Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.07.2016 23:52 | Správy | Zahraničné správy
FotoVideoOnline

Krvavý masaker v Nice: Razia v byte útočníka sa skončila prekvapením!

Nákladné auto vošlo vo štvrtok večer do davu ľudí oslavujúcich štátny sviatok vo francúzskom meste Nice.

Boli ste v čase útoku na mieste?

Ozvite sa na tip@novycas.sk


 

Podľa svedkov citovaných francúzskymi médiami bolo na mieste množstvo zranených. List Le Figaro napísal, že k útoku došlo v čase, keď miestni čakali na ohňostroj ku Dňu Bastily. Medzi ľuďmi zavládla panika. Televízia BMF uviedla, že sa ozvalo niekoľko výstrelov.

Na mieste sa podľa francúzskych médií rozpútala prestrelka medzi útočníkmi a políciou. Miestne úrady vyzvali obyvateľov, aby sa ukryli. K útoku došlo okolo 22:30 na rušnej promenáde vo chvíli, keď ľudia čakali na ohňostroj pri oslave Dňa pádu Bastily. 

 

 

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Útok na dav v Nice
17:46

Online prenos z útoku v Nice sa končí. Aktuálne informácie nájdete v spravodajstve Čas.sk.

17:37

Arabské a moslimské krajiny dôrazne odsúdili udalosti z Nice. Súčasne ubezpečili Francúzsko o ich podpore.

Hovorca saudskoarabskej vlády podľa tlačovej agentúry SPA zdôraznil, že jeho krajina spolupracuje s Francúzskom v boji proti všetkým formám terorizmu. Minister zahraničných vecí Spojených arabských emirátov šejk Abdalláh bin Zájid Nahján označil útok za "podlý zločin" a ubezpečil Francúzsko o solidarite a podpore akýchkoľvek opatrení bez ohľadu na ich charakter.

17:21

Turista z balkóna nakrútil krvavý útok v Nice. Video nájdete v článku.

17:12

Hovorca ministerstva zahraničných vecí USA potvrdil, že v Nice zahynuli dvaja občania Spojených štátov, podľa médií ide o otca a jeho 11-ročného syna zo štátu Texas, ktorí boli v Nice na dovolenke. Švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo medzičasom informácie o dvoch obetiach zo Švajčiarska, ženy a dieťaťa. Správy o jednej obeti z Ruska, Arménska a Ukrajiny zverejnili rezorty zahraničných vecí týchto krajín. O najmenej dvoch obetiach z Maroka, žene a dieťati informovalo periodikum Huffington Post.

17:09

Francúzsky department Alpes-Maritimes je ako kraj druhý najväčší "vývozca" džihádistov do Sýrie a Iraku. Len krátko pred vražedným útokom v Nice pripomenul odborník na islam Gilles Kepel, že Azúrové pobrežie má smutné prvenstvo, pokiaľ ide o odchody francúzskych občanov do radov teroristických organizácií, napísal francúzsky denník Le Parisien.

Novinár francúzskeho rádia RFI a autor knihy "Francúzski džihádisti" David Thomson na twitteri uviedol, že "viac ako stovka obyvateľov Nice a okolie odišla do Sýrie".

16:45

Slovensko po teroristickom útoku v Nice posilní bezpečnostné opatrenia, ktoré zvýšilo už v súvislosti s terajším slovenským predsedníctvom v Rade Európskej únie a s konaním schôdzok predstaviteľov EÚ. "Isté zálohy, ktoré sme mali k dispozícii pre prípad núdze, budú nasadené. Zvýšenie týchto opatrení možno bude 10, 15, 20-percentné. Sme na hrane našich kapacít," uviedol Kaliňák, podľa ktorého už v súčasnosti sú v službe tisícky policajtov.

16:43

Ruský prezident Vladimir Putin odsúdil krutosť a cynizmus útoku v Nice, ktorý bol spáchaný v deň francúzskeho štátneho sviatku. "Opäť sme sa presvedčili, že terorizmu je úplne cudzia ľudská morálka. Jeho obeťami sa stali úplne nevinní ľudia, vrátane žien a detí," uviedol šéf Kremľa v sústrastnom posolstve francúzskemu prezidentovi. Zdôraznil, že k víťazstvu nad "obludným zlom" je nevyhnutné spojiť sily civilizovaného ľudstva a nekompromisne ničiť teroristov a ich ideových vodcov. V tomto boji je Rusko podľa Putina pripravené k tesnej spolupráci s Francúzskom aj s ďalšími partnermi.

16:42

Zdravotnícke zariadenia v departemente Alpes-Maritime, ktorého je Nice metropolou, prijala po štvrtkovom teroristickom útoku v Nice 188 zranených. V tlačovej správe to uviedol odbor francúzskeho ministerstva zdravotníctva. V kritickom stave je 48 osôb, 25 z nich je na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

16:34
16:31
Francúzskych tenistov zasiahol teroristický útok v Nice a do štvrťfinále Davisovho pohára v Třinci proti domácemu Česku nastúpili s čiernymi stuhami. Pred prvou dvojhrou si vo Werk Aténe oba tímy i fanúšikovia uctili obete minútou ticha a ešte predtým organizátori ešte sprísnili bezpečnostné opatrenia. "Francúzi od rána chodí s čiernymi stuhami a aj s nimi nastúpili," povedal hovorca českého tímu Karel Tejkal. 
 
"Mám hrať, ale moje myšlienky sú s obeťami tragédie a ich rodinami," napísal na svojom profile na facebooku Jo-Wilfried Tsonga, ktorý spolu s ostatnými členmi družstva Francúzska spieval Marseillaisu hrdšie než zvyčajne. Početná skupina francúzskych fanúšikov v tradične modrých dresoch mala nad hlavou písmená s nápisom: "Modlite sa za Francúzsko".

Najťažšie všetko znášal kapitán Yannick Noah, ktorý od dvanástich rokov žil a trénoval práve v Nice. "Je to dráma pre každého, či už je alebo nie je z Nice. Je to ďalší krutý čin, no my musíme žiť ďalej a snažiť sa rozdávať ľuďom radosť," povedal Noah novinárom v Třinci.

16:19

Spravodajská televízia Sky News priniesla informáciu, že francúzska polícia vypočúva bývalú manželku Mohameda Bouhlela - útočníka z Nice. Muži zákona ju zatkli po razii v byte. 

16:10

Polícia ukončila prehliadku bytu Mohameda Lahouaieja, žiadne zbrane či dôkazový materiál nenašla. Podľa susedov oslovených agentúrou AP atentátnik v byte už najmenej tri roky nežil.

16:02

Pred francúzskymi veľvyslanectvami po celom svete sa zhromažďujú ľudia, aby si pripomenuli obete krvavého masakru. Zapaľujú sviečky a prinášajú kvety.

15:58

"Modlím sa za obete útoku v Nice a ich rodiny. Prosím Boha, aby obrátil srdcia plné násilia zaslepené nenávisťou," vyhlásil pápež František.

15:56

České ministerstvo zahraničia preveruje informáciu francúzskej spravodajskej televízie BMF, podľa ktorej bol medzi obeťami útoku v Nice i jeden človek z Českej republiky. Hovorca ministerstva Michaela Lagronová ČTK povedala, že informáciu nemá potvrdenú.

15:53

"Prečo 14. júla? Lebo je to sviatok slobody," vyhlásil so smútkom prezident Francois Hollande.

15:47

Francúzsky inštitút v Budapešti zrušil v dôsledku teroristického útoku v Nice francúzsky pouličný ples, ktorý plánovali v Budapešti na sobotu. Informoval o tom spravodajský server index.hu s odvolaním sa na vyhlásenie inštitútu zverejnené na Facebooku.

15:44

Francúzske úrady zverejnili tvár útočníka. Ide o Mohammeda Lahouaieja Bouhlela.

15:35

Ministerstvo zahraničných vecí (MZVaEZ) SR vyjadrilo úprimnú sústrasť príbuzným a priateľom obetí, ako aj solidaritu francúzskej vláde a občanom Francúzskej republiky. "MZVaEZ ostro odsudzuje nehanebný teroristický čin v Nice, v dôsledku ktorého vyhasli desiatky nevinných životov a množstvo ďalších ľudí bolo zranených," informoval tlačový odbor rezortu diplomacie.

15:32

"Šialenca, ktorý si ani nezaslúži byť označený za človeka a ktorý svoje hanebné konanie zdôvodňuje vierou. Tá však nie je ničím iným, len neospravedlniteľným fanatizmom. Strana SaS vyjadruje aspoň symbolicky všetkým pozostalým úprimnú sústrasť a nabáda, aby sme spoločne podobné zvrátenosti rozhodne odsúdili v duchu nulovej tolerancie k terorizmu," vyhlásil poslanec Martin Klus.

15:25

Prezident Hollande oznámil, že 50 zranených je "medzi životom a smrťou".

15:08

Slováci, ktorí chcú z Nice odcestovať, majú možnosť odletieť vládnym špeciálom. Lietadlo odchádza v sobotu o 12. hodine. Ľudia sa môžu prihlásiť na čísle +421 2 5978 5978.

14:52

Francúzska zástava na streche Elyzejského paláca v paríži veje na pol žrde.

14:37

Francúzske úrady evakuovali v piatok letisko v meste Nice, kde pri štvrtkovom útoku počas osláv Dňa Bastily zahynulo 84 ľudí. Dôvodom medzičasom ukončenej evakuácie terminálu letiska mala byť odložená batožina, ktorá nemala majiteľa. Informovala o tom agentúra AP. Polícia budovu terminálu uzavrela a pred vchodom rozostavila vojenské hliadky.

14:16

Islamský štát, ktorý pravidelne zverejňuje svoje novinky, sa k útoku v Nice doteraz nevyjadril.

14:14

Polícia prehľadala byt podozrivého z útoku v Nice.

14:09

V čase štvrtkového krvavého útoku sa vo francúzskom meste Nice nachádzali na výlete žiaci zo šiestich škôl z nemeckej metropoly Berlín. Päť zo šiestich škôl neskôr oznámilo, že žiaci i pedagógovia sa im už ozvali a sú v poriadku. Ilse Rudnicková zo školskej inšpekcie však uviedla, že stále nie je známy osud 28 žiakov z Integrovanej školy Pauly Fürstovej v Berlíne.

13:40

Polícia uskutočnila po čine viacero prehliadok - vrátane bydliska zastreleného vodiča v severnej časti Nice. Súčasne predviedla na výsluch viacero jeho príbuzných. Jedným z cieľov vyšetrovania je aj nájdenie prípadných páchateľových komplicov.

13:50

Doklady podozrivého z útoku Mohameda Lahouaieja Bouhlela sa našli priamo vo vozidle použitom pri útoku. Totožnosť však definitívne potvrdia až testy DNA, ktorých výsledky zatiaľ nie sú k dispozícií. Médiá ďalej informovali, že chladiarenské auto použité pri útoku v Nice bolo prenajaté pred dvoma dňami v neďalekom mestečku Saint-Laurent-du-Var.

13:27

V Nice prebieha razia, našli podozrivú dodávku. Vyslali k nej expertov na výbušniny! Dve budovy evakuovali.

13:11

"Otázka znie: Vieme takýmto útokom zabrániť? A moja odpoveď by bola, bohužiaľ, nie," uviedla francúzska senátorka Nathalie Goulet.

13:00

Na znak solidarity s prístavným mestom Nice nechal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal vyvesiť na Primaciálny palác v centre hlavného mesta francúzsku vlajku. "Terorizmus je zlo, proti ktorému sa musíme spojiť. Úprimnú sústrasť rodinám obetí," uviedol primátor. Spolupatričnosť s Francúzskom vyjadrila aj bratislavská mestská časť Vrakuňa, ktorá na svojom miestnom úrade stiahla vlajku Európskej únie na pol žrde.

12:55

OBETE A ZRANENÍ

Medzi najmenej 84 obeťami útoku v Nice sú podľa správ médií aj traja občania Nemecka a dvaja Američania. Rusko, Švajčiarsko a Ukrajina potvrdili po jednej obeti z radov svojich občanov.

Podľa nemeckej rozhlasovej stanice RBB sú medzi 84 zabitými aj najmenej traja občania Nemecka. Má ísť o učiteľku a dvoch študentov z Berlína, ktorí boli v Nice na školskom výlete.

Informáciu o zabitých občanoch USA doposiaľ nezverejnili ani americké úrady. Zástupca istej rodiny z Texasu však pre televíziu NBC News uviedol, že v Nice zahynuli aj dvaja jej členovia. Má ísť o otca a jeho 11-ročného syna z mesta Lakeway ležiaceho neďaleko texaského Austinu.

Ruské združenie cestovného ruchu podľa BBC oznámilo, že pri útoku prišla o život nemenovaná ruská občianka, zatiaľ čo jej priateľka, taktiež z Ruska, utrpela ľahšie zranenia. Túto informáciu neskôr potvrdil aj rezort diplomacie v Moskve s tým, že ďalší traja Rusi sú nezvestní.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin oznámil, že medzi obeťami z Nice je aj jeden občan Ukrajiny a ďalší utrpel zranenia, uviedla televízia BBC.

Švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí informovalo o zabití jednej Švajčiarky. Ministerstvo podľa agentúry DPA ešte preveruje, či medzi obeťami nie sú aj ďalší občania Švajčiarska.

Český rezort diplomacie zatiaľ potvrdil ľahšie zranenie jednej občianky ČR. Estónska vláda informovala o dvoch zranených estónskych občanoch.

11:25
12:36

Zverejnili video, na ktorom vidieť, ako sa polícii nakoniec podarilo spacifikovať vodiča smrtiaceho kamiónu.

12:27

Najmenej 50 detí bolo hospitalizovaných po štvrtkovom teroristickom útoku v juhofrancúzskom Nice. S odvolaním sa na zdravotníkov to uviedla agentúra AFP. Dve deti zomreli v piatok ráno pri operácie a ďalšie bojujú o život.

12:12

Podľa BFMTV bol vodič nákladiaku ženatý a mal tri deti.

12:11

Česká polícia zvýšila bezpečnostné opatrenia pri vytipovaných objektov a na miestach, kde sa usporadúvajú športové a kultúrne podujatia a možno tam predpokladať zvýšený počet osôb. 

12:09

Belgicko 21. júla, chystá oslavy štátneho sviatku. Najmä v Bruseli sa bude konať veľkolepá prehliadka ozbrojených síl vrátane leteckej techniky, keď sa v okolí kráľovského paláca v centre mesta sústredí niekoľko stoviek tisíc ľudí. Na hlavnej tribúne pred kráľovským palácom majú okrem členov kráľovskej rodiny čestné miesto aj veľvyslanci, diplomanti, politici, predstavitelia armády a vojenskí pridelenci zo zahraničia.

Krátko po tragických správach z francúzskej Riviéry ešte počas noci zasadal belgický Úrad pre koordináciu a analýzu hrozieb (OCAM), ktorý posudzuje možnosť teroristických útokov na území Belgicka. OCAM odporučil ponechať v krajine vysoký, tretí stupeň ohrozenia, ktorý pripúšťa možné a pravdepodobné útoky.

12:08

Belgické ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že ešte stále nemá správy o 20 občanoch Belgicka, ktorí sa v čase útoku, keď v noci na piatok francúzsky útočník tuniského pôvodu zabil v Nice 84 ľudí, nachádzali na tamojšom bulvári Promenade des Anglais. 

12:04

Francúzsky premiér Manuel Valls po zasadaní bezpečnostného kabinetu oznámil, že na 16.-18. júla bol v krajine vyhlásený štátny smútok. O avizovanom predĺžení výnimočného stavu v krajine bude v utorok rokovať vláda a v stredu a vo štvrtok sa touto témou bude zaoberať parlament.

12:02

Chladiarenské auto, použité pri útoku v Nice, bolo prenajaté pred dvoma dňami v neďalekom mestečku Saint-Laurent-du-Var. Polícia uskutočnila po čine viacero prehliadok vrátane bydliska zastreleného vodiča. Vo vozidle sa podľa rozhlasovej stanice Europe 1 našla nabitá zbraň, ktorú páchateľ použil pri prestrelke s políciou, ako aj atrapy zbraní a nefunkčný granát.

12:01

Televízia BFM-TV predtým uviedla, že v trestnom registri mal podozrivý záznamy za "bežné trestné činy", ako sú krádeže či domáce násilie, za ktoré bol podmienečne odsúdený. Nebol však na zozname osôb sledovaných tajnými službami pre podozrenie z terorizmu alebo radikalizácie.

11:55

Podľa najnovších informácií je v nemocnici najmenej 50 zranených detí.

11:52

Francúzi zvyšujú bezpečnostné opatrenia aj na Tour de France. Ďalšia etapa sa začne minútou ticha za obete útoku. V pohotovosti bude 600 príslušníkov špeciálnych ozbrojenych sil.

11:46

Francúzske veľvyslanectvo otvára na Slovensku v súvislosti so štvrtkovým atentátom v prístavnom meste Nice kondolenčnú knihu. Tá bude k dispozícii v galérii Francúzskeho inštitútu na Sedlárskej ulici v Bratislave. Sústrasť bude možné vyjadriť v piatok od 14.00 do 17.00 a v pondelok 18. júla od 9.00 do 17.00 h.

11:33

Sústrasť pozostalým a solidaritu s obyvateľmi Francúzska po štvrtkovom nočnom útoku v prístavnom meste Nice vyjadrila aj Konferencia biskupov Slovenska (KBS).

11:41

Polícia prehľadáva okrem oblasti útoku aj dom podozrivého.

11:26

Slovák Martin nafotil situáciu v Nice po útokoch (viac fotiek v galérii).

Jeho príbeh o tom, čo mu zachránilo život, nájdete v sobotňajšom vydaní Nového Času.

11:24

Vodičom kamiónu bol podľa zistení denníka Nice-Matin muž menom Mohamed Lahouaiej Bouhlel.

11:12

Nemecko podľa Bildu posilnilo kontroly na svojich hraniciach. Hraničné kontroly sprísňuje aj Taliansko na hranici s Francúzskom.

11:06

K tragickej udalosti sa vyjadril aj prezident Kiska: "Som hlboko otrasený útokom, ktorý sa včera stal v Nice. Je to chladnokrvný, barbarský čin, ktorý zneužil oslavy štátneho sviatku, aby spôsobil smrť a utrpenie mnohým nevinným ľuďom. Terorizmus je zlo, voči ktorému sa musíme všetci pevne zomknúť," píše prezident v telegrame. V tejto súvislosti zároveň vyjadril úprimnú sústrasť rodinám obetí a celému francúzskemu ľudu."

11:03

Pri útoku bola ľahko zranená jedna Češka, informovalo české ministerstvo zahraničia.

10:43

"Vo Francúzsku, kde je 10-12 percent moslimov, sa situácia tejto časti obyvateľstva zhoršuje, a to aj tých, ktorí nemajú nič spoločné s terorizmom. Francúzske obyvateľstvo sa radikalizuje - a ukáže sa to aj vo voľbách. Radikalizuje sa i moslimské obyvateľstvo, čím teroristická organizácia Islamský štát (IS) dosiahne svoj cieľ, pretože bude mať k dispozícii mnoho ľudí, ktorých bude môcť aktivizovať," povedal v maďarskom verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió maďarský expert na bezpečnostnú politiku György Nógrádi.

Podľa jeho slov dnes už má IS svojich ľudí v každej západoeurópskej krajine. "Aktivizuje ľudí, ktorí sú členmi druhej až tretej generácie. Ich je veľmi ťažké odhaliť," zdôraznil s poznámkou, že ak chce Západ zlikvidovať Islamský štát, musí sa spojiť s Ruskom, voči ktorému však potom už nebude môcť uplatňovať embargo. "Západu však chýbajú strategické rozhodnutia," uzavrel maďarský bezpečnostný analytik.

10:42

Aj keď identita útočníka nie je ešte úplne jasná, je "dosť pravdepodobné", že má napojenie na miestnu časť známu dlhu históriou džihádistického radikalizmu," povedal pre BBC expert na terorizmus Peter Neumann.

10:29

Z našej histórie je známy podobný prípad útoku z júla 1973. Olga Hepnarová úmyselne vošla s nákladným autom medzi ľudí na zastávke električky v Prahe. Zabila 8 ľudí a dostala trest smrti. Bola poslednou popravenou ženou v Československu. Podľa jej prípadu bol nakrútený aj film.

10:21

"Tento zákerný atentát posilňuje naše spoločné presvedčenie, že musíme získať kontrolu nad tými, čo sú posadnutí vraždením, a musíme urobiť všetko pre to, aby životy mierumilovných ľudí nikde nemohli ohrozovať sily teroru a ničenia," konštatoval maďarský prezident János Áder v sústrastnom telegrame príbuzným a pozostalým obetí.

10:20

Eypťan Nadar el Shafei pre BBC opísal, ako sa pokúšal zastaviť vodiča kamióna: "Kričal som naňho, mával som rukami, snažil som sa mu vysveliť, že pod vozidlom sú už mŕtvi ľudia. Ale nevšímal si nič mimo vozidla. Potom zdvihol niečo ako telefón, myslel som si, že ide volať záchranku, ale mýlil som sa. Vzal totiž zbraň a začal strieľať na policajtov."

10:11

Polícia identifikovala vodiča nákladiaku, uvádza agentúra AFP.

09:59

Ministerstvo vnútra SR je pripravené postarať sa o občanov vo Francúzsku a v prípade záujmu vyslať do postihnutej oblasti vládny špeciál, ktorý by ich dopravil na Slovensko.

09:58

Ministerstvo vnútra SR ostro odsudzuje teroristické útoky vo Francúzsku, pri ktorých umierajú nevinní a bezbranní ľudia. Slovenské bezpečnostné zložky sledujú situáciu vo Francúzsku a komunikujú so zahraničnými partnermi. Naďalej u nás zostáva zvýšený protiteroristický stupeň – 2. Na Slovensku sú dlhodobo zvýšené bezpečnostné opatrenia, ktoré sa sústreďujú najmä na miesta, na ktorých sa združuje väčší počet ľudí, a sledované sú aj strategické objekty. Bezpečnostné opatrenia sú momentálne zvýšené aj pri príležitosti slovenského predsedníctva.

09:55

Medzi obeťami sú podľa nemeckého denníka Bild aj učiteľka a dvaja žiaci z Berlína.

09:52

Podľa francúzskeho denníka Le Figaro sú obete útoku ešte stále na promenáde. Okolie je uzavreté. Podľa francúzskeho ministra vnútra musia forenzní vyšetrovatelia vyšetriť miesto činu, až potom sa bude môcť hýbať s telami.

09:38

V Elyzejskom paláci sa o 9-tej zišli prezident François Hollande a ministri zahraničia, obrany a spravodlivosti, ktorí rokojú o bezpečnostnej situácii v krajine.

09:48

Motív útočníka je stále neznámý.

09:46

Obrovský smútok a žiaľ nad obeťami a zranenými pri útoku v juhofrancúzskom meste Nice cíti predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS). "V myšlienkach a v modlitbách som s rodinami pozostalých, ktorí prišli o svoje deti, mamy, otcov...," píše Danko na sociálnej sieti Facebook.

09:07

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharová sa na Facebooku vyjadrila, že Západ by sa mal sústrediť na skutočné teroristické hrozby a nie na "hybridné" hrozby. Jej narážka zrejme súvisela s kritikou Ruska kvôli dianiu na Ukrajine.

08:21

V Nice sa mal v sobotu začať jazzový festival a na dnešok bolo plánované vystúpenie barbadoskej speváčky Rihanny, obe udalosti ale boli kvôli útokom zrušené.

08:32

Francúzske úrady povolali do ulíc Nice približne 500 policajtov, aby dohliadali na bezpečnosť obyvateľov a vypomohli s vyšetrovaním. Na neurčito je uzavretá časť pobrežnej promenády, kde sa útok odohral, ​​a tiež niekoľko úsekov priľahlých ulíc.

08:47

Množsvo bezradných ľudí ešte aj dnes pátra po svojich blízkych.

08:17

Sú medzi obeťami a zranenými aj Slováci? Info tu.

08:10

Francúzske médiá tiež uvádzajú, že vyšetrovatelia v nákladnom aute našli atrapy strelných zbraní a nefunkčné granáty. U seba mal aj najmenej jednu funkčnú pištoľ, s ktorou opakovane strieľal.

08:08

Predpokladaného útočníka z Nice, ktorý bol identifikovaný ako tridsaťjedenročný Francúz tuniského pôvodu, viedla polícia vo svojich záznamoch, tajné služby ho ale v hľadáčiku nemali.

08:06

Do redakcie francúzskeho Le Monde prišla od čitateľa takáto kresba s popisom "Leto dorazilo". 

07:51

Trasa smrti: Jednou z prvých zrazených bola moslimská žena.

07:40

Predseda Európskej rady Donald Tusk vyhlásil, že Európa i svet stojí v tejto ťažkej chvíli po boku Francúzska. "Je to tragický paradox, že obeťami útoku sú ľudia oslavujúci slobodu, rovnosť a bratstvo," vyhlásil Tusk s odkazom na to, že k útoku došlo počas oslavy Dňa pádu Bastily.

07:35

Podľa agentúry AFP stúpol počet mŕtvych na 84.

07:23

Ľudia sledujúci ohňostroj k výročiu Dňa pádu Bastily sprvu nevedeli, či sú výkriky a utekajúce skupiny ľudí len žartom, či ide o vážnu hrozbu. Na útek sa mnohí z nich dali až vo chvíli, keď uvideli nákladiak. "Bola to rodinná udalosť, boli tam batoľatá, deti a len sledovať tých ľudí, ako tiahli svoje deti, keď utekali ulicou, bolo neuveriteľné," povedal BBC Kanaďan Ramiro Mora, ktorý bol medzi tými, ktorí útok prežili bez zranení.

07:15

"Budú prijaté opatrenia, ktoré robíme v súvislosti s podobnými útokmi. Rovnako ministerstvo vnútra je pripravené poskytnúť pre tých ľudí, ktorí sú v Nice a v okolí aj leteckú prepravu," avizoval Fico.

07:14

"Je mi veľmi ľúto všetkých obetí a všetkých ranených pri tomto odpornom teroristickom útoku. Rád by som prejavil Francúzom solidaritu," vyhlásil počas prebiehajúceho summitu slovenský premiér Robert Fico.

07:03

Politickí lídri vyjadrili svoju spoluúčasť na konferencii v Ulaanbaatare minútou ticha.

06:44

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve sa k informáciám o útočníkovi doposiaľ odmietol vyjadriť, pričom uviedol, že "identifikácia zločinca ešte prebieha". "Sme vo vojne s teroristami, ktorí nás chcú zasiahnuť za každú cenu a veľmi násilným spôsobom," dodal minister, ktorého citovala agentúra AP.

06:42

Identita útočníka stále nie je známa. Miestne noviny Nice-Matin však citovali nemenovaný zdroj, podľa ktorého ide o 31-ročného obyvateľa Francúzska tuniského pôvodu. Žil v Nice a mal dvojité, francúzsko-tuniské občianstvo.

06:41

Podľa najnovších správ pri útoku v Nice zomrelo 80 ľudí, 18 je kriticky zranených.

06:35

Útok v Nice je druhý najhorší masaker vo Francúzsku od roku 1995. K najhoršiemu útoku došlo minulý rok v novembri, keď pri šiestich teroristických útokoch v Paríži zahynulo 129 ľudí.

06:25

Takto vyzeralo po zásahu polície čelné sklo nákladného auta, ktoré vrazilo do davu.

06:16

Podľa francúzskeho vysielateľa iTELE žiadajú miestne nemocnice ľudí, aby prišli darovať krv. 

05:43

Summit ASEM medzi Európou a Áziou poznačil teroristický útok vo francúzskom meste Nice. Premiér Robert Fico, ktorý rokuje v Mongolsku s medzinárodnými lídrami, vyjadril ľútosť pozostalým. "Je mi veľmi ľúto všetkých obetí a všetkých ranených pri tomto odpornom teroristickom útoku. Rád by som prejavil Francúzom solidaritu," vyhlásil počas prebiehajúceho summitu slovenský premiér.

"Je to udalosť, ktorá bude opäť hýbať niekoľko mesiacov nielen Európou, ale aj celým svetom, pretože útoky sa objavujú vo všetkých kútoch sveta," skonštatoval Fico.

05:35

S Nice drží aj Orlando, ktoré bolo nedávno dejiskom masovej streľby v klube Pulse.

05:32

"Sme vo vojne s teroristami, ktorí nám chcú ublížiť za každú cenu," povedal Cazeneuve podľa agentúry Reuters. Či bol útočník skutočne na vlastnú päsť konajúcim Francúzom tuniského pôvodu, ako tvrdia nemenované policajné zdroje, odmietol minister novinárom potvrdiť.

05:23

DailyMail.co.uk informuje o granátoch a väčších zbraniach, ktoré našli vo vnútri smrtiaceho nákladného auta. Masaker mohol byť vďaka ním ešte rozsiahlejší.

05:16

Členovia EK venovali úctivú chvíľu ticha obetiam útoku v Nice, informuje BBC.

05:12

Hollande zvolal kvôli útoku na piatok zasadenie krízového štábu v Paríži, po jeho skončení sa podľa informácií agentúry AP vydá do Nice. Francúzsky prezident uviedol, že okrem predĺženia výnimočného stavu plánuje do služby povolať rezervné zložky a posilniť policajné hliadky, a to najmä na francúzskych hraniciach.

05:02

Britské veľvyslanectvo aktivovalo krízové centrum.

04:46

Ľudia si uctievajú Francúzsko a obete formulkou Pray for Nice.

04:41
04:28

Titulná stránka miestneho denníka.

04:27

Mladá žena natočila nefalšovanú paniku v uliciach, z ktorej priam mrazí.

04:26

Podporu Francúzsku vyjadrila aj Hillary Clinton.

04:18

"Hrozný útok opäť udrel na Francúzsko ... Jeho teroristický charakter nemožno poprieť," cituje prezidenta v mimoriadnom televíznom vystúpení ČTK.

04:14

Mirror.com informoval, že sa v meste Nice  v čase útoku nachádzal celý filmový tím Fifty Shades of Grey. Filmové hviezdy Jamie a Dakota sú v poriadku.

04:11

Výnimočný stav, ktorý mal za necelé dva týždne skončiť, bude predĺžený o tri mesiace, uviedol Hollande v prejave.

03:59

Prezident Hollande sa prihovára Francúzsku po krvavých útokoch v Nice.

03:45

Podľa policajta citovaného AFP boli u vodiča auta, ktorého zastrelila polícia, nájdené doklady patriace obyvateľovi Nice s tuniskými koreňmi. Polícia zatiaľ stále pátra po jeho možnom komplicovi, podľa médií je však zrejmé, že konal na vlastnú päsť, informuje ČTK.

03:42

Podľa Le Figaro si útok vyžiadal 80 obetí a 18 ľudí je v kritickom stave.

03:26

Hrozivé video zobrazuje útok, ktorému podľahli desiatky ľudí.

03:20

O tragédii bude už ráno informovať väčšina francúzskych denníkov.

03:11

Podľa portálu Billboard bola počas útokov v Nice aj speváčka Rihanna. Jej tím potvrdil, že je v poriadku.

03:02

Záchranári dostali stovku vyľakaných ľudí z mora, kam v šoku ušli.

03:01

"Zvuky boli naozaj strašné. Bolo počuť búchanie ako nákladiak zrážal ľudí," cituje svedkov CNN.

02:55

Umelci prejavujú súcit skrz svoje diela.

02:51

Identita usmrteného vodiča doposiaľ známa nie je. K útoku sa zároveň zatiaľ neprihlásila nijaká teroristická skupina. Incident už začalo vyšetrovať protiteroristické oddelenie parížskej prokuratúry, uvádza DPA.

02:48

Vstupná hala luxusného hotela Negresco.

02:44

Na najmenej 77 mŕtvych a desiatky zranených stúpol počet obetí útoku vodiča nákladiaku, ktorý vrazil vo štvrtok neskoro v noci do davu ľudí oslavujúcich sviatok dobytia Bastily v meste Nice na juhovýchode Francúzska. Spomedzi zranených je prinajmenšom 16 osôb v kritickom stave. Na svojej webovej stránke o tom informuje francúzsky denník Le Figaro.

02:39

Americký prezident odsúdil útok a americkým úradom nariadil, aby poskytli Francúzsku všetku pomoc. Útok odsúdil aj kanadský premiér Trudeau, píše ČTK.

02:18

Prezident Francois Hollande, ktorý niekoľko hodín pred útokom oznámil, že nebude predĺžený výnimočný stav platiaci od novembrových teroristických útokov v Paríži, zvolal v noci schôdzku krízového štábu s niektorými ministrami a vedením bezpečnostných zložiek.

02:18

Prezident samosprávy miestneho kraja Provence-Alpes Côte d'Azur Christian Estrosi povedal televízii BFM TV, že vodič takisto strieľal do ľudí a že mal v aute množstvo zbraní a granáty. Zomrel po prestrelke s políciou, píše ČTK.

02:09

Mapka útoku v Nice.

02:04

Kresba karikaturistu.

02:03

Podľa informácií idnes.cz sa v Nice nachádza aj Jana Krížová, moderátorka z českobudějovického Hitradio Faktor, ktorá zažila paniku na vlastnej koži.

00:35

Záznamy hrozivého momentu pohltili Twitter.

01:48

Priaznivci Islamského štátu na sociálnych sieťach podľa agentúry Reuters oslavujú útok v Nice. 

01:46

ČTK hlási, že najmenej 70 ľudí zomrelo pri večernom útoku vo francúzskom meste Nice. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na úrady. Útok, pri ktorom bola viac ako stovka ľudí zranená, teraz ako teroristický čin vyšetruje protiteroristické oddelenie hlavnej francúzskej prokuratúry.

K atentátu sa doposiaľ nikto neprihlásil a identita ani motív vodiča nie sú známe. Podľa prokuratúry zabíjal a zraňoval ľudí na úseku dlhom dva kilometre.

01:40

Do Paríža dorazil prezident Hollande, zvoláva krízový štáb.

01:36

"Počul som krik, na ktorý do smrti nezabudnem. Stuhol som, nehýbal som sa. Ľudia utekali, kričali, plakali," popísal situáciu podľa idnes.cz novinár z Nice.

01:30

Zástupca prefekta Sébastien Humbert uviedol, že vodič nákladiaku prešiel po rušnej promenáde Promenade des Anglais vysokou rýchlosťou úsek dlhý asi 100 metrov a zrazil množstvo ľudí. Humbert udalosť označil za jasný "kriminálny útok". Agentúra Reuters uviedla, že z miesta okrem asi 60 mŕtvych hlásia aj približne 100 zranených. Identita usmrteného vodiča doposiaľ známa nie je.

01:26

"Bola som s priateľmi na pláži Beau-Rivage, oslavovali sme narodeniny," opisuje 24-ročná Melina."Už sme sa chystali ísť domov, keď sme videli, ako ľudia bežia na pláž a kričia: Strieľa sa tam, utekajte! Tak sme bežali tiež, aj keď sme poriadne nevedeli prečo. Bola tam obrovská panika, všetci utekali. Snažili sme sa dostať do hotela, ale ten sa medzitým zatvoril, tak sme pokračovali ďalej do Starého Nice. Tam nás schoval človek v niečom ako požičovni bicyklov, dal nám napiť a povedal nám, čo sa deje. Bolo nás tam asi 150 a zostali sme tam hodinu a pol." Povedala mladá žena podľa informácií, ktoré priniesol portál idnes.cz.

01:18

Internet zaplavujú videá zdesených obyvateľov Nice.

01:13

"Drahí obyvatelia Nice. Vodič nákladiaku zrejme zabil desiatky ľudí. Zostaňte v túto chvíľu doma," uviedol na twitteri šéf miestnej samosprávy Christian Estrosi, píše český Blesk. 

01:08

"Nabehol na promenádu a priamo do ľudí. Všade veľa krvi, zranených, zavládla panika a ľudia pobehovali,"opisuje podľa idnes.cz novinár z denníka Nice Matin.

01:04

Vodiči taxíkov podľa Le Figaro odvážajú ľudí z miesta útoku zadarmo, píše idnes.

01:01

Podľa idnes.cz sa vo vnútri kamiónu, ktorý vošiel na promenádu, našli rôzne zbrane - pušky, granáty.

00:58

"Ľudia utekajú. Všade je panika. Vošiel na promenádu a narazil do davu ... Ľudia sú celí od krvi," uviedol reportér Matin Damien Allemand.

Americký pilot, ktorý sa tiež zúčastnil osláv v Nice a videl celý útok, televíziu CNN povedal, že sa vodič rozbehol veľkou rýchlosťou, než narazil do prvých ľudí. Potom vraj ešte pridával plyn. Úrady uviedli, že vodič bol po útoku zabitý. Miestny prefekt hovoril v televízii najmenej o 30 mŕtvych a stovke zranených.

00:58

V nákladnom aute bol iba vodič, ktorý bol potom zabitý. Vyplývá to z vyjadrení svedkov. Podľa úradov zomrelo najmenej 30 ľudí, stovka okolostojacich bola zranená.

00:54

Auto malo podľa portálu Metro.co.uk zabiť desiatky zhromaždených a zraniť viac ako 100 ľudí. Podľa očitých svedkov „sú telá všade“. Fotografie na sociálnych sieťach tiež ukazujú rad bezvládne ležiacich tiel. Francúzsky prezident Francois Hollande zvolal kvôli útoku zasadnutie krízového štábu.

00:53

Facebook rovnako, ako v prípade útokov v minulosti, spustil aplikáciu Safety check, ktorá umožňuje ľuďom v Nice, aby dali svojim blízkym najavo, že sú v poriadku.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pkr, bbc.com, ČTK, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Otrasný čin sa stal ráno v Dlhej nad Váhom. Len 27-ročný muž tam po hádke zavraždil svojho dedka.
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa