pohode. Skôr sa jej teraz páčia všetky šialené filtre na sociál­nej sieti Snapchat, to miluje.“ (smiech) Barbora však hru vyskúšala. „Chcela som vidieť, čo ľudí dokáže v dnešnej modernej dobe zaujať natoľko, že sú ochotní uprostred stretnutia povedať – prepáčte, hneď som späť, tu vedľa je pokémon. Naozaj sa mi to stalo. Pozerala som sa na dotyčnú ako na blázna. Ja som chytila zopár pokémonov, ale celkom náhodne. Teším sa, že nejakých mám, teraz už len zistiť, čo s nimi ďalej.“

Otvoriť galériu
Sajfa našiel svojho prvého pokémona pred rádiom, kde pracuje.
Zdroj: Andrea Jacenková, Nový Čas víkend

Blondínke sa páči nápad spojiť pokémonov s priestorom, kde sa práve nachádza. „O to viac je to pre ľudí osobnejšie. Nepáči sa mi, ak pokémonov nevidím, a tak veľmi sa snažím. Neodsudzujem túto hru, viem, že druhá strana opäť ‚hejtuje‘, ale keď vie niečo ľuďom vyčariť úsmev na tvári, prečo nie aj pokémoni. Samozrejme, ohrozenie života, ktoré, bohužiaľ, pri tejto hre existuje, je zlé. No je na ľudoch, či berú túto hru ako hru, alebo ako závislosť, pri ktorej sa už zastavuje zdravý rozum. Všetko má svoje hranice.“

Moderátor Matej Sajfa Cifra tiež patrí k ľuďom, ktorí chytali pokémonov. „Nainštaloval som si túto hru zo zvedavosti, ale priznám sa, nie som žiadny lovec pokémonov. Trošku ma v mojich mladších rokoch nepohltila pokémonská vlna. V tom čase ma skôr zaujímala realistická pero­kresba Tolstoja a Dostojevského,“ spomína Sajfa. „Jedného som však chytil pred rádiom, kde pracujem, a druhého úplnou náhodov na Sliezskom dome. Technologicky táto hra posunula štandard videohier opäť o kúsok dopredu tým, že sa s počítačovou realitou kombinuje tá ozajstná. Bude zaujímavé v ďalšom období sledovať, kam sa herný priemysel posunie. Myslím si, že budeme oči aj ústa ešte len otvárať,“ uzatvára výrečný moderátor.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas víkend, Karin Brodňanová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ