Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.07.2016 11:04 | Správy | Politika

Vojna v Smere: Europoslanci Beňová a Zala posielajú Ficovi drsný odkaz!

Drsná kritika do vlastných radov! Dlhoročný člen predsedníctva a zakladateľ Smeru Boris Zala (61) spôsobil v najsilnejšej vládnej strane doslova zemetrasenie.

Nešetril kritikou najvyššieho vedenia Smeru, ktoré by podľa neho malo do roka odísť. Europoslanec tvrdí, že strana sa odklonila od svojho pôvodného zmyslu a ak nedôjde k zmenám v jej vnútri, tak jej budúcnosť vidí poriadne čierno. A v kritike nie je sám - jeho slová podporila aj Monika Flašíková-Beňová.

Takéto vyjadrenia na adresu vlastnej strany tu ešte neboli. Zalu nahnevalo zotrvávanie Roberta Kaliňáka na poste ministra vnútra aj po kauze miliónových vratiek podnikateľa Ladislava Bašternáka. „Dnes sa Smer nachádza v situácii strata-strata. Dali sme do rúk opozície zbraň, ktorou sa môže živiť dlhé a dlhé mesiace. A v pamäti to už ostane permanentne,“ začína rozprávať Zala pre týždenník .týždeň.

Otvoriť galériu

Tvrdí, že keby Kaliňák odišiel skôr, tak opozícia by nemala žiadne tromfy, a dodáva, že niektorí síce argumentujú, ako sú v Bruseli odtrhnutí od reality, no podľa neho je to úplne naopak: „My tú situáciu vidíme oveľa reálnejšie. Situáciu vedenia Smeru by som nazval stratou kontextu. Je to akési uzavretie do seba. Mnohé ideologické posolstvá v posledných kampaniach neboli v dostatočnom styku s realitou.“ Zala sa nevyhol ani tomu, že sám predseda Fico býva v komplexe Bonaparte, ktorý postavil práve Bašternák. „Áno, problém bývania v tom komplexe si musí predseda strany vyriešiť,“ dodal.

 

Fico je vyčerpaný

Strana podľa neho oslovuje národno-konzervatívneho voliča, no sústrediť by sa mala na liberálov, zelených či reálnych sociálnych demokratov. „Celý tento priestor je voľný a navyše viazaný na mladú a proeurópsku generáciu. No Smer sa pchá do iného priestoru. Kladiem si preto otázku, či je súčasné vedenie Smeru schopné tento prúd osloviť. A musím si čestne odpovedať, že nie! šokuje otvorenosťou Zala. „Ak by sa teda mal Smer zachrániť a ak by mal ostať sociálnou demokraciou, musí sa vymeniť väčšia časť politickej garnitúry, ktorá dnes udáva tón. A nie v horizonte okolo roku 2020. Teraz, do roka, roka a pol maximálne,“ dodáva na záver europoslanec s tým, že sa to týka aj samotného Roberta Fica.

Otvoriť galériu

 

Ak sa to nestane, Smer má nastúpiť na cestu SDKÚ. Zvrátiť to podľa neho môžu mená ako Peter Pellegrini, Peter Kažimír alebo Richard Raši. Novému Času prezradil, že po jeho slovách očakáva spustenie diskusie v strane. „Ľudia u nás nie sú zvyknutí diskutovať otvorene. Som zástancom toho, že politická strana nemá mať tajomstvá,“ povedal smerák. Sám Fico už vraj niekoľko rokov spomína, že čas odísť sa blíži. „Súčasné úzke vedenie, predovšetkým Fico a Kaliňák, nie je schopné osloviť vrstvu obyvateľstva, ktorá je dnes voľná,“ povedal Zala Novému Času

Kritizujú aj ďalší smeráci

Monika Smolková (59)

Otvoriť galériu
Monika Smolková
Zdroj: anc

- Súhlasím s tým, že obmena vedenia strany je potrebná, ale nie predsedu. Taký predseda, ako je Fico, nikdy už nebude. Ak Fico bude mať okolo seba aj iných ľudí ako Kaliňáka a dá na ich názory, strana môže pod jeho vedením fungovať ešte niekoľko rokov s percentami nad 30 %. V strane máme mladých, odborne zdatných členov, bez káuz, len musia dostať zelenú.

Monika Flašíková-Beňová

Otvoriť galériu

- V septembri by sme mali mať pracovný snem a mal by byť prelomový. Zo všetkých uhlov pohľadu. Lebo to je posledná šanca, keď môžeme Smer obrátiť naspäť k sociálnodemokratickým hodnotám, k voličom, ale aj k vlastným „radovým“ členom. Potrebujeme osviežiť vedenie ľuďmi, ktorí nie sú nikomu „zaviazaní“, vedia, či sa s niekým poznajú a stretávajú, a majú dôveru ľudí.

Čo im v Smere prekáža

- zotrvávanie Roberta Kaliňáka na poste ministra vnútra po kauze Bašternák

- nedostatočný program pre Slovákov, málo sociálne orientovaných myšlienok

- staré vedenie strany, ktoré nie je v kontakte s realitou

 

Ficova pozícia slabne

Ján Baránek, politický analytik

Otvoriť galériu
Ján Baránek.
Zdroj: anc

- Zala má pravdu v tom, že Smer nie je sociálna demokracia. Ale na druhej strane nedefinoval nejakú referenčnú hranicu, čo za sociálnu demokraciu považuje. Nepredpokladám, že tam nastanú nejaké vážnejšie pohyby do konca roka. Je to skôr taká príprava na kroky a zmeny po predsedníctve. Ficova pozícia v strane slabne, čím slabší je Smer v očiach voličov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Foto
Český expert o útokoch medveďa: Keby chcel, zabije vás za 3 sekundy! Čo si myslí o stretoch so šelmou na Slovensku?
Bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková nedávno porodila druhú dcéru.
Po pôrode krutá rana: Manžel bývalej českej tenistky má rakovinu!
Ilustračné foto
Narušená doprava v Bratislave: Na mieste je polícia aj hasiči! Na auto tam spadol... Sledujte tie FOTO
S Reném tvoria nerozlučnú dvojicu.
Foto
Plačková sa po rokoch vrátila k najťažším dňom: Prezradila nové detaily o NEVERE manžela! Čo by dnes robila inak?
(ilustračné foto)
Krajinu zasiahlo silné zemetrasenie: Zrútili sa náhrobné kamene, hlásia aj zranených
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
Mimoriadna situácia spustila v Ružomberku ďalšie kroky: Po zosuve pôdy mesto zakročilo
Zuzana sa teší z prvého vnúčaťa.
Foto
Zuzana Vačková opäť zamilovaná: Ukázala NOVÉHO muža! Je to chlap ako HORA
Ilustračné foto
Ministerstvo upozorňuje na tieto TRI krajiny: Turisti sa môžu stať obeťami teroristického útoku!
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Mučil Izrael zamestnancov OSN? Zarážajúce obvinenia: Toto sa malo diať
(ilustračné foto)
Požiar včelárskej dielne: Podpálil ju niekto úmyselne?! Strašné, aká veľká škoda vznikla
Ilustračné foto
Okrem mrazov na Slovensku očakávajte aj NEPRÍJEMNÝ jav! Kde udrie najviac?
V seriáli Výnimočná Nikol dostáva do kolien ľudí svojím humorom.
Foto
Pauhofová prehovorila o svojom NÁVRATE z materskej: Ako zvláda pracovný kolotoč!