Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.07.2016 08:00 | Šport | Šport mix

Peter Sagan je najlepším spoločníkom do dažďa: Slováka vychválili do nebies kolegovia i súperi!

Víťazstvo v záverečnej etape 103. ročníka Tour de France mu síce ušlo iba o chlp, no aj tak žiaril spokojnosťou. Peter Sagan zavŕšil veľmi vydarené účinkovanie na najslávnejších cyklistických pretekoch sveta 2. miestom a piatym zeleným dresom pre víťaza bodovacej súťaže.

K zelenému dresu a trom triumfom pridal premiérovo aj cenu pre najbojovnejšieho pretekára celej Tour a tri dni v slávnom žltom drese pre celkového lídra. Doňho sa obliekol hneď po víťazstve v 2. etape. Ďalšie dve pridal v 11. a 16.

Napriek skorému vypadnutiu lídra Alberta Contadora pre zranenie dosiahol Tinkoff skvelé úspechy. Okrem zeleného aj bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára, ktorým sa stal Poliak Rafal Majka, a náhradného lídra Romana Kreuzigera dotiahli spolujazdci do najlepšej desiatky. Pod oba tieto úspechy sa výraznou mierou podpísal práve Sagan. "Vždy sa snažím pomáhať svojim tímovým kolegom, užívam si to. Bola to pre nás dobrá Tour," uviedol pre oficiálnu stránku ruského tímu.

Spokojnosť netajilo ani vedenie tímu. "Celkovo to pre nás bola vydarená Tour. Bolo veľmi nešťastné, že sme prišli o Alberta po dvoch etapách, potom to už nebolo to isté. No všetci chalani si poradili dobre. Špeciálne Peter, ukázal sa ako skutočný šampión. Včera pomohol Romanovi Kreuzigerovi do Top10 a predtým Rafalovi k bodkovanému dresu. Je to úžasný spolujazdec," povedal športový riaditeľ Steven De Jongh.

 

Kreuziger i Majka si spoluprácu so Saganom nevedia vynachváliť

Bol to práve Sagan, kto v 17. etape dostal do úniku víťaza bodkovanej súťaže Majku. Potiahol ho v rozhodojúcej chvíli a Poliak si tak vytvoril rozhodujúci náskok 83 bodov v súťaži vrchárov pred belgickým rivalom Thomasom de Gendtom. "Peter Sagan je neuveriteľne silný! Je to stroj. Bolo fantastické mať ho v úniku," vyzdvihol ho Majka, ktorý získal bodkovaný dres druhýkrát v kariére.

V sobotňajšej predposlednej etape sa Sagan zase dostal dopredu s českým spolujazdcom a v "časovkárksom móde" ho ťahal takmer 80 km. "Musím sa poďakovať Petrovi, ktorý odviedol v prvých 80 km neuveriteľnú prácu. Na Col de la Colombiere ma takmer 'odpáral', pretože išiel doslova ako zviera. Mal veľkú zásluhu na tom, že naša skupina fungovala. Peter tam proste vliezol na špicu a takmer stále robil tempo. Po Petrovi nikto nič nechcel, ale on je tímový parťák a keď môže, pomôže. Bolo to vidieť už v predošlých etapách, keď išiel v  úniku s Majkom. Mať ho v tíme je vždy výhoda," pochvaľoval si spoluprácu pre idnes.cz Kreuziger.

Súperi a cyklistické legendy majú k nemu rešpekt a takisto on k nim

"Peter Sagan je momentálne najlepší jazdec na svete, ďaleko pred kýmkoľvek z nás, pretože je dobrý na všetkých typoch tratí!" povedal o ňom pre letour.fr Francúz Thibaut Pinot.

Chválou nešetril ani tohtoročný víťaz a celkovo trojnásobný šampión Chris Froome: "Fenomenálny jazdec. Veľa pretekárov z pelotónu sa ho bojí, bojí sa jeho schopností. Dokáže čokoľvek. Sám si vyberá, kedy bude útok, či ako bude finišovať."

"Som nadšený, že si dnes môžem obliecť zelený dres, no keď prídeme do hôr, neexistuje šanca, aby som zdolal Petra Sagana. Nikto to nedokáže, on je proste na inej úrovni," komentoval Saganovu dominanciu Brit Mark Cavendish po svojom triumfe v 6. etape. Práve on je posledný držiteľ "maillot vert" pred Saganovou zelenou érou.

"Je neuveriteľný. Je jedno, či vyhrá zelený dres ďalších 5-krát. Je to definitívne najlepší chlap v pelotóne. Dokáže vyhrať na každej trati. Je skvelý pre náš šport pretože priťahuje ľudí, ktorí sú mimo cyklistického diania. Ostatní jazdci tvrdia, že nemajú na zábavu čas, ale on ju jednoducho robí," povedal Bernie Eisel, bývalý jazdec tímu SKY a súčasný Cavendishov kolega v Dimension Data.

"Ten spôsob, akým šiel na tohtoročnej Tour. Takmer každý deň v úniku! Je oveľa lepší vrchár ako som ja. Vidím ho... Možno ho ani nevidím, iba počujem v rádiu, ‘Sagan opäť v úniku.‘ a pomyslím si, ‘Človeče, ako je toto možné?‘ Je to naozaj veľmi pôsobivé. Určite je jedným z veľkých talentov, ktoré sa nerodia každý rok," povedal na margo svojho slovenského súpera John Degenkolb, víťaz klasík Milan-San Remo a Paris-Roubaix.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Čas.sk, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

ÚVZ SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov, nachádzajú sa medzi nimi aj známe značky.
Foto
ÚVZ varuje pred nebezpečnou kozmetikou: Ide aj o obľúbené značky! Ak ich máte doma, vyhoďte ich
Poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo).
Poľský prezident sa stretol s Trumpom: Zvláštne, čo povedal!
Manželia Csémiovci mali spolu pekný vzťah.
FotoVáš Tip
Poradca Šutaja Eštoka sa ukázal na verejnosti: Prvá fotka od záhadnej smrti manželky!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Čo všetko čaká dnes poslancov? Schôdzu začali návrhom na zmeny v zložení parlamentných výborov
(ilustračné foto)
Kus žltého papiera vydražili za obrovskú sumu! Neuhádnete, čo je za tým
Tragédia na Spiši vzala život aj Lucke († 17).
Foto
Tragédia na Spiši: Otec Ľuboš prezradil, čo našli v mobile nebohej Lucky († 17)! Chytí vás za srdce, čo urobil potom
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva
(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí