Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.07.2016 10:30 | Správy | Politika

Žilinský primátor a poslanec Igor Choma po kritike Nového Času: Zrušil zmluvu na kúpu 80-tisícovej limuzíny!

Žiadne nové auto do žilinského vozového parku nepribudne. Po tom, čo Nový Čas pred vyše mesiacom informoval o podozrivej súťaži, v ktorej si žilinský primátor Igor Choma (52) chcel kúpiť luxusnú limuzínu Audi A8 za 80-tisíc eur, nakoniec mesto zmluvu s dodávateľom auta zrušilo.

Kvôli tejto zákazke sa na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) obrátilo viacero ľudí, ktorí žiadali o preverenie postupu pri obstarávaní automobilu. ÚVO im však odkázal, že vzhľadom na už zrušenú zmluvu je záležitosť preň uzavretá. Elektrická slnečná roleta na zadných dverách či vyhrievaný a elektricky nastaviteľný volant. Aj na takéto špecialitky dostal chuť žilinský primátor Igor Choma. Chcel auto, ktoré má najazdených presne 4 800 kilometrov.

Do súťaže sa prihlásili dvaja záujemcovia, vyhrala ponuka za 79 440 eur zhodou okolností of firmy exministra Jirka Malchárka. O tom, že niečo na súťaži nesedelo, svedčí aj fakt, že po medializácii celého prípadu a následnom podnete na ÚVO mesto Žilina zmluvu zrušilo. „Odstúpili by ste od zmluvy za takmer 80-tisíc eur, ktorú ste ako dodávateľ regulárne vyhrali v elektronickej aukcii?“ pýta sa žilinský poslanec Ľubo Bechný. Nový Čas sa žilinskej radnice pýtal na dôvod zrušenia zmluvy, do uzávierky sme však vyjadrenie nedostali.

Slovenský absurdistan

 

Vyvodenie zodpovednosti za podozrivú súťaž ale bude ťažšie, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. ÚVO totiž kvôli tomu, že zmluva bola zrušená, považuje celú vec za uzavretú. „Úrad pre verejné obstarávanie je v rámci dohľadu vecne príslušný skúmať súlad postupu obstarávateľa so zákonom o verejnom obstarávaní, a nie hospodárne vynakladanie finančných prostriedkov,“ odkázal hovorca ÚVO Ján Mažgút.

Povedal, že táto kompetencia prislúcha Najvyššiemu kontrolnému úradu. Ten však odkazuje, že nechce nahrádzať iné kontrolné inštitúcie. „V uvedenom prípade ide v prvom rade o zodpovednosť mestského kontrolóra, respektíve poslancov mestského zastupiteľstva,“ odkazuje hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech-Dobáková.

Kontrolór nič nezmôže

Hlavný kontrolór Žiliny Peter Miko opisuje situáciu podobne ako ÚVO. „Kontrolovať nákup vozidla z hľadiska hospodárnosti je nezmysel, keďže samotný nákup sa neodohral,“ vysvetľuje Miko. Do prípadu sa ešte môže zapojiť polícia. Za machinácie pri verejnom obstarávaní hrozí vinníkovi trest až tri roky basy. Žilinská polícia však zatiaľ podnet na preverenie tohto verejného obstarávania neeviduje.

Úrad je alibistický

Peter Kunder, Aliancia Fair play

Postoj ÚVO vnímam ako alibistický. Cítim za ním nechuť potvrdiť, že obstarávanie cez elektronické trhovisko môže byť zneužité na diskriminačné zadanie zákazky. Elektronické trhovisko minister Robert Kaliňák prezentuje ako nástroj pre transparentné a bezproblémové obstarávanie. Je zrejmé, že úplne dokonale nefunguje.

Diera v zákone

Elektronický kontraktačný systém (EKS) slúži na anonymné zadávane zákaziek na elektronickom trhovisku. Zadávanie zákaziek je možné výberom katalógovej ponuky alebo definovaním svojich vlastných požiadaviek. Prvá možnosť znamená, že v EKS sa nachádzajú produkty ponúknuté na predaj, ktoré si môže objednávateľ vybrať priamo.

Teoreticky sa však môžu objednávateľ a dodávateľ vopred dohodnúť na konkrétnom produkte aj konkrétnej cene, ktorú potom cez EKS vysúťaží iba naoko. Ak sa na to aj príde, stačí zmluvu zrušiť. Úrad pre verejné obstarávanie ani hlavný mestský kontrolór totiž neskúmajú hospodárne vynakladanie finančných prostriedkov v prípade obchodu, ktorý sa napokon nezrealizoval.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Kapitán, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Bionická včela je takmer ako živá.
Foto
Žiadne sci-fi, ale skutočnosť: Bionická včela sa možno raz ocitne aj v armáde
(ilustračné foto)
Unikol spravodlivosti? Zomrel prominentný právnik († 71): Figuroval v škandále svetových rozmerov
Hailey a Justin sa stanú rodičmi.
Veľká novinka v živote Justina Biebera: Po tomto sa jeho život radikálne zmení!
Ulice švédskeho mesta Malmö zaplavili stovky demonštrantov. Dôvodom bola súťaž Eurovízia.
Tisíce ľudí vyšli do ulíc v Malmö: Všetko kvôli jednej speváčke v Eurovízii
Foto
Do slovenského kádra už nikto nepribudne: TOTO je naša finálna súpiska na MS v Česku!
(ilustračné foto)
Hrozivá nehoda v blízkosti Senice: Auto sa zrazilo s motocyklom! Na ceste vyhasol ľudský život
(ilustračné foto).
Tragédia počas splavu: Muž († 57) vypadol z kajaku, lekári mu už nevedeli pomôcť
Foto
Tréner Craig Ramsay vníma Slafkovského ako lídra: Z Juraja sme nadšení
Cena projektu sa pritom odhaduje na stovku miliárd dolárov.
Foto
Hanba na tri zimy! Postavili most, ktorý nikam nevedie: Šialené, koľko peňazí naň minuli
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
USA pohrozili Izraelu, odkaz Netanjahua je jasný: Ostaneme v boji sami, ak budeme musieť!
Izzy problémy s menštruáciou značne komplikujú život.
Foto
Menštruácia jej robí zo života PEKLO: Lekári si nevedia rady! Jej slová zabolia aj vás
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán sa vítajú na letisku v Budapešti.
Maďarsko hostí čínskeho prezidenta: Reč bude aj o jadrovom priemysle