Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.07.2016 11:55 | Správy | Zahraničné správy
Video

Bezpečnostní analytici o útoku v Nice: Šialenec mal dokonalý plán!

Polícia nemusela mať informácie, ktoré by naznačovali teroristický útok v Nice, a vzhľadom na spôsob, ktorý si vybral, mala veľmi ťažkú situáciu. Tak reagujú na teroristický útok v Nice český bezpečnostný poradca Andor Šándor a slovenský analytik Jaroslav Naď.

Organizátori osláv dobytia Bastily na promenáde plnej ľudí napriek tomu mohli nešťastiu zabrániť. Útočník im povedal, že rozváža zmrzlinu, preto sa dostal tam, kde nemal čo robiť. 

Je to zmena taktiky boja, útoku?

Šandor: Je to skôr výsledkom možností a schopností páchateľa, že si to vyhodnotil ako jednoduchý spôsob. V príprave útoku nie je takmer žiadna šanca odhaliť ho, auto si môže požičať každý. Je celkom evidentné, že si to dobre premyslel. Nie všetci majú rovnaké možnosti, dôležité je, že ich spája nenávisť k  nám a  že nám chcú ublížiť a sami si hľadajú cestu, ako útok dokonať.

 

Naď: Som presvedčený, že to bolo rozhodnutie skupiny, ktorá útok organizovala. Nemyslím si, že útočník konal sám. Vedeli dopredu, minimálne niekoľko týždňov, možno aj niekoľko mesiacov, kedy a kde chcú realizovať útok. A vyhodnotili to tak, že najjednoduchším spôsobom, ako sa dokážu dostať na to miesto a  spôsobiť veľké škody, je dopravný prostriedok. Nemyslím si, že by to bola nová metóda.

Otvoriť galériu

Mesiac sa vo Francúzsku konali majstrovstvá Európy vo futbale a teroristi nezaútočili. Prečo teraz? Mal útok zasiahnuť krajinu v čase najvýznamnejšieho štátneho sviatku?

Šándor: Pokiaľ budeme pracovať s informáciami, ktoré máme k dispozícii, urobil to osamelý vlk, človek, ktorý nebol na nikoho napojený. Vybral si štátny sviatok, vedel, že tam bude veľa ľudí. Pokiaľ ide o EURO, domnievam sa, že opatrenia a masívna prítomnosť bezpečnostného aparátu odradili potenciálnych páchateľov teroristického útoku.

Naď: Francúzske bezpečnostné zložky mali veľmi náročné obdobie. Sústredili sa na tri veľké oblasti: futbal, cyklistika (Tour de France) a Paríž, ktorý je vždy lákad lom pre útočníkov. Nice nie je veľké mesto, ale je to jedna z top destinácií z hľadiska cestovného ruchu. Teroristi veľmi dobre vedeli, že 14. júla tam budú tisíce ľudí. A zjavne sa im podarilo výrazným spôsobom prekvapiť políciu. Bezpečnostné zložky nemali také informácie, ktoré by smerovali k tomu, že niečo sa môže udiať v Nice. Bezpečnostné opatrenia zjavne neboli na takej vysokej úrovni, jednak ako mali byť a jednak ako boli v Paríži.

Otvoriť galériu

Zlyhali bezpečnostné zložky, keď sa to stalo?

Šándor: Pokiaľ tam boli nejaké zátarasy, tak boli nedostatočné, nákladiak ich prekoná bez problémov. Keď sa ten človek rozhodol, že na promenádu vojde autom, je veľmi krátky čas na varovanie. Bola tma, môžete strieľať, ale je to problematické, sú tam ľudia, budete strieľať na kabínu rýchlo idúceho auta. Kabína bola prešpikovaná guľkami, ale fi nálny úder prišiel asi až na konci celej dráhy. Nákladiak má obrovskú kinetickú silu, takže ho ťažko zastavia telá mŕtvych ľudí. Je evidentné, že v celom Francúzsku nebol žiaden náznak, že by sa niečo mohlo stať.

Naď: Som presvedčený, že polícia zlyhala. Je pre mňa nepochopiteľné, že nákladné vozidlo sa počas takéhoto podujatia v nočných hodinách dostalo na promenádu plnú ľudí bez toho, aby tam boli zábrany. Nie je možné, aby útočník jazdil v podstate dva kilometre po promenáde a zabíjal ľudí. Považujem to za zlyhanie zo strany polície a pravdepodobne aj organizátorov podujatia

Otvoriť galériu

Aké dôsledky by to malo mať? Sprísnia sa ešte bezpečnostné opatrenia?

Naď: Nemyslím si, že sa ešte dá skvalitniť práca bezpečnostných zložiek. Pretože naozaj robia to, na čo majú kapacity a na základe informácií, ktorými disponujú. Zároveň platí, že jedenkrát sa to môže stať v Nice, druhýkrát zasa v Marseille a tretíkrát v Paríži. Potenciálnych cieľov je veľmi veľa a nedá sa adekvátne zabezpečiť celé Francúzsko. Faktom je, že Francúzom sa len v priebehu minulého roka podarilo znemožniť prípravu viacerých teroristických útokov.

Otvoriť galériu

Prečo vo väčšine prípadov ide o Francúzsko?

Šándor: Francúzsko bolo dlhší čas mimo hľadáčika islamských teroristov. V roku 2003 sa nezúčastnilo na ťažení do Iraku, dokonca vtedajší francúzsky prezident ho verejne kritizoval. Keď však Francúzsko začalo presadzovať svoju proafrickú politiku relatívne nezávislú od EÚ a NATO a začalo sa angažovať proti Islamskému štátu, tak si takpovediac povedalo o tieto údery. No a  potom je to vnútrofrancúzsky problém, sedemmiliónová islamská komunita, nie dobre integrovaná. Francúzsko vie, že 75 % väzňov tvoria moslimovia, a nič s tým nerobí a vie, že väzenie je najlepším miestom na nábor k džihádu. Keď počujeme Donalda Trumpa, že Európu treba odislamizovať, to je presný návod na to, aby sme sa jedného dňa dočkali občianskej vojny. Čo chcete robiť so siedmimi miliónmi moslimov, ktoré sú väčšinou bčanmi Francúzska?

Naď: Z hľadiska možnosti teroristického útoku Francúzsko patrí k najnebezpečnejším miestam v Európe. Je tam istá skupina, niekoľko tisíc veľmi zradikalizovaných ľudí, ktorí sú potomkami prisťahovalcov a majú francúzske občianstvo. Práve títo mladí ľudia sú najväčšou hrozbou v Európe, nie utečenci, ktorí prichádzajú.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Jozef Čavojec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón a zúfalí paraglajdisti si nevedia s nimi rady.
FotoVáš Tip
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón na Straníku, paraglajdisti aj turisti sú zúfalí: Bojíme sa o svoj život!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér má obavy: Budúcnosť nevyzerá ružovo! Budeme platiť?
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
(ilustračné foto).
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný