Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.07.2016 09:02 | Správy | Politika

Hororové atentáty vydesili Európu: Treba rátať s útokmi každý týždeň?!

Nemecko má za sebou katastrofický týždeň. Za posledných pár dní otriasli najľudnatejľou krajinou EÚ tri útoky s celkovou bilanciou trinásť mŕtvych a desiatky zranených.

Najtragickejší incident, streľba v Mníchove, pritom mala byť inšpirovaná vyčíňaním Andersa Breivika. Posledné udalosti v Nemecku ukazujú, že kancelárka Angela Merkelová (62) bude pod veľkým tlakom svojich politických súperov. Nový Čas sa s odborníkmi pozrel na to, ako ovplyvnia útoky najbližšie mesiace v Európe.

Pomätenec zo psychiatrie 

Otvoriť galériu
Ali David Sonboly († 18)
Zdroj: Twitter, media

Celé Nemecko v súčasnosti žije terorom, ktorý za posledný týždeň zachvátil najmä jeho južnú časť. Najkrvavejší incident sa odohral v piatok podvečer pri mníchovskom nákupnom centre Olympia, kde osemnásťročný David Sonboly zastrelil na ulici deväť ľudí a následne aj sám seba. Na povrch vychádzajú stále ďalšie informácie týkajúce sa jeho konania, najnovšie sa objavilo zistenie, že útočník veľmi rád hral hru Counter Strike, ktorá simuluje súboje teroristov s policajnými zložkami v rôznych terénoch. „Domnievame sa, že sa pri svojom útoku pohyboval ako v predmetnej počítačovej hre,“ uviedol na tlačovej konferencii Hermann Utz z kriminálnej polície. Okrem toho sa mal dávnejšie liečiť na psychiatrii zo závislosti na videohrách.

 

David Sonboly († 18)

Mníchov, nákupné centrum, Olympia, piatok 22. 7. 2016, 17.45

9 mŕtvych, útočník spáchal samovraždu

35 zranených, niektorí sú v ohrození života

Samovražedný atentátnik

Otvoriť galériu

V nedeľu večer v štyridsaťtisícovom meste Ansbach podľa bavorského ministra vnútra Joachima Hermanna došlo k samovražednému teroristickému útoku. „Môj osobný odhad, ktorý bohužiaľ považujem za veľmi pravdepodobný, je, že toto bol skutočný islamistický samovražedný útok,“ vyjadril sa pre agentúru DPA. Samovražedný atentátnik sa odpálil pred vstupom do areálu festivalu, pričom zranil
12 ľudí, z toho troch ťažko. Polícia našla v útočníkovom mobile video, v ktorom sa sám hlási k Islamskému štátu.

27-ročný útočník

Ansbach, vchod do areálu festivalu, nedeľa 24. 7. 2016, 22.15

12 zranených, z toho traja ťažko

Vražda nožom na kebab

Otvoriť galériu

Prvý incident, v ktorom vystupoval žiadateľ o azyl v Nemecku, sa odohral v nedeľu podvečer. V mestečku Reutlingen páchateľ nožom na kebab zavraždil svoju poľskú priateľku a následne zranil piatich ďalších ľudí. Polícia útočníka zadržala
potom, čo ho náhodný okoloidúci šofér zrazil autom. Zároveň vylúčila islamský terorizmus ako motív, muža jeho známi opísali ako labilnú osobu závislú od drog a alkoholu. Jeho vyčíňaniu pravdepodobne predchádzala hádka.

21-ročný útočník

Reutlingen, reštaurácia s kebabom, nedeľa 24. 7. 2016, 16.30

1 mŕtva tehotná žena

5 zranených

Čo hovoria odborníci na teror v Nemecku

- politológ Grigorij Mesežnikov

Otvoriť galériu

Merkelovej politickí odporcovia to využijú na to, aby ju kritizovali a vytĺkli z toho nejaký politický kapitál. Ale že to ovplyvní priamo jej postavenie si nemyslím, jej postavenie už ustálo dosť toho, čo týmto útokom predchádzalo. Predpokladám, že v politickom zápase sa bude zo strany jej priaznivcov argumentovať tým, že sa na to treba pozerať celkovo, napríklad, že príslušné orgány zvládli situáciu, pretože motívy nie sú identické. Priama súvislosť s utečeneckou vlnou sa nedá vystopovať vo všetkých incidentoch.

- psychológ Miron Zelina

Otvoriť galériu
Miron Zelina
Zdroj: anc

Momentálne to ľudí dokáže ovplyvniť, pretože každý si teraz uvedomuje strach a úzkosť. Na druhej strane, po istom čase, a nezávisí na tom, či sa útoky budú opakovať alebo nie, si na to ľudia zvyknú a budú žiť normálnym životom. Je možné, že niektorí jednotlivci, ktorí sú vysoko senzitívni na takéto veci sa budú vyhýbať niektorým riskantným miestam, ale to veľmi nepredpokladám. Stereotypy, ktoré majú ľudia zaužívané budú fungovať ďalej, pokiaľ sa ich tie udalosti netýkajú úplne fyzicky, blízko rodine, alebo to nezažívajú ako stres, skôr to budú ľudia brať ako správu z tlače či médií.

- bezpečnostný analytik Marián Majer

Otvoriť galériu
Marián Majer
Zdroj: tasr

Z hľadiska bezpečnosti ako takej útoky nič neznamenajú, ale ukazujú rôzne formy zraniteľnosti tejto spoločnosti vďaka jej rôznorodosti. Netreba však tie útoky preceňovať a netreba z každého kriminálneho aktu, ktoré tu boli aj pred tým, robiť veľké haló. Tie udalosti tu boli aj v minulosti, aj keď je pravda, že teraz sa dejú možno na exponovanejších miestach a v pomerne krátkom časovom rozpätí. To, čo je dnes nové, je background ľudí, ktorí to robia, ktorý sa nejakým spôsobom prelína s neeurópskymi kultúrami a nastoľuje otázku toho, ako tieto komunity integrovať do našej spoločnosti tak, aby neboli nespokojní a frustrovaní, no na to jednoduchá odpoveď neexistuje.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Opozícia opäť spustila kritiku: Nepáči sa im odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo