Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.07.2016 06:29 | Správy | Zahraničné správy

V televízii debatovalo 10 kandidátov na post šéfa OSN: Lajčák sa diskusií nezúčastnil

Desať z 12 kandidátov súperiacich o funkciu generálneho tajomníka OSN sa v utorok zúčastnilo debát, vysielaných naživo v televízii.

Kandidáti boli rozdelení po piatich do dvoch po sebe nasledujúcich diskusií - prítomní neboli minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák a bývalý šéf macedónskej diplomacie Srgjan Kerim. Išlo o prvý takýto televízny prenos v dejinách svetovej organizácie, ale tento bezprecedentný pokus o transparentnosť v súboji o funkciu sa už neprenesie do Bezpečnostnej rady OSN - jej proces voľby kandidáta bude tajný. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra Reuters. Súčasný šéf OSN Pan Ki-mun, bývalý juhokórejský minister zahraničných vecí, vo svojej funkcii tento rok končí po odslúžení dvoch päťročných období a hľadá sa jeho nástupca.

V súčasnosti sa 193-členné Valné zhromaždenie OSN snaží skoncovať s tajuplnosťou, ktorá zahaľovala voľbu generálneho tajomníka 70 rokov. Obe debaty, každá s piatimi kandidátmi, sa konali v sídle OSN v newyorskej štvrti Manhattan a naživo ich vysielala do celého sveta televízia al-Džazíra a takisto OSN na svojej webovej stránke.

Kandidátov ostreľovali otázkami moderátori al-Džazíry a dostali aj otázky od obecenstva. Týkali sa takých tém ako štýl riadenia OSN, klimatické zmeny, Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu, občianska vojna v Sýrii a najnovšie boje v Južnom Sudáne, kde sa mierové sily OSN snažia chrániť civilistov. Avšak 15-členná Bezpečnostná rada OSN začne na budúci týždeň s neformálnymi tajnými hlasovaniami, na ktorých sa bude vyberať kandidát - toho potom rada odporučí Valnému zhromaždeniu OSN, ktoré bude neskôr tento rok generálneho tajomníka voliť. Výsledky spomínaných hlasovaní rady za zatvorenými dverami nebudú zverejnené.

 

Rada informuje nominujúce štáty o výsledku, aký dosiahol ich kandidát. V podstate sa v rade musí na kandidátovi zhodnúť päť štátov, ktoré majú právo veta - teda Spojené štáty, Británia, Francúzsko, Rusko a Čína. Tieto krajiny nemusia brať ohľad na popularitu kandidátov vo valnom zhromaždení. Rada dúfa, že sa na kandidátovi dohodne do októbra, tvrdia diplomati. Keďže právomoc povoľovať použitie vojenskej sily alebo uvaliť sankcie má rada, šéf OSN viac-menej len šíri a snaží sa presadiť svoje názory.

Britský veľvyslanec pri OSN Matthew Rycroft však v utorok vyhlásil, že najnovší vývoj ukázal, že väčšina členských štátov chce silného generálneho tajomníka. Pan Ki-mun otvoril pred časom tému, že OSN by mala mať v čele prvýkrát ženu; žiadala ho o to totiž viac ako štvrtina zo 193 členských štátov OSN. Diskusia o možnosti generálnej tajomníčky a o úlohe žien v OSN vyvolala v utorok nadšený potlesk.

Zatiaľ polovicu kandidátov tvoria práve ženy: generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová z Bulharska, bývalá chorvátska ministerka zahraničných vecí Vesna Pusičová, niekdajšia šéfka moldavskej diplomacie Natalia Ghermanová, expremiérka Nového Zélandu Helen Clarková, ktorá riadi Rozvojový program OSN, argentínska ministerka zahraničných vecí Susana Malcorrová a bývalá šéfka OSN pre klimatické zmeny Christiana Figueresová z Kostariky.

Do súboja o funkciu šéfa OSN sa zapojil aj slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí Čiernej Hory Igor Lukšič, niekdajší slovinský prezident Danilo Türk, bývalý Vysoký komisár OSN pre utečencov Antonio Guterres, ktorý je zároveň bývalým portugalským premiérom, srbský exminister zahraničných vecí Vuk Jeremič a niekdajší šéf macedónskej diplomacie Srgjan Kerim.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Súčasný manžel Štefan Margita.
Foto
Štefan Margita sa po 35 rokoch vrátil na vychytené miesto: Pozrite sa, čo žiada od fanúšikov!
A glider against a blue sky
Aktualizované
Hrôza! V Martine došlo k pádu vetroňa: Nešťastie má minimálne jednu obeť
(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli