Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.07.2016 18:52 | Správy | Zahraničné správy
VideoOnline

Výkriky, streľba a šialený strach o život: Počet obetí útoku v Mníchove sa zvýšil!

Muž začal strieľať v nákupnom centre v Mníchove v piatok popoludní a zabil niekoľko ľudí. 

Návštevníci začali utekať z nákupného centra, keď začuli výstrely. Areál okolo centra Olympia Shopping Centre  v okrese Moosach bol uzavretý a bezpečnostné zložky sa snažia situáciu kontrolovať. 



Nachádzate sa práve v Mníchove? Boli ste svedkami útokov? Napíšte nám na tip@novycas.sk!

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Streľba Mnichov
04:00

Online prenos z útoku v Mníchove sa končí. Aktuálne správy nájdete na Čas.sk. Ďakujeme za pozornosť.

03:40

Po nádejní mŕtveho páchateľa a zistení, že konal sám, polícia odvolala teroristický poplach v Mníchove, kde od večerných hodín nepremávala verejná doprava, reštaurácie i obchody boli zatvorené a obyvateľov vyzývali, aby zostali doma.

03:35

Páchateľom piatkového útoku v Mníchove bol osemnásťročný Nemec iránskeho pôvodu, ktorý v bavorskej metropole žil prinajmenšom dva roky a polícii doteraz nebol známy. Nič nenaznačuje tomu, že by sa na čine podieľali aj ďalšie osoby.

03:30

Šéf mníchovskej polície Hubertus Andrä na tlačovej konferencii.

03:23

Časť ulice pred vstupom do nákupného centra by mala zostať podľa Focus ONLINE uzatvorená až do ukončenia vyšetrovania. 

03:04

Medzi mŕtvymi by mal byť aj tínedžer. Zranené sú podľla informácií polície aj deti. 

02:54

Podľa zverejnených údajov zasahovalo vo večerných a nočných hodinách v uliciach približne 2300 príslušníkov zásahových zložiek.

02:54

Uvedeného mladíka, ktorého našli mŕtveho približne kilometer od nákupného centra, spozorovala už krátko po útoku civilná hliadka. Tá na neho podľa Andräho strieľala, zatiaľ však nie je jasné, či ho naozaj zasiahla. Podľa predbežných zistení útočník spáchal samovraždu.

02:51

"V nemocnici sa nachádzajú traja ľudia v ohrození života a ďalších 13 je ľahko zranených," dodal šéf polície.

02:44

Podľa šéfa polície je video, na ktorom muž komunikuje s miestnym obyvateľom, pravé. 

02:37

Mladík nemal u polície žiadny predchádzajúci záznam.

02:32

"Kvôli výpovediam svedkov sme pátrali po jednom až troch páchateľoch,"povedal šéf polície. Tieto informácie neboli potvrdené.

02:28

Polícia vďaka videozáznamu identifikovala potencionálneho páchateľa, ktorý napokon spáchal samovraždu. Jedná sa o 18 ročného Iránca žijúceho v Nemecku. "Motív ani dôvod konanie zatiaľ nie sú jasné," povedal na tlačovej konferencii policajný prezident Hubertus Andrä.

02:17

Rakúsko po piatkovej streľbe v bavorskej metropole Mníchov posilnilo ochranu svojich štátnych hraníc a uviedlo do pohotovosti elitný policajný útvar Cobra. Rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka to uviedol v nočnom rozhovore pre verejnoprávnu stanicu ORF.

02:12

"Pri pátraní sme objavili jednu osobu, ktorá sa sama zabila. S veľkou pravdepodobnosťou sa jedná o páchateľa, ktorý podľa doterajšieho stavu vyšetrovania pôsobil osamotene," uviedla mníchovská polícia na Twitteri. Bližšie informácie sa očakávajú na nadchádzajúcu tlačovej konferencii.

01:47

Polícia zrušila varovanie pred vychádzaním do ulíc.

01:45

Aktuálne informácie vyznievajú tak, že bol páchateľ iba jeden. Jednalo sa zrejme o muža, ktorý bol následne nájdený zhruba kilometer od miesta útoku mŕtvy.

01:37

Mníchovská polícia zvýšila bilanciu streľby na desať mŕtvych a 21 zranených. Oznámila tiež obnovenie pravidelnej prevádzky hromadnej dopravy v meste.

01:35

Nemecká polícia sa snaží zistiť totožnosť mŕtveho muža, ktorého našla približne kilometer od mníchovského nákupného centra, kde pri piatkovom strelnom útoku zahynulo najmenej osem ľudí. Naďalej nie je jasné, či ide o páchateľa alebo člena skupiny páchateľov tohto útoku, informovala agentúra DPA.

01:12

Mníchovská polícia skúma batoh, ktorý sa našiel pri deviatej obeti. Podľa niektorých zdrojov by sa malo jednať o jedného z páchateľov. Vyšetrovatelia skúmajú, či sa v ňom nenachádzajú výbušniny. 

01:10

Na sociálnych sieťach sa začínajú objavovať príspevky #PreyForMunich

 

00:57

Nemecká vláda v reakcii na piatkový útok v Mníchove zvolala na dnes zasadnutie spolkového bezpečnostného kabinetu, ktorý prerokuje situáciu v krajine. Agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na oznámenie úradu spolkovej kancelárky. Ohlásenému zasadnutiu v Berlíne bude predsedať kancelárka Angela Merkelová. 

00:45

Polícia zatkla troch podozrivých mužov nedaľeko námestia Marienplatz, dvaja z nich nemali oblečené nohavice. 

00:45

Polícia zatkla troch podozrivých mužov nedaľeko námestia Marienplatz, dvaja z nich nemali oblečené nohavice. 

00:44

Polícia zatkla troch podozrivých mužov nedaľeko námestia Marienplatz, dvaja z nich nemali oblečené nohavice. 

00:44

Podľa informácií FOCUS Online zaistila mnníchovská polícia vozidlo útočnikov. 

00:42

Ľudia čakajú pred mníchovskou hlavnou stanicou.

00:19

Protiteroristická jednotka prehľadávala budovu nákupného centra. 

00:15

Evakuácia ľudí z nákupného centra Olympia. 

00:03

Polícia informovala bavorský rozhlas, že v nemocnici sa nachádza okolo 20 ranených. 

23:57

Miisterstvo zahraničných vecí a Európskych záležitostí informuje Slovákov, ktorý sa nachádzajú v Nemecku o nebezpečnej situácii. 

23:41

"Boli sme spoločne na toaletách. Tam si nabil zbraň. Potom sa ozvalo bum, bum, bum, streľba," opísala svedkyňa zážitok so synom z McDonalds pre CNN. Podľa nich vraj útočník volal Allah Akbar.

23:39

Nemecká kancelárka Angela Merkel doposiaľ nevystúpila s verejným prehlásením. Ľudia sa začínajú pýtať, kde je?

23:27

Polícia po streľbe v nákupnom centre Olympia v Mníchove zatiaľ nemá žiadne indície, že ide o útok s islamistickým pozadím. Agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na vyjadrenie policajného hovorcu Marcusa da Gloria Martinsa. "Na to je zatiaľ priskoro," povedal hovorca. Polícia podľa neho vychádza zo scenára teroristického útoku, ktorý si vyžaduje prijatie opatrení s "najvyšším možným účinkom".

23:24

Nemecké veľvyslanectvo vo Washingtone spustilo na znamenie smútku vlajky n pol žrde.

 

23:18

K útoku sa podľa nemeckých médií zatiaľ nikto neprihlásil.

23:17

Informácie o počte útočníkov vychádzajú podľa polície z výpovede svedkov. Či skutočne útočili traja strelci, oficiálne potvrdené nebolo. Polícia teraz dôkladne prehľadáva obchodné centrum.

23:01

Polícia kontroluje priestory nákupného centra.

22:59

V Mníchove naďalej platí "akútny" stav teroristického ohrozenia a polícia pátra po útočníkoch v celom meste i jeho okolí.

22:51

Po objavení mŕtveho telo muža nedaľeko nákupného centra Olympic v Mníchove vyšetruje polícia, či by to mohol byť jeden zo strelcov. "Zvažujeme možnosť, že sa jedná o spolupáchateľa činu," uviedol policajný hovorca. Počet mŕtvych tak narastá na 9. 

22:50

Americký prezident Barack Obama v súvislosti so streľbou v Mníchove prisľúbil Nemecku všetku pomoc, akú bude krajina potrebovať. Britský minister zahraničia Boris Johnson je streľbou v Mníchove šokovaný a vyjadril súcit s obeťami násilia.

22:41

Minister vnútra oznámil, že do operácie sa zapojila aj špeciálna protiteroristická jednotka GSG 9.  

22:39

"Vražedný útok v Mníchove ma šokoval. Súcitím so všetkými obeťami a ich blízkymi, ktorí prežívajú hlboký smútok," nemecký prezident Joachim Gauck vyjadril svoje zdesenie v oznámení prezidentského úradu. 

22:36

Počet obetí podľa nemeckej polície stúpil na 8.

22:26

Hovorca Beck oznámil, že sa na pátraní po strelcoch podieľajú policajti z Mníchova aj z ďalších bavorských miest, ich počet nechcel špecifikovať. Polícia podľa neho zatiaľ nikoho v súvislosti so streľbou nezadržala. Nepotvrdil ani informáciu servera Focus Online, podľa ktorého sa jeden z páchateľov zastrelil, keď sa ho policajti snažili zatknúť.

21:46

Fotka jedného z možných strelcov v Mníchove. 

21:39

Útok v Mníchove si vyžiadal najmenej šesť obetí. Polícia to oznámila na Twitteri. 

21:37

Podľa nemeckých médií sa jeden z útočníkov skutočne zastrelil a je mŕtvy. Muž si mal namieriť zbraňou na hlavu a vystrelil. Po ďalších útočníkoch polícia stále pátra.

21:32

Polícia monitoruje situáciu pred Mníchovskou hlavnou stanicou.

21:28

Na internete sa začínajú objavovať fotografie obetí. 

21:27

Špeciálna policajná jednotka pred vchodom do Mníchovskej hlavnej stanice . 

21:23

Všetky dostupné bezpečnostné zložky z Bavorska sa presúvajú do Mníchova. Okrem nich posiela podporu Rakúsko, nemecké spolkové krajiny Hesensko a Bádensko-Württembersko. 

21:23

Páchatelia streľby sú stále na úteku. Svedkovia hovorili o troch osobách s dlhými strelnými zbraňami. 

21:10

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére zatiaľ nebol informovaný o streľbe v Mníchove. S odvolaním na nemecké vládne zdroje to napísala agentúra Reuters. De Maiziére je podľa nej v lietadle na ceste do Spojených štátov na dovolenku.

21:03

Medzi obeťami streľby v Mníchove by podľa doterajších informácií nemali byť žiadni Slováci. TASR to potvrdil hovorca slovenského rezortu diplomacie Peter Stano. "Informácie, ktoré máme, nehovoria, že by boli medzi obeťami Slováci. Polícia ale pokračuje v identifikácii," povedal Stano.

Bavorské ministerstvo vnútra po streľbe v nákupnom centre Olympia v Mníchove doteraz potvrdilo troch mŕtvych. BBC informuje už o šiestich obetiach.

20:57

Polícia vydala úradné oznámenie o "akútnej teroristickej situácii v Mníchove." 

20:53

Protiteroristická jednotka GSG 9 mieri do Mníchova. Rovnako aj špeciálne policajné komando BFE+. Polícia a protiteroristické sily sa mobilizujú. 

20:51

Online verzia nemeckého denníka Bild informovala o tom, že jeden z útočníkov sa strelil. Vážnosť zranení nie je známa.

20:48

Polícia hovorí o podozrení z terorizmu! Oznámili to na tlačovej konferencii.

20:43

Nad miestom streľby krúži policajný vrtuľník s ostreľovačom

20:41

"Veríme, že išlo o viac ako jedného útočníka. Informáciu sme dostali o 18:00. Streľba zrejme vypukla v McDonalde v centre. Stále sa tam ukrývajú ľudia. Snažíme sa ich dostať von," opísala hovorkyňa mníchovskej polície.

20:40

Na Twitteri sa objavilo video s niekoľkými zranenými. 

20:36

Do mníchovských nemocníc boli privolaní ďalší lekári a sestry. "Bol spustený poplach kvôli zraneným z útoku," uviedol hovorca Fakultnej nemocnice Grosshadern, Philipp Kressirer, pre Nemeckú tlačovú agentúru.

20:36

Podľa očitého svedka mal byť "páchateľ cudinec." Povedal to pre RTL.

20:33

Bavorský premiér Horst Seehofer a minister vnútra Joachim Herrmann zvolali krízové zasadnutie. 

20:31

V centre Mnichova prebieha policajná akcia. Medzitým boli zastavené všetky vlaky prichádzajúce aj odchádzajúce z mesta. 

20:22

Protiteroristická jednotka GSG 9 nie je podľa informácií portálu Bild na mieste, sú ale v pohotovosti. 

20:19

Bezpečnostné zložky evakuujú ľudí z nákupného centra. Väčšina z nich sa stále skrýva vo vnútri budovy. 

20:18

Agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorkyňu mníchovskej polície uviedla, že viacerí ozbrojenci zabili "veľa ľudí". Špeciálne jednotky zatiaľ žiadneho z páchateľov nezadržali.

20:16

Polícia na Facebooku informovala, že svedkovia im nahlásili troch rôznych útočníkov so zbraňami. 

20:10

Nad miestom lietajú policajné helikoptéry. Podľa neoficiálnych informácií si streľba vyžiadala už šesť mŕtvych.

20:08

Polícia stále netuší, kde sú momentálne útočníci. Situácia je veľmi neprehľadná. "Pokúšame sa dostať situáciu pod kontrolu. Kde sú útočníci, nevieme, "povedal policajný hovorca.

20:05

Miestny pumpár opísal pre BBC: "Všade sú sanitky, hasiči a polícia. Okolie je evakuované, ulice sú prázdne, nie sú tu ani autá. Ľudia, ktorých som videl, sú vydesení a utekajú preč. "

20:01

Po streľbe v nákupnom centre Olympia v bavorskej metropole Mníchov sa objavili správy aj o podobnom incidente na zhruba päť kilometrov vzdialenom námestí Karlsplatz. Išlo však o planý poplach, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na políciu.

Na námestí prepukla so zatiaľ neznámych dôvodov panika, pričom niekoľko ľudí kričalo a plakalo. Ďalšie podrobnosti nie sú známe.

19:54

Podľa ministra vnútra Joachima Herrmanna (CSU) su "najmenej traja páchatelia na úteku." 

19:52

Podľa denníku Bild ministerstvo vnútra potvrdilo, že traja ľudia boli zabití. Mnoho ďalších bolo zranených. 

19:48

Úrady zastavili v Mníchove časť vlakovej, električkovej a autobusovej dopravy. Polícia vyzvala ľudí, aby sa vyhli oblasti v okolí nákupného centra, opustili ulice a zostali doma. Metro bolo evakuované.

19:46

Strelec útočil na okoloidúcich pred McDonaldom.

19:40

Okolie obchodného centra je uzatvorené. Na miesto prichádzajú policajti s nepriestrelnými vestami. 

19:37

Streľba sa v Mníchove ozýva aj na Karlovom námestí v centre mesta, uviedla televízia n-tv s odvolaním sa na svedkov. Polícia vyzýva ľudí, aby nevychádzali na ulice.

19:36

Správy o presnom mieste streľby sa rozchádzajú. Bavorská rozhlasová a televízna spoločnosť Bayerischer Rundfunk (BR) uviedla, že istý muž začal strieľať v kaviarni a tiež na stanici podzemnej dráhy. Ďalšie médiá uviedla, že útočník utiekol do stanice metra.

 

19:35

Podľa agentúry DPA polícia k strelcovi zatiaľ podrobnosti neuviedla. Predpokladá sa, že ide o jedného útočníka.

19:30

Na internete sa objavilo video, na ktorom je natočený ozbrojený muž. Ten strieľa niekoľkými ranami na okoloidúcich pred McDonaldom.

19:26
19:24

"Očakávame, že počet mŕtvych narastie," povedal hovorca polície pre nemeckú tlačovú agentúru.

19:21

Na mieste zasahujú vrtuľníky. Podľa médií sú v nákupnom centre uväznení nakupujúci aj pracovníci. 

19:20

Útočník je zrejme na úteku, polícia vyzvala obyvateľov, aby zostali doma.

19:19

Ľudia utekajú v panike z miesta streľby.

19:17

Podľa portálu sueddeutsche.de bolo zabitých niekoľko ľudí. 

19:14
19:12

Útočník v Mníchove podľa televízie NTV zabil zrejme desať ľudí, list Münchner Abendzeitung udáva až 15 zastrelených. Polícia bilanciu nezverejnila. 

19:11

"Je to niečo veľké," citovala agentúra DPA policajného hovorcu. 

19:05

Streľba v nákupnom centre v Mníchove si podľa polície vyžiadala zranených a zrejme aj mŕtvych, situácia je neprehľadná. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nž, ČTK, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku