Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Alexko prestal ako bábätko na 12 minút dýchať: Nedávali mu nádej na život, dnes je malý futbalista!

Na nôžky ho postavila láska najbližších! Alex Fačko (5) bol ešte iba bábätko, keď musel zabojovať o to najcennejšie - svoj krehký život.

Krátko po narodení chlapček zrazu prestal dýchať a bez prísunu kyslíka ostal hrozivých 12 minút. Následne sa ocitol na prístrojoch s tými najkrutejšími prognózami. Rodičia Katka (31) a Peter (36) sa napriek beznádejným predpovediam lekárov rozhodli krutý osud neprijať a svojho synčeka zahrnuli množstvom lásky. Alexka ľúbia tak veľmi, že malý bojovník zázračne vstal z postele a pomaličky robí pokroky. Pomocnú ruku sa rodine rozhodlo podať aj Srdce pre deti, charitatívny projekt denníka Nový Čas, ktorý spravuje Nadácia Pontis. 

Katka (31) a Peter (36) sa na príchod svojho tretieho synčeka poctivo pripravovali a už sa nevedeli do­čkať, kedy si ho budú môcť pohojdať v náručí. Ich malý Alexko sa narodil s vážnym rázštepom pery a podnebia. Navyše, krátko po pôrode lekári spozorovali, že chlapček má viacero vážnych ťažkostí. „Mal problémy s prehĺtaním, dýchaním, zle videl. Keď mal mesiac, dostal zápal pľúc a museli ho uviesť do umelého spánku,“ spomína na momenty plné strachu o dieťa mamička Katka. Vtedy ešte netušila, že to najhoršie len príde. „Zrazu prestal dýchať a bez kyslíka bol dvanásť minút, potom ďalšie tri minúty, kým lekári zistili príčinu. Alexka zachránili, ale po prebudení sa nehýbal a očká mu iba behali,“ hovorí cez slzy starostlivá mamina.

Otvoriť galériu

Hrozivé vyhliadky

 

Prognózy odborníkov boli zúfalé. „Lekári hovorili o atrofii mozgu a že bude celý život len ležať. Stále nás pripravovali na smrť,“ opisuje najťažšie chvíle v živote otec Peter, ktorý sa aj s manželkou odmietol poddať krutosti osudu. O Alexkovo zdravie sa rozhodli naplno bojovať. „Zľakli sme sa, keď sa narodil s rázštepom, no aj keď prišli komplikácie, my sme mali nádej. Nepripúšťali sme si, že sa jeho stav bude zhoršovať a ostane v problémoch. Dali sme do toho všetku vieru, že bude lepšie, a začali sa diať zázraky,“ hovorí Katka s dojatím. Silu milujúcim rodičom dodávajú aj starší synovia Adrian (7) a Peťko (10), ktorí pomáhajú, ako vedia, a na chorého bračeka Alexka nedajú dopustiť.

Potrebuje rehabilitácie

Vďaka podpore najbližších je z dieťaťa, ktoré iba bezvládne ležalo na posteli, každý deň silnejší chlapček. Pomaly dokáže povedať niektoré slová, ovláda už dvesto znakov v detskej znakovej reči, hrá s bračekmi futbal a bicykluje sa po Záturčí. Lekárske záznamy tvrdia, že okrem detskej mozgovej obrny na jedno oko nevidí a druhým vidí slabo, no rodičia sa nevzdávajú a veria, že ich synček raz bude aj pracovať. „Veľmi by sme potrebovali nazbierať 2 233 € tak, aby sme mohli Alexkovi zaplatiť rehabilitačný pobyt. Žiaľ, Katka nemôže popri deťoch pracovať a nedokážeme si zaplatiť za rehabilitácie sami,“ hovorí smutne otec Peter. Rehabilitačný pobyt by pritom jeho chlapčekovi pomohol lepšie chodiť, prehĺtať, zbaviť sa pegu aj kanyly.

Otvoriť galériu

Pomôžte Alexkovi aj vy!

Zaslaním darcovskej SMS v hodnote 5 € s textom SRDCE na číslo 871 alebo online kliknutím:

POMÔŽEM

​Prispievať môžete do stredy 27.7.2016. Peniaze vyzbierané nad sumu 2 233 € – potrebnú na rehabilitácie – Nadácia Pontis prerozdelí medzi ďalšie detské príbehy v Srdci pre deti.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver