Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.07.2016 18:27 | Šport | Hokej

Oto Haščák odovzdáva skúsenosti a vracia slovenskému hokeju tvár!

Odovzdať svoje skúsenosti najmä zo zahraničia a prinavrátiť tak slovenskému hokeju jeho typickú kreativitu a impulzívnosť.

Odhodlanie a túžba Ota Haščáka (52) neskončila len pri prázdnych slovách, hráčom sa snaží pomôcť prostredníctvom svojej Hokejovej akadémie PowerPlayers.

Hoci svoju aktívnu hokejovú kariéru ukončil pred 15 rokmi, mladým hráčom má ešte stále čo povedať a predovšetkým odovzdať cenné skúsenosti. Bývalý hokejista Oto Haščák, uvedomujúc si situáciu, v ktorej sa  slovenský hokej za ostatné roky ocitol, sa rozhodol svoje poznatky šíriť ďalej a podať hráčom pomocnú ruku pri budovaní hokejového sna. Napriek skutočnosti, že na Slovensku či v blízkom okolí je hokejových škôl či kempov pomerne veľa, myšlienku mať vlastnú akadémiu zrealizoval.

„Keď som začal pred 13 rokmi pracovať v NHL  ako európsky skaut a videl som ako pracujú akadémie hlavne vo Švédsku, vznikla myšlienka zrealizovať vlastnú akadémiu. Je to  predovšetkým odovzdávanie vlastných skúseností a pre mňa ako pre bývalého hráča má veľký význam, že ich môžem odovzdať ďalej a to predovšetkým zo zahraničného hokeja, pretože tam sa hokej robí na veľmi vysokej úrovni, hlavne v Škandinávii,“ rozhovoril sa Haščák, ktorý stál pri postupe slovenskej reprezentácie z C do B a následne aj do A skupiny.

 

Akadémiu, prostredníctvom ktorej pomáha hráčom založil už pred 8 rokmi. V súčasnosti mu v nej vo veľkej miere pomáha i syn Marek (30), ktorý musel pre zdravotné dôvody s hokejom skončiť.

Otvoriť galériu

„Hokejová akadémia PowerPlayers je celoročná. Ide v nej  predovšetkým o tréningy zručnosti,, videoanalýzy a reporty zo zápasov, vzpieračské, gymnastické a zápasnické tréningy či tréningy na ľade. Všetky tieto atribúty smerujú k tomu, aby sme u hráča dosiahli komplexnosť, aby bol silnejší a lepší v každom smere. Nemôžeme zabudnúť ani na jednu zložku; lebo ak podceníme napríklad tréning zručnosti či rýchlosti, následne sa to prejaví v niektorých fázach vývoja hráča. V neposlednom rade je veľmi dôležitý konzulting s hráčmi, ale aj rodičmi hráčov, kde sa chlapcom snažíme ukázať správnu cestu. Začiatkom júla tohto roku sme ako Akadémia usporiadali svoj prvý letný hokejový kemp v Brumove, na ktorom sa zúčastnilo 22 hráčov. V priebehu týždňa sa chlapci mali možnosť naučiť množstvo nových a zaujímavých vecí, zažiť veľa zábavy a popri tom sa stretnúť a porozprávať s takými osobnosťami ako  Marko Daňo, Dominik Graňák a aj s európskym skautom pre NHL tím New York Rangers Jánom Gajdošíkom,“ predstavil Haščák svoju Akadémiu.

Možnosť rásť aj prostredníctvom Hokejovej Akadémie PowerPlayers Ota Haščáka využili už viacerí slovenskí hokejisti, azda najväčšmi možno vyzdvihnúť meno už spomínaného Marka Daňa, ktorý si v nadchádzajúcej sezóne oblečie dres Winnipeg Jets (NHL). „Marko bol u nás v PowerPlayers dva roky a verím, že i vďaka nám sa dostal tam, kde je teraz. Pamätám si ho ako pozorne počúval čo som mu rozprával. Je úžasné, že dnes, po niekoľkých rokoch, je Marko ten, na ktorého mali chlapci vzhliadajú a snažia sa snívať ten istý sen ako sa podaril jemu,“  pousmial sa Haščák.

„Taktiež tu boli hráči zo slovenskej extraligy ako Matúš Holenda, Miro Habšuda a pomohli sme tiež bratom Krajňákovcom, pričom  jeden z nich je v pardubickej juniorke, druhý je v USA, kde študuje na univerzite a hrá americkú univerzitnú ligu. V súčasnosti tu máme napríklad Filipa Ondruša, ktorý bol v reprezentačnom výbere do 20 rokov, ale pre zranenie na posledných majstrovstvách nehral a dnes je členom A-mužstva extraligovej Žiliny a  taktiež Mariána Váňu, ktorý je momentálne  v širšej nominácii do 20 rokov. Obaja títo chlapci majú obrovskú šancu presadiť sa a to nielen v slovenskom hokeji,“ zhodnotil. V prípade viditeľného napredovania a kvality, Haščák rád využije aj svoje kontakty v zahraničí, prostredníctvom ktorých by mladí hráči mohli dostať možnosť ukázať sa i mimo Slovenska.

„Všetko má svoj postup a systém. Hráčom rád pomôžem, ale  musím ich veľmi dobre poznať, priam až dokonalo. To sú mesiace, možno až roky spolupráce, aby som si bol istý, že sa môžem na nich spoľahnúť – nielen ako na hráčov na ľade, ale hlavne ako na ľudí. Musím vedieť, že ma nesklamú ani v kritických momentoch,“ otvorene priznal.

Haščák nie je ani náhodou prvým slovenským bývalým hokejistom, ktorý si otvoril vlastnú hokejovú školu, akadémiu. Napriek tomu si uvedomuje potrebu tráviť osobne čas s mladými hráčmi, nestačí len mať svoju školu a  zveriť mladých hokejistov do rúk iných trénerov.

„Ak si hokejista, či už súčasný alebo bývalý,  otvorí hokejovú akadémiu, mal by sa aj priamo on venovať tým, ktorí sa do nej prihlásili. Veď o tom to celé je, aby on posúval svoje skúsenosti  ďalej. Zbytočne by som mal akadémiu s desiatkami hráčov, pokiaľ by ich trénovali len nejakí mnou poverení tréneri a ja by som tých chlapcov nikdy nevidel a nepoznal,“ dodal na záver Haščák.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Na snímke poslankyňa NR SR Mária Kolíková (SaS).
Zákony o strategických investíciách a VO sú podľa SaS nebezpečné: Sme zásadne proti
(ilustračné foto)
Zlé správy z Ukrajiny! Rusi tvrdo udreli: Zasiahli obytné oblasti
Úrad na ochranu osobných údajov uložil hnutiu pokutu, OĽaNO sa odvolalo.
Úradu na ochranu osobných údajov nemá šéfa už 4 roky: nového predsedu navrhnú bez hodnotiacej komisie
Europarlament. (ilustr. foto)
Voľby do europarlamentu sa blížia: Ako požiadať o hlasovací preukaz?
Foto
Krásna fyzioterapeutka Trnavy spôsobila boom: V Turecku by ju vyvážili zlatom!
Statného medveďa najprv postrelil hubár, následne aj poľovníci, no vypátrať sa ho nepodarilo a zranená šelma unikla do lesov. (ilustračná snímka)
Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť! Má to pomôcť problému s medveďmi
Tisovým rodným domom sa v Bytči nezaoberali prvýkrát.
Foto
Osud rodného domu Jozefa Tisa spečatený: Boj o budovu konečne uzavretý?!
Amnesty kritizuje SR za Rómov aj LGBT, vo svete varuje pred zrútením poriadku.
Amnesty sa pustilo do Slovenska: Drsná kritika! Hrozí globálny kolaps?
Nikodým s Emmou ešte keď bola bábätko.
Foto
Nikodýmova dcéra oslávila 20 rokov: Z malého dievčatka SEXI modelka! Nespustíte z nej zrak
(ilustračné foto)
Stovky sôch majú zmiznúť! Vláda sa zaviazala k drastickému kroku: Čo je za tým?
Polícia v prípade obvinila 45-ročnú ženu.
Foto
Vražda v Petržalke: Desivý pohľad na miesto činu a posun vo vyšetrovaní
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Blanár tvrdí, že vojna nie je riešením k dosiahnutiu mieru: Pomôžu podľa neho rokovania