Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.07.2016 13:03 | Správy | Zahraničné správy

Aliho († 18) spolužiaci priznali nepríjemnosť spred roka: Čo na chlapca vraví psychológ?

V piatok podvečer zavládli v Mníchove zdesenie a panika. Príčinou bol šialenec iránsko-nemeckého pôvodu Ali David Sonboly († 18), ktorý na ulici spustil paľbu do ľudí, zabil 9 osôb a ďalších 27 zranil. Čo zatiaľ o útočníkovi z hlavného mesta Bavorska vieme?

Ali David Sonboly († 18) bol iránsko-nemecký samotár, študent, ktorý sa podľa dostupných informácií opakovane sťažoval na šikanovanie. Spomínal to aj krátko predtým, ako spustil paľbu na ulici pred reštauráciou McDonald´s.

Narodil sa v Nemecku a viac ako dva roky žil v Mníchove. Nemecká polícia, ktorá prehľadala izbu, v ktorej býval, nenašla žiadne známky toho, že by bol nejakým spôsobom napojený na teroristov z Islamského štátu. Mníchovský policajný prezident Hubertus Andrä naopak vyhlásil, že tínedžer konal na vlastnú päsť a bol fascinovaný masovými streľbami po celom svete. „Našli sme mnohé dokumenty týkajúce sa vyčíňania šialencov so strelnými zbraňami,“ povedal Andrä na tlačovej konferencii a doplnil, že je očividné prepojenie tohto útoku s konaním masového vraha Andersa Breivika v Nórsku.

Sám Sonboly podľa vlastných slov neznášal program s názvom Hartz 4, čo je nemecká podpora pre nezamestnaných. Okrem imigrantov mal však problém aj s ostatnými ľuďmi okolo seba. Nemeckému denníku Bild sa podarilo zistiť, že Sonboly bol aktívny v online hre zvanej Steam. „Asi pred rokom sme ho zo skupiny vyhodili, pretože nás stále ohrozoval,“ povedal Bildu jeden z jeho spolužiakov, ktorý s ním hru hrával. Ešte aj v deň útoku sa mal vyhrážať ostatným hráčom a priamo spomenúť aj svoj plánovaný útok. Nateraz nie je známe, ako sa dostal k zbrani, ktorou útočil, oficiálne povolenie na jej držanie totiž nemal.

 

 

Psychológ František Skokan: Mohla to byť pomsta

U mladých môže tento typ správania spustiť hocičo. Je to vtedy, keď sa chce predviesť, všetko zmeniť, pretože všetko je zlé. Ak bola do toho zapojená šikana a ďalšie faktory z rodiny či mimo nej, tak si hľadá práve takýto spôsob a rozmýšľa, ako sa druhým pomstiť. Na svete je 6,5 miliardy ľudí, takéto veci sa dejú stále, len v minulosti o nich možno nebolo toľko informácií... Určite si to mohol načasovať cielene 5 rokov po útokoch Breivika. Obaja boli odvrhnutí a tak mohli takéto veci urobiť. Vždy boli problémy v takomto nízkom veku. Je to obdobie, keď ich okolie využíva, majú veľa sily a energie a nevedia s ňou narábať. Keď prejdú Kristove roky, tak sa to stabilizuje – je to faktor, ktorý všeobecne platí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Kapitán, Reuters, Miriama Čechovičová, mim, Kristína Štúriková, Alexandra Gallisová, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ján Nezmar v drese Ružomberka.
Bývalý hráč Ružomberka má obrovský problém: Korupčný škandál?!
1994. (Zľava) Samuel L. Jackson, John Travolta, Harvey Keitel, Quentin Tarantino
Foto
Najväčšie hviezdy Pulp Fiction po 30 rokoch! Aha, ako zahviezdili na filmovom festivale
Obľúbené sú aj šmykľavky
Žiakom z Hlohovca môžu ostatní len závidieť: Zábavný park na chodbe školy? Také niečo sa len tak nevidí
Speváčka Jana Kirschner
Foto
Jana Kirschner už do MHD nevkročí: Revízor na mňa KRIČAL a povedal, že som... Uff, silná káva!
Ostrý boj Kralevich a Chrena o nábytok z čiernej stavby!
Foto
Kralevich vs. starosta Ružinova: Ostrý boj o majetok z čiernej stavby! Nadávala mu do ZLODEJOV, čo jej odkázal?
Na archívnej snímke vľavo Stephane Da Costa (CSKA) a vpravo Tomáš Zigo (Slovan) počas zápasu KHL
Návrat do reprezentácie: Hráč z KHL ide na MS!
(ilustračná fotografia).
Nečakaný zvrat! Kto môže za výbuchy na základni v Iraku?
Lonely sad woman deep in thoughts sitting daydreaming or waiting for someone  in the living room with a serious expression,  she is pensive and suffering from insomnia sitting on couch
Cítite, že sa s vami niečo deje? 11 príznakov rakoviny, ktoré by ste nemali ignorovať
Po náročnej liečbe robí veľké pokroky v hokeji.
Foto
Hokejista Martinko strieľa góly, hoci nemal žiť: Lekári mu dávali len 3 týždne! Dojemný príbeh malého bojovníka
Mesto Galanta má mladežnícky parlament.
Váš Tip
Galanta podporuje mladých ľudí: Títo mladí ľudia budú rozhodovať o dôležitých veciach!
(ilustračné foto)
Zahynul vojnový spravodajca ruských novín: Za útokom mali byť ukrajinské drony
Caution
Na jarné slniečko zabudnite! Počasie na budúci týždeň ako zo zlého sna