Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.09.2016 12:02 | Tip od Vás | Slovensko

Pre Nikodýma je chata vo Veľkej Fatre srdcovou záležitosťou: Pri tomto zážitku však takmer skolaboval!

Na Slovensku je bezpochyby mnoho krásnych miest. Niektoré však človeku prirastú k srdcu akosi viac. Aj známi ľudia majú u nás svoje najmilšie miesta.

Tentoraz nám o tom svojom porozprával moderátor Martin Nikodým. Martin Nikodým má na Slovensku viacero obľúbených miest, ale v posledných rokoch mu k srdcu prirástol mohutný skalnatý vrch Borišov, ktorý sa nachádza v Národnom parku Veľkej Fatry. „Kedysi to nebolo miesto až tak navštevované turistami, ale dnes ich tam chodí veľa, pretože je to krásny kút Slovenska,“ vysvetľuje moderátor.

Bez elektriny

Na Borišov sa dá dostať z troch smerov, a to cez Necpalskú dolinu, Beliansku dolinu a cez vrch Ploská. Na rozhraní turistických chodníkov asi 200 m pod vrcholom stojí Chata pod Borišovom, ktorá je zároveň jedinou vysokohorskou chatou vo Veľkej Fatre. „Do chaty, kde nie je elektrina ani signál, sa vynáša okrem vody všetko. Na kopci je totiž prameň. A práve trasu cez Necpalskú dolinu využívajú nosiči, pretože aj keď je najstrmšia, je najkratšia a dá sa zvládnuť do hodiny,“ vraví Martin. „Ja chodievam na Borišov cez Donovaly popri zatvorenej chate pod Šturcom do Vyšných Revúc. Tam nechám auto a odtiaľ pešo okolo Čierneho kameňa na Ploskú, odkiaľ už vidieť Borišov aj chatu pod ním.“

Otvoriť galériu

Desaťročná láska

K vrchu Borišov neodmysliteľne patrí Chata pod Borišovom a k nej zasa chatár Stano a chatárka Dany. „Sú to veľmi milí ľudia a myslím si, že aj práve kvôli nim ma na toto miesto stále ťahá.“ Po prvý raz ho na chatu doviedol známy cestovateľ a režisér Paľo Barabáš. „Mohlo to byť asi v roku 2006, keď som moderoval v Banskej Bystrici nejaký program o cestovaní a Paľo bol jeho hosťom. Keď sme sa rozchádzali, navrhol mi, či sa nejdeme ešte prejsť. Súhlasil som. Myslel som si, že sa trochu poprechádzame. Nenapadlo mi, že budeme kráčať dve aj pol hodiny na horskú chatu. Dorazili sme tam večer o siedmej, ja v košeli, nohaviciach z obleku a lakovkách. Chatár sa na mňa zadíval a povedal: „Všelijako sem už tí Bratislavčania prišli, ale v takýchto fajnových topánkach tu ešte nikto nebol.“

Otvoriť galériu

Prekrásny výhľad

Borišov si zamilujete v každom ročnom období. Na jar porasty spestrujú chránené kvety šafranu, v lete fialové hlavičky bodliaka. „Cestou na Borišov je taká prírodná zvláštnosť. Nachádzajú sa tam akoby zdeformované stromy, nepravidelné pokrútené buky. Neviem, či to nespôsobuje nadmorská výška. Od chaty smerom hore sa už začína pásmo kosodreviny, samotný vrchol je pokrytý iba trávou. Kopce sa tam prevaľujú jeden cez druhý. Borišov od Ploskej delí sedlo. Vždy tam veľmi fúka a v zime je to veľmi nepríjemné. Tak tam fučí, že sa nevládzete udržať na nohách a zabárate sa do metrových závejov, ak nemáte snežnice. Nachádzajú sa tam aj zvláštne skalné útvary. Čierna skala, okolo ktorej vedie turistický chodník, je zaradená do najvyššieho stupňa prírodnej ochrany, kde sa nesmie ani vkročiť a je tam aj najviac medveďov,“ vysvetľuje Martin Nikodým.

Otvoriť galériu

Nočný pochod

Chata pod Borišovom má svoje čaro aj v noci. „Raz za splnu sme sa vybrali na nočný pochod s Paľom Barabášom. Mesiac tak žiaril, že sme ani raz nemuseli zapnúť čelovky. Na chatu sme dorazili o tretej ráno. Chatár sa na nás aj nahneval, ale nie preto, že nás čakal. Nepáčilo sa mu, že sme hneď unavení zaľahli spať a on sa chcel s nami rozprávať,“ usmieva sa moderátor. Do smiechu mu však nebolo, keď sa na nočný pochod do chaty vybral sám. „Vtedy mi cesta trvala kratšie ako obvykle, pretože som sa bál medveďov. Každé dve minúty som tlieskal, kričal, a keď som bol na vrchole Ploskej, kde sú meter vysoké trávy, vyskočil z nich asi 10 metrov odo mňa srnec. Skoro som skolaboval... Keď som zastal a snažil som sa zachytiť nejaké zvuky, pre vlastný tlkot srdca som nič nepočul. Tak mi búšilo, že som ho nedokázal utíšiť,“ spomína na nočný pochod Nikodým.

Odmena

Po náročnej túre nájdu turisti útočište v útulnej Chate pod Borišovom. „Príchod na chatu je ako odmena. Víta vás chatár, za nepriaznivého počasia sa v chate kúri, je tam príjemne teplo. Ak sa rozhodnete prespať a ráno otvoríte okno, pohľad na okolie, to ticho a v diaľke bača a ovečky, vás dostane. Je to pohľad na nezaplatenie. Veľmi očistný proces, kde má človek na chvíľku zase pocit, že žije,“ uzatvára Martin Nikodým.

Chata Borišov

Otvoriť galériu
Chata Borišov.
Zdroj: archív M. N.

Poloha: Veľká Fatra, oblasť Ploská - Borišov

Nadmorská výška: Borišov 1 510 m n. m., Chata pod Borišovom - 1 366 m n. m.

Súradnice k chate: 48°56´26“ S 19°05´51“ V

Ubytovanie: kapacita chaty 20 lôžok v 4 izbách v podkroví, v prípade potreby v jedálni na zemi s použitím vlastnej karimatky a spacáka

Prevádzka chaty: celoročná - nepretržite 24 hodín

Zaujímavosti: svieti sa petrolejkami, signál je len výnimočne

Možnosti: zbieranie húb, fotografovanie, prechádzky a túry do okolia

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas Nedela, Marta Ostricová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Francúzi kvôli OH sťahujú migrantov z táborov: Zdvihne vás zo stoličky, čo robí polícia
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na tlačovej konferencii počas volebnej noci v centrále hnutia.
PS má vyzývu Druckera a vládu: Dôvodom je reedukačné centrum v Bystričanoch
George tušil, že výprava nepôjde úplne hladko.
Foto
Horolezec († 38) zmizol v roku 1924: Tušil, že zomrie? Záhadný list manželke ODHALENÝ
(ilustračné foto)
Foto
Momenty hrôzy za Holíčom: Muž mieril na autá zbraňou! Vydesení cestujúci zalarmovali políciu
Na snímke poslankyňa parlamentu SR Jana Bittó Cigániková (SaS).
SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve: Hovorí o vyhodených peniazoch
Zasadnutie Európskeho parlamentu v Štrasburgu
Asistent europoslanca má byť špión: Európsky parlament učinil závažný krok
(ilustračné foto)
Prípad ako z akčného filmu: Polícia rieši nebezpečné prenasledovanie! Uf, z toho až mrazí
Foto
Mladá volejbalistka († 21) spáchala samovraždu: So záchranármi vypila čaj a potom skočila
Štefan Harabin, Tibor Gašpar.
Nezhodne sa koalícia na nominácii Harabina do Súdnej rady SR? Tibor Gašpar má obavy
Hands holding mobile phone on blurred background
Foto
Ľudia šírili HOAX: Nenormálne, aká lož koluje na internete
(ilustračné foto)
Rusi tvrdia, že Západ sa zúčastňuje vojny na Ukrajine: Toto má byť DÔKAZ!
Rudolf Schuster dostal k jubileu pracovňu v Historickej radnici
Aktualizované
Rudolfovi Schusterovi udelili významné ocenenie: Ide o vôbec prvé v histórii