Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.07.2016 13:46 | Správy | Peniaze

Na napätie v Turecku doplácajú firmy: Po neúspešnom puči rastie počet bankrotov

Turecko má za sebou pokus o vojenský prevrat a hoci sa situácia zdá byť nateraz pod kontrolou, minister zahraničných vecí Turecka už varoval, že nebezpečenstvo ešte nepominulo.

Pritom už teraz na vzniknutú situáciu dopláca turistický sektor, ale aj firmy v krajine. Nadnárodná spoločnosť Coface so sídlom v Paríži odhaduje rast HDP krajiny v tomto roku na 3,8 % a pokiaľ ide o riziko insolvencií firiem v krajine, pre Turecko platí známka B, teda značné riziko.

"Neúspešný pokus o prevrat bude mať ďalší negatívny dopad na cestovný ruch. Odvetvie, ktoré tvorí 5 % HDP, už teraz zápasí s rapídnym poklesom turistov. Len za prvých päť mesiacov tohto roka poklesol medziročne počet turistov o 23 %," upozorňujú Seltem Iyigun a Julien Marcilly, ekonómovia Coface podnikajúcej v manažovaní kreditného rizika firiem. Pokus o puč počas vrcholu turistickej sezóny na bezpečnosti turistov nepridá. A firiem, ktoré už žiadajú o ochranu pred veriteľmi, v krajine rovnako rapídne pribúda.

Z ekonomického pohľadu je už teraz na strane porazených spomínaná turistika. Ďalšie možné ekonomické dopady súvisia s vývojom výmenného kurzu. Už pred pokusom o prevrat bola turecká líra pod tlakom, a to z viacerých dôvodov. Okrem iného z dôvodu vysokého deficitu bežného účtu, ktorý by mal tento rok dosiahnuť podľa očakávaní 5 % HDP. K odlivu kapitálu zas vedú obavy zahraničných investorov týkajúce sa politickej stability krajiny.

 

Líra zareagovala na pokus o prevrat výrazným oslabením voči doláru. Hoci sa po opatreniach centrálnej banky stabilizovala a vyrovnala straty, ak bude jej znehodnocovanie v nasledujúcich týždňoch výraznejšie, môžu na to doplatiť ešte viac firmy. Len za prvý kvartál požiadalo o ochranu pred veriteľmi 184 firiem. Hoci niektoré spoločnosti zneužívajú ochranný mechanizmus, aby neplatili dlhy, trend naznačuje, že celkový počet insolventných firiem môže tento rok dosiahnuť 700, v porovnaní so 492 v roku 2015.

Rizikom sú aj vyššie dovozné ceny, kde až 64 % dovozu je denominovaných v US dolároch. Tie totiž znamenajú aj vyššie výrobné náklady pre podniky. V tomto smere je najviac ohrozený stavebný sektor, nasleduje agrorezort, kde sú ohrození najmä malí výrobcovia a sprostredkujúci veľkoobchodníci, a textilno-odevný priemysel, ktorý sa za posledné roky čoraz viac spolieha na dovoz surovín. Napokon, ak tlak na znehodnocovanie líry bude pokračovať, nemožno v nasledujúcich mesiacoch vylúčiť ani riziká uvalenia kontroly kapitálu. Zhodujú sa ekonómovia Coface.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok