Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.07.2016 13:46 | Šport | Futbal
Foto

Hrdina Eder: Ronaldo povedal, že mám streliť gól, tak som mu splnil želanie!

Aj napriek skorému zraneniu kapitána Cristiana Ronalda sa futbalistom Portugalska podarilo s jediným víťazstvom po riadnom hracom čase senzačne dokráčať k titulu majstrov Európy.

V nedeľňajšom finále EURO 2016 na Stade de France gólom striedajúceho žolíka Edera v 109. minúte zvíťazili 1:0 po predĺžení nad domácim Francúzskom, ktoré zahalila temná vlna smútku. Portugalsko zvíťazilo na veľkom turnaji nad "Les Bleus" po dlhých 41 rokoch.

V úvode stretnutia však čelilo veľkému francúzskemu tlaku a na pohode mu nepridalo ani Ronaldovo zranenie ľavého kolena. Rozdielový útočník odstúpil z hry v 25. minúte po predchádzajúcom bolestivom strete s Dimitrim Payetom. Lekári mu najskôr zranené miesto ošetrili a prelepili, "CR7" sa dokonca na pár minút vrátil na trávnik, lenže bolesť mu nedovolila pokračovať v zápase. Večer, na ktorý mal útočník Realu Madrid pripravené prekvapivé ťahy, sa pre neho skončil so slzami v očiach a na nosidlách, neskôr sledujúc finálové dianie iba z tímovej lavičky.

Otvoriť galériu

Tento moment však mužstvo z Iberského polostrova zocelil, zabojovalo za svojho ťahúňa a slávilo najväčší úspech v dejinách portugalského futbalu. "Musím priznať, že to bolo náročné. Prišli sme totiž o nášho hlavného muža, ktorý môže kedykoľvek skórovať. Ale Boh nám pomohol, bojovali sme na ihrisku. Zaviazali sme sa mu k víťazstvu a on nás odmenil. Bol to intenzívny, fyzicky veľmi náročný zápas, ale to sme vedeli. Reprezentovali sme celú krajinu, všetkých a teraz sa môžeme spolu radovať," neskrýval po zápase emócie stopér "selecaa" Pepe.

 

Francúzov hnalo k finálovému triumfu vypredané hľadisko, ktoré v nadstavenom čase zalapalo po dychu. Striedajúci Andre-Pierre Gignac mal na nohe rozhodujúci "klinec", po zbavení sa Pepeho však poslal loptu len do žrde. "Bolo to veľmi náročné, chýbala nám sviežosť. Mali sme dobré šance, ale nevyužili sme ich. Pri tej Gignacovej sme už videli loptu v sieti. Bol by to koniec, súper by nemal čas na reakciu. Treba povedať, že sme mali aj kus smoly. Premárnili sme jedinečnú šancu byť majstrami Európy, ale ako spolu víťazíme, tak spolu prehrávame. Táto prehra nás nesmierne bolí, chceli sme získať titul na domácej pôde a potešiť našich úžasných fanúšikov. Kvôli nim najviac smútim," vyjadril sa tréner Francúzska Didier Deschamps.

Otvoriť galériu
Smutný hrdina Griezmann.
Zdroj: getty images

Po bezgólovom 90-minútovom čakalo na zverencov Fernanda Santosa už tretie predĺženie z uplynulých štyroch duelov na európskom šampionáte. Pritom už v skupinovej fáze, kde sa nepredlžovalo, dosiahli Portugalčania tri nerozhodné výsledky (1:1 Island, 0:0 Rakúsko, 3:3 Maďarsko - pozn.), ktoré sa im "zapáčili" aj vo vyraďovacej fáze. V osemfinále vyradili Chorvátsko (1:0 pp) a Poľsko (1:1 pp, 5:3 v rozstrele z 11 m) až s pomocou extračasu, resp. penált. Iba s Walesom dosiahli "čistý" triumf v riadnej dobe (2:0). "Cítili sme, že celé Portugalsko stojí za nami. Ronaldo mi pred začiatkom predĺženia povedal, že musím streliť víťazný gól. Splnil som jeho želanie. Ale rozhodujúci bol výkon celého mužstva, ktoré bojovalo do posledných síl," povedal po zápase autor jediného finálového gólu Eder, ktorý prišiel na trávnik v 79. minúte.

Otvoriť galériu

Po jeho góle sa domáci vyhrnuli do ofenzívy s jediným cieľom - vyrovnať. Portugalčania však príkladne bránili a svojho súpera nepustili v ďalšom priebehu nadstaveného času k žiadnej výraznej šanci. "Toto je víťazstvo pre celé Portugalsko. Dnes to bola naša noc. My sme skórovali a Francúzsko gól nedalo. Francúzsko držalo viac loptu, ale to sme vedeli, pretože hrali doma. V obrane sme boli silní a dokázali sme eliminovať ich silné stránky. Zo všetkých síl sa snažili, ale udržali sme ich," uviedol portugalský tréner.

Finálový zápas ME síce Cristiano Ronaldo nedohral, ale ako prvý si mohol siahnuť na premiérovú portugalskú trofej z veľkých turnajov. Portugalčania tak mohli konečne zabudnúť na sklamanie z ME 2004, keď ako organizátor finálového turnaja podľahli vo finále Grékom 0:1. "Som veľmi šťastný. Po tomto sme dlhé roky túžili. Chceli sme sa revanšovať za prehru z finále ME 2004. Žiadal som Boha o ďalšiu šancu. Žiaľ, finále sa pre mňa skončilo veľmi skoro. Skúšal som to aj cez bolesť, ale nešlo to. Stále som však veril, že spoluhráči to zvládnu aj bez mojej pomoci. S prispením skvelej trénerovej stratégie sa nám to podarilo," prezradil novinárom Ronaldo.

Otvoriť galériu

Portugalsko si triumfom na ME zabezpečilo miestenku na Pohári konfederácií FIFA 2017 v Rusku, ktoré je tradičným generálkovým podujatím pred MS 2018.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?