Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.07.2016 15:00 | Správy | Domáce správy

Alexko ostal ako bábätko 12 minút bez kyslíka: Nedávali mu nádej, dnes je malým futbalistom!

Na nôžky ho postavila láska najbližších! Alex Fačko (5) z Martina bol ešte iba bábätko, keď musel zabojovať o to najcennejšie - o svoj krehký život.

Krátko po narodení chlapček zrazu prestal dýchať a bez prísunu kyslíku ostal hrozivých 12 minút. Následne sa ocitol na prístrojoch s tými najkrutejšími prognózami. Rodičia Katka (31) a Peter (36) sa napriek beznádejným predpovediam lekárov rozhodli krutý osud neprijať a svojho synčeka zahrnuli množstvom lásky. Alexka ľúbia tak veľmi, že malý bojovník zázračne vstal z postele a pomaličky robí pokroky. Pomocnú ruku sa rodine rozhodlo podať aj Srdce pre deti, charitatívny projekt denníka Nový Čas, ktorý spravuje Nadácia Pontis. 

Otvoriť galériu
Katka (32) a Peter (36) sa na príchod svojho tretieho synčeka poctivo pripravovali. Hoci vedeli, že ich bábätko sa narodí s rázštepom pery a podnebia, Alexka milovali od prvého okamihu a už sa nevedeli dočkať, kedy si ho budú môcť pohojdať v náručí. Krátko po pôrode však lekári spozorovali, že ich chlapček má viacero vážnych ochorení. „Mal problémy s prehĺtaním, dýchaním, zle videl. Keď mal mesiac, dostal zápal pľúc a museli ho uviesť do umelého spánku,“ spomína na momenty plné strachu o dieťa mamička Katka. Vtedy ešte netušila, že to najhoršie len príde. „Zrazu prestal dýchať a bez kyslíka bol dvanásť minút, a potom ďalšie tri minúty, kým lekári zistili príčinu. Alexka zachránili, ale po prebudení sa nehýbal a očká mu iba behali,“ hovorí cez slzy starostlivá mamina. 

Otvoriť galériu

Hrozivé vyhliadky

Prognózy odborníkov boli zúfalé. „Lekári hovorili o atrofii mozgu a že bude celý život už len ležať. Stále nás pripravovali na smrť,“popisuje najťažšie chvíle v živote otec Peter, ktorý sa však aj s manželkou odmietol poddať krutosti osudu. O Alexkovo zdravie sa rozhodli naplno bojovať. „Nepripúšťali sme si, že sa jeho stav bude zhoršovať a ostane v problémoch. Dali sme do toho všetku vieru, že bude lepšie a začali sa diať zázraky,“ hovorí Katka s dojatím. Silu milujúcim rodičom dodávajú aj starší synovia Adrian (7) a Peťko (10), ktorí pomáhajú ako vedia a na chorého bračeka Alexka nedajú dopustiť. 

 

Potrebuje rehabilitácie

Vďaka podpore najbližších je z dieťaťa, ktoré iba gúľalo očami a bezvládne ležalo na posteli, každým dňom silnejší chlapček. Pomaly dokáže povedať niektoré slová, ovláda už dvesto znakov v detskej znakovej reči, hrá s bračekmi futbal a bicykluje po Záturčí. Lekárske záznamy tvrdia, že okrem detskej mozgovej obrny na jedno oko nevidí a druhým vidí slabo, no rodičia sa nevzdávajú a veria, že ich synček sa raz plnohodnotne začlení do spoločnosti. „Veľmi by sme potrebovali nazbierať 2 233 € tak, aby sme mohli Alexkovi zaplatiť rehabilitačný pobyt. Žiaľ, Katka nemôže popri deťoch pracovať a nedokážeme si zaplatiť za rehabilitácie sami,“ hovorí smutne  otec Peter. Rehabilitačný pobyt by jeho chlapčekovi pomohol lepšie chodiť, prehĺtať, zbaviť sa pegu aj kanyly. 

 

Pomôžte Alexkovi aj vy!

Zaslaním darcovskej SMS v hodnote 5 € s textom SRDCE na číslo 871 alebo online kliknutím tu:

POMÔŽEM

​Prispievať môžete do stredy 27.7.2016. Peniaze vyzbierané nad sumu 2 233 € – potrebnú na rehabilitácie – Nadácia Pontis prerozdelí medzi ďalšie detské príbehy v Srdci pre deti.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka