Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.07.2016 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Na Svetové dni mládeže v Krakove mieri 4 tisíc Slovákov: My už odchádzame za Svätým Otcom!

Prípravy na Svetové dni mládeže v Krakove vrcholia! Už o týždeň sa stretnú približne dva milióny mladých pútnikov z celého sveta, aby si splnili svoj najväčší sen a na vlastné oči videli hlavu katolíckej cirkvi - pápeža Františka.

Zo Slovenska za Svätým Otcom vycestuje vyše 4 000 mladých a všetci naši biskupi. Niektorí z nich sa na cestu vydali už v stredu, aby stihli spoznať kultúru a históriu Poľska. Nový Čas medzi pútnikmi pred odchodom do Krakova zisťoval, aké majú očakávania a ako sa na cestu pripravili.

Svetové dni mládeže sa začnú v utorok 26. júla a potrvajú až do konca mesiaca. „Sme vo finále. Cieľom Svetových dní mládeže je ukázať živú vieru v Ježiša Krista. Majú tiež podporovať angažovanosť mladých v cirkvi, radovať sa z viery a premýšľať o odkaze, ktorý vždy vyberá pápež,“ uviedol kňaz Ondrej Chrvala, ktorý vedie slovenský organizačný tím v Krakove. V stredu 20. júla už odštartoval predskokan Svetových dní mládeže - Dni v diecézach.

Otvoriť galériu

Prví Slováci už vycestovali

V stredu vyštartovali z Bratislavy a z Popradu prvé autobusy mladých ľudí, ktorí sa tešia na stretnutie so Svätým Otcom. Mladí v Poľsku strávia 10 dní a budú prespávať v rodinách, v školách a dokonca strávia noc aj pod holým nebom, aby aspoň na chvíľu zazreli najvyššiu hlavu cirkvi.

 

„Prvých päť dní budeme v meste Glivice. Tam budú mladí ubytovaní v rodinách a spoznajú poľskú kultúru. V pondelok prídeme do Krakova, kde budú prichádzať mladí z celého sveta, a končí sa to stretnutím s pápežom,“ povedal pre Nový Čas Jozej Pajerský, predseda komisie pre mládež Bratislavskej arcidiecézy.

Otvoriť galériu

Stretnutie s pápežom

Pápež František Krakov nav­štívi v stredu 27. júla. Práve v tento deň sa očakáva rekordná účasť. Svätý Otec sa na ceste po Poľsku zastaví aj v bývalom nacistickom tábore v Osvienčime a v mariánskom pútnickom mieste na Jasnej Hore v Čenstochovej.

„Jedinečnú možnosť byť v blízkosti pápeža Františka budú mať dvaja Slováci. Jedným je rodák z Oravy Matej Stachera, ktorý je ako jediný Slovák v 300-člennom speváckom zbore, ktorý vystúpi počas Svetových dní mládeže," povedal Michal Lipiak z komunikačného tímu KBS. „Najviac sa teším na adoráciu so Svätým Otcom Františkom a na koncert Uwielbienia,“ priznáva Matej. „Ďalším je 30-ročný Pavol Reisel z Topoľčian. Počas úvodného ceremoniálu bude niesť slovenskú vlajku,“ dodal Lipiak.

Otvoriť galériu

Čo sú Svetové dni mládeže

Tradíciu SDM založil pred 30 rokmi sv. Ján Pavol II. v Ríme. Konajú sa každé dva až tri roky vždy v inej svetovej metropole. Svetové dni mládeže sú medzinárodným stretnutím, ktoré organizuje katolícka cirkev. Spája mladých ľudí z celého sveta - katolíkov, kresťanov iných vyznaní a všetkých ľudí dobrej vôle. Poľsko privíta medzinárodné stretnutie mladých už druhýkrát, v roku 1991 sa uskutočnilo v meste Čenstochová.

Aké sú očakávania Slovenských pútnikov?

Budeme prosiť za naše rodiny

Otvoriť galériu

Lenka Kurinová (23), Senica - Na Svetové dni mládeže idem prvýkrát so spoločenstvom zo Senice. Očakávam zmenu v živote, duchovnom živote, posilnenie. Ideme prosiť za nás a naše rodiny. Teším sa, že to bude také veľkolepé a že sa stretneme s mladými z celého sveta.

Nezabudnuteľné zážitky

Otvoriť galériu

Stanislav Jánoš (21) Senica - Očakávam, že zažijem veľa zážitkov, spoznám kopu nových ľudí, uvidím Svätého Otca, zažijem spoločenstvo cirkvi medzi mladými. Toto je moje prvé svetové stretnutie mládeže. Finančne to vyšlo asi na 300 eur aj s ubytovaním, dopravou a jedlom. Mojich kamarátov ide 16, ale teším sa aj na iných mladých ľudí zo Slovenska.

Dar pre Svätého Otca

Otvoriť galériu

Jozej Pajerský (34), predseda komisie pre mládež Bratislavskej arcidiecézy - Myslím si, že je to hlavne o tom, aby mladí niečo načerpali pre svoju dušu a popritom mali kopu zážitkov, spoznali nových ľudí. Má to silný medzinárodný rozmer, rozšíri im to obzor a prežijú to, že cirkev je celosvetová rodina. Darom pre Svätého Otca bude prítomnosť mladých ľudí.

Dúfame, že stretneme Pápeža

Otvoriť galériu

Valéria (17), Daniel (17), Jozef (21) a Ondrej (26), Jamník - Veľmi sa na to tešíme, prihlásili sme sa takmer už pred rokom. Bude to krásne stretnutie, tešíme sa na nové priateľstvá a krásne zážitky. Tajne dúfame, že sa nám podarí stretnúť aj so Svätým Otcom.

Nájdeme spriaznené duše

Otvoriť galériu

Marta (35), rádová sestra, Spišské Vlachy - Odchádzame medzi prvými a veľmi sa tešíme. Keď to bude aspoň také, ako bolo pred rokom Slovenské stretnutie v Poprade, tak to bude super. Bude tam aj pápež, budeme blízko pri ňom. A hlavne tam bude veľa spriaznených duší a určite si domov prinesieme množstvo zážitkov na celý život.

Svetové dni mládeže 2016 v číslach

Vyše 2 400
profesionálnych požiarnikov a viac ako 5 000 dobrovoľných hasičov je v pohotovosti pre prípad nutného zásahu.

Až 2 000 000
mladých ľudí je očakávaný počet návštevníkov Svetových dní mládeže 2016 v poľskom Krakove.

Návštevníkov zo 187 krajín
sveta organizátori očakávajú.

Takmer 600 000
pútnikov sa zaregistrovalo na tohtoročné Svetové dni mládeže.

Až 4 000
mladých vycestuje do Krakova zo Slovenska.

20 000
policajtov dohliadne počas Svetových dní mládeže v Poľsku na bezpečnosť pútnikov z celého sveta.

32
záchranárskych tímov a štrnásť núdzových nemocničných oddelení sa postará o zdravie návštevníkov.

Až 800 
mladých dobrovoľníkov bude v Poľsku pomáhať s organizáciou podujatia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mh, iglu, fab

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?