Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
FotoVideo

Eugen má najhorších susedov na Slovensku: Na vozíku ho uväznili vo vlastnom byte! Toto je ich reakcia

Takýto osud by si neželal nikto. Eugen Hlaváč (63) prišiel pred dvoma rokmi pre choré cievy o nohy. Po siedmich operáciách je na vozíku a býva v paneláku bez výťahu.

Od amputácie bol na čerstvom vzduchu len dvakrát. Po dlhých byrokratických procesoch mu úrady schválili príspevok vo výške 11-tisíc eur na schodiskovú plošinu, ďalšie dve tisícky išli z jeho vrecka. Jeho túžbu vyjsť von a užívať si vánok a slnečné lúče však prekazili susedia. Plošinu ako jedinú Eugenovu spásu totiž na schodoch paneláka nechcú. Bezbranný muž má hlavu v smútku a nemalý príspevok tak pravdepodobne zmizne v lufte. Od sveta ho delí 15 schodov. 

Zatiaľ čo obyvatelia paneláka na Pribinovej ulici v Senci si môžu dopriať čerstvý vzduch, Eugenov jediný kontakt so svetom vonku je len cez okno prvého poschodia. Bytovka totiž nemá výťah a schody sú pre Eugena, ktorý je na vozíčku, neprekonateľnou prekážkou. Jeho trápenie by vyriešila schodisková plošina, na ktorú má podľa úradu nárok.

Otvoriť galériu

Susedia najskôr s plošinou súhlasili, no keď ju prišli montovať, nastal problém. Zrazu sa im zdala veľká. „Sú tu ľudia, ktorí boli chorí a nevyšli niekoľko dní. Vedia si predstaviť, aké je to byť tu zavretý pol roka?“ pýta sa so slzami v očiach Eugen. Ťažké srdce má najmä na správcu, ktorý podľa neho celú situáciu skomplikoval. 

Má znemožniť sťahovanie

V oficiálnom vyjadrení, ktoré zverejnila televízia Markíza, správca tvrdí, že by plošina zasiahla do statiky budovy, znemožnila by sťahovanie a v prípade požiaru by zablokovala únikovú cestu. To však výrobca plošín vylučuje. „Pokiaľ je v rozloženom stave, keď sa na nej prepravuje, čo trvá asi 5 minút, zaberá priestor schodiska. Pokiaľ je v parkovacom režime, je sklopená, nezaberá priestor a minimalizuje to, čo hovoria obyvatelia,“ vysvetlila Novému Času zástupkyňa dodávateľskej firmy Jarmila Podmanická.

Otvoriť galériu

Proti boli všetci

Susedia však boli neoblomní a podľa ich právnika všetci hlasovali proti plošine. Keď sa ich Nový Čas pýtal prečo, zatvárali pred nami dvere. Advokát Ladislav Pavlovič, ktorý obyvateľov zastupuje, však tvrdí, že Eugenovu situáciu majú záujem riešiť, ale plošina nie je vhodné riešenie, keďže aj pri východe z bytovky sú schodíky.

„Stanovisko požiarneho technika počíta so situáciou, keď je plošina v zloženom stave. Ak je v rozloženom stave, výrazne zasahuje do požiarnych bezpečnostných predpisov. S prihliadnutím na tento stav bola navrhnutá alternatíva pásového vozíka,“ bránil susedov, nad ktorými krúti hlavou celé Slovensko, advokát.

Otvoriť galériu

Peniaze bude musieť vrátiť

Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny - Lehoty na kúpu zdvíhacieho zariadenia sú striktne vymedzené zákonom. Napriek uvedomeniu si zložitej situácie, do ktorej sa pán Hlaváč dostal, a nie svojím zavinením, úrad nemôže konať nad rámec zákona a ustanovené lehoty ďalej predĺžiť. Ak vzhľadom na okolnosti prípadu nebude možné zakúpiť si zdvíhacie zariadenie najneskôr do šiestich mesiacov odo dňa právoplatnosti rozhodnutia o jeho priznaní, odporúčame pánovi Hlaváčovi uvedené oznámiť úradu a vrátiť peňažný príspevok na kúpu zdvíhacieho zariadenia.

O dôvodoch mlčia

Podľa advokáta obyvateľov bytovky boli všetci Eugenovi susedia proti plošine. Nový Čas našiel doma len troch z nich. Keď sme sa ich pýtali na dôvody, zatvárali pred nami dvere.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Vlastníci nemôžu rozhodovať o pomôckach

Zuzana Stavrovská, komisárka na ochranu práv zdravotne postihnutých - Obyvatelia bytovky nemôžu určovať, čo má tomu pánovi vyhovovať a akú kompenzačnú pomôcku môže použiť. Nemôžu mu určiť schodolez, ktorý je pre jeho zdravotný stav nevyhovujúci. On by sa z toho vozíka vyšmykol, lebo nemá ani jednu nohu, čiže sa nemá ako oprieť. Schodolez by sa tam ani nevedel otočiť.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: gal

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali