Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.07.2016 17:26 | Šport | Šport mix
Video

Skvelý Sagan na Tour de France! O víťazovi etapy rozhodla až cieľová fotografia

Ďalší skvelý výsledok! Slovenský cyklista Peter Sagan (26) si dnes pripísal tretie víťazstvo v tohtoročných pretekoch Tour de France.

Sagan triumfoval v 16. etape v dramatickom závere, keď o víťazovi rozhodla až cieľová fotografia.

"Dnes to bola veľmi dlhá etapa a bolo dosť teplo. Som veľmi šťastný, že som vyhral a hrdý na môj tím, ktorý odviedol výbornú robotu. Toto víťazstvo preto venujem mojim spolujazdcom a taktiež Olegovi. Bolo to super. V minulosti som veľakrát takto tesne prehral, teraz som vyhral, takže sa to konečne obracia. Bolo tu veľa slovenských fanúšikov. Je super, že prišli a povzbudzujú ma," povedal Peter Sagan v prvom televíznom rozhovore.

Otvoriť galériu

Sagan zaznamenal už tretie víťazstvo v tohtoročnej edícii a siedme celkovo na Tour de France. Jazdec stajne Tinkoff sa presadil v záverečnom špurte pelotónu na trati dlhej 209 km z Moirans-en-Montagne do švajčiarskeho Bernu. O jeho triumfe rozhodla až cieľová fotografia, keď len o pár centimetrov zdolal Nóra Alexandra Kristoffa.

 

Dvadsaťšesťročný pretekár si tak opäť vylepšil postavenie v bodovacej súťaži a je veľmi blízko k zisku svojho piateho zeleného dresu v kariére.

Na čele celkového poradia sa nič nemenilo. Lídrom je stále Brit Chris Froome z tímu Sky, druhý Holanďan Bauke Mollema (Trek-Segafredo) na neho stráca 1:47 minúty.

V úvode etapy sa viacero pretekárov pokúšalo o únik, no dlho sa nikomu nepodarilo odtrhnúť. Vyšlo to až po 15 km dvojici zo stajne Etixx-QuickStep Tonymu Martinovi a Julianovi Alaphilippovi. Ich náskok postupne narastal a 130 km pred cieľom bol okolo piatich minút. Za duom sa vydala štvorica Lawson Craddock (Cannondale-Drapac), Nicolas Edet (Cofidis), Vegard Breen (Fortuneo-Vital Concept) a Timo Roosen (Lotto NL - Jumbo), ktorá sa od hlavného balíka odpútala na dve minúty. Sto km pred cieľom prekročili cyklisti švajčiarske hranice a to už pelotón pridal na tempe. Čoskoro pohltil unikajúcu štvoricu a náskok lídrov z Etixxu klesol na tri minúty.

Otvoriť galériu

Dvojica brala najviac bodov aj na rýchlostnej prémii, Sagan skončil tretí. Únik sa definitívne skončil 20 km pred cieľom, no hneď na to vyštartoval z balíka Portugalčan Rui Costa. Ten sa držal na čele 15 km, no ani jeho pokus nemal šancu na úspech. Všetko tak smerovalo k hromadnému finišu. V ňom mali najviac síl Sagan s Kristoffom, ktorí špurtovali bok po boku do cieľa a o triumfe slovenského pretekára rozhodla až cieľová fotografia.

Výsledky 16. etapy (Moirans-en-Montagne - Bern, 209 km):

1. Peter SAGAN (SR/Tinkoff) 4:26:02 h, 2. Alexander Kristoff (Nór./Kaťuša), 3. Sondre Holst Enger (Nór./IAM), 4. John Degenkolb (Nem./Giant-Alpecin), 5. Michael Matthews (Aus./Orica-BikeExchange), 6. Fabian Cancellara (Švaj./Trek-Segafredo), 7. Sep Vanmarcke (Belg./LottoNl-Jumbo), 8. Maximiliano Richeze (Arg./Etixx-QuickStep), 9. Edvald Boasson Hagen (Nór./Dimension Data), 10. Greg Van Avermaet (Belg./BMC) všetci rovnaký čas

Celkové poradie: 1. Christopher Froome (V.Brit./Sky) 72:40:38 h, 2. Bauke Mollema (Hol./Trek-Segafredo) +1:47 min, 3. Adam Yates (V.Brit./Orica-BikeExchange) +2:45, 4. Nairo Quintana (Kol./Movistar Team) +2:59, 5. Alejandro Valverde (Šp./Movistar Team) +3:17, 6. Romain Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) +4:04, 7. Richie Porte (Aus./BMC Racing Team) +4:27, 8. Tejay Van Garderen (USA/BMC Racing Team) +4:47, 9. Daniel Martin (Ír./Etixx - Quick-Step) +5:03, 10. Fabio Aru (Tal./Astana) +5:16

Bodovacia súťaž: 1. SAGAN 405 b, 2. Mark Cavendish (V.Brit/Dimension Data) 291, 3. Marcel Kittel (Nem./Etixx-Quick Step) 228

Vrchárska súťaž: 1. Rafal Majka (Poľ./Tinkoff) 127 b, 2. Thomas De Gendt (Belg./Lotto Soudal) 90, 3. Daniel Navarro (Šp./Cofidis) 69

Prehľad etapových víťazstiev Petra Sagana na Tour de France:
      2012:
      1. júla: 1. etapa (Liége - Seraing, 198 km)
      3. júla: 3. etapa (Orchies - Boulogne-sur-Mer, 197 km)
      6. júla: 6. etapa (Epernay - Metz, 205 km)

      2013:
      5. júla: 7. etapa (Montpellier - Albi, 205,5 km)

      2016:
      3. júla: 2. etapa (Saint-Lô - Cherbourg-en-Cotentin, 183 km)
      13. júla: 11. etapa (Carcassonne - Montpellier, 162,5 km)
      18. júla: 16. etapa (Moirans-en-Montagne - Bern, 209 km)

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: juk, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily