Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.07.2016 17:27 | Šport | Cyklistika | Tour de France
Video

Froome sa po drsnom páde ocitol na zemi: Žltý dres však udržal!

Francúzsky cyklista Romain Bardet triumfoval v piatkovej 19. etape na Tour de France.

Jazdec stajne AG2R sa tak stal vôbec prvým domácim pretekárom, ktorý vyhral v prebiehajúcom 103. ročníku slávneho podujatia. Na druhom mieste skončil Španiel Joaquin Rodriguez z Kaťuše a tretí bol jeho krajan Alejandro Valverde z Movistaru.

Bardet sa vďaka triumfu a zaváhaniu súperov posunul na druhé miesto celkového poradia za lídra Chrisa Frooma z Veľkej Británie (Sky), na ktorého stráca štyri minúty a 11 sekúnd. Tretí je Kolumbijčan Nairo Quintana z Movistaru so stratou 4:27 min.

Krátko po štarte sa od hlavného balíka odtrhli dve skupinky po desať jazdcov. Tie sa po niekoľkých kilometroch spojili dohromady a vytvorili silný únik. Nechýbali v ňom líder vrchárskej súťaže Rafal Majka z Tinkoffu i jeho najväčší konkurent Thomas de Gendt (Lotto-Soudal). Okrem tejto dvojice boli na čele napríklad aj Pierre Rolland (Cannondale-Drapac), Laurens ten Dam (Giant-Alpecin), Rui Costa (Lampre-Merida), Tony Martin (Etixx-Quick Step), Daniel Navarro (Cofidis), či Michael Matthews (Orica-BikeExchange). Početná skupina mala na prvej prémii Col de la Forclaz de Montmin (1. kategória, 9,8 km, 6,9%) tri a polminútový náskok, po druhej Col de la Forclaz de Queige (2. kategória, 5,6 km, 7,8%) už nad štyri minúty.

 

Po krátkom zjazde nasledovala horská prémia najvyššej kategórie Montee de Bisanne (12,4 km, 8,2%). Na výstupe sa únik potrhal, vypadol z neho aj de Gendt, a výrazne klesol aj jeho náskok. Na čele hlavného balíka pracovali najmä jazdci Astany, AG2R a Sky s lídrom pretekov Chrisom Froomom, ktorí nasadili vysoké tempo a tak z pelotónu postupne odpadávalo čoraz viac pretekárov. Smolu mal Tom Dumoulin, ktorý po kontakte s iným jazdcom spadol a pre zranenie musel odstúpiť z Tour. Na čele ostalo 14 pretekárov, za nimi vo Froomovom balíku asi 30. Prémiu vyhral Majka a keďže de Gendt z čela vypadol, Poliakovi stačilo na istotu bodkovaného dresu prísť do cieľa podujatia v Paríži.

Na zjazde z Montee de Bisanne zalial cestu hustý dážď a prišli pády. Obzvlášť tvrdý mal Rolland, ktorý sa dostal na čelo spolu s Costom, no v zákrute mu "ušlo" predné koleso a skončil mimo vozovky. Po pár minútach sa však zdvihol zo zeme a pokračoval. Na zemi skončil aj Richie Porte (BMC) a musel poriadne zabrať, aby sa dotiahol späť k Froomovi. Pád sa nevyhol ani lídrovi celkového poradia, no ten rýchlo zobral bicykel od svojho domestika Gerainta Thomasa a pokračoval ďalej. Po páde skončil na Tour aj Navarro.

Finále etapy obstaralo záverečné stúpanie do cieľa na Le Bettex pod Mont Blancom. Horská prémia 1. kategórie s dĺžkou 9,8 km a priemerným stúpaním 8%, v závere až desať, poriadne preverila favoritov na celkové poradie. Ku Costovi sa po zjazde a krátkej rovinke dotiahol Bardet a spolu sa pobili o etapový triumf. V závere mal viac síl francúzsky jazdec.

Za nimi si Froome ustrážil pozíciu celkového lídra. O druhé miesto prišiel Holanďan Bauke Mollema, ktorý si vybral zlý deň a klesol až na desiate miesto v klasifikácii.

Držiteľ zeleného dresu pre lídra bodovacej súťaže Slovák Peter Sagan z Tinkoffu prišiel do cieľa na 172. mieste so stratou 31:44 minút.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Kolárovského prepustili po troch mesiacoch z psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.
Nízlovej ex prepustili z liečenia: Najintímnejšia SPOVEĎ Kolárovského! Padli silné priznania
S Aňou sa dojatý Mário stretol v Piešťanoch.
Mário s leukémiou prišiel o zuby: Onkopacientka Aňa chce mladíkovi vrátiť úsmev!
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Telo muža bolo nájdené 14. apríla.
Brutálna vražda Roberta († 47): Andrea ho mala bodnúť priamo do srdca! Prekvapivé tvrdenia obvinenej
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?
Pre vdovu Majku bola rozlúčka s manželom veľmi bolestná.
Foto
Na Grúňovom († 81) pohrebe chýbala dcéra Renáta: Prečo sa neprišla rozlúčiť s otcom?!
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér s týmto Ukrajine nepomôže: Nezaberie ani nátlak! O čo ide?
Bratislava (ilustračné foto)
Váš Tip
Bratislava má ďalšiu národnú kultúrnu pamiatku: Je ňou TENTO chátrajúci objekt! Mesto ho plánuje obnoviť
Hollywoodsky herec Samuel L. Jackson ako Nick Fury.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO